ΡΟΗ 24/7:

ΦΣΘ: «Μας αιφνιδίασε η απόφαση για τη διάθεση rapid tests από τα φαρμακεία»

farmakeio stauros m

Σειρά ερωτημάτων από τους φαρμακοποιούς της Θεσσαλονίκης

Προ τετελεσμένων γεγονότων για ακόμη μία φορά βρέθηκαν οι φαρμακοποιοί μετά τις ανακοινώσεις της πολιτείας για δωρεάν διάθεση rapid tests κατά της COVID-19 από τα φαρμακεία. Στην ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλγοος Θεσσαλονίκης, αναφέρει ότι «η είδηση έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, αιφνιδιάζοντας τον κλάδο, καθώς δεν είχε προηγηθεί απολύτως καμία ενημέρωση ούτε από επίσημα κυβερνητικά χείλη ούτε από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των φαρμακοποιών».

«Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε αναστάτωση, καθώς οι φαρμακοποιοί καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα και να λύσουν απορίες των πολιτών για τη διαδικασία διάθεσης των εν λόγω tests, κάτι που και οι ίδιοι αγνοούν, αφού η πολιτεία δεν φρόντισε ούτε να συζητήσει μαζί τους ούτε καν να τους ενημερώσει για το σχέδιό της. Πρωταρχική σημασία για μας έχει η διασφάλιση της υγείας τόσο των συναδέλφων μας που μπορεί να έρθουν σε επαφή με θετικό κρούσμα του SARS-CoV-2 και πώς επιτυγχάνεται αυτή μέσω της όλης διαδικασίας, όσο και των πολιτών που εξυπηρετούνται στα φαρμακεία και, προφανώς, ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου», προσθέτει.

Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι «ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός πώς ξαφνικά η πολιτεία προχώρησε σε αλλαγή στρατηγικής, επιτρέποντας τη διάθεση των rapid tests από τα φαρμακεία, όταν επί σχεδόν ένα χρόνο απαγόρευε κάτι τέτοιο δια Νόμου».

«Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι οι φαρμακοποιοί, από την πρώτη μέρα της πανδημίας, λειτουργούμε τα φαρμακεία μας 24 ώρες το 24ωρο για να εξυπηρετούμε τους ασθενείς συμπολίτες μας, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο. Επιπλέον, αξιοποιώντας τη σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε οικοδομήσει με τους ασθενείς μας, σταθήκαμε πάντα στο πλευρό της πολιτείας, όταν αυτό μας ζητήθηκε, συμβάλλοντας στη στήριξη των μέτρων προστασίας και της αναγκαιότητας του εμβολιασμού ώστε να βγει η χώρα μας από τον εφιάλτη της πανδημίας. Και είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε να το κάνουμε, υπό την προϋπόθεση ότι η πολιτεία δεν θα λαμβάνει αποφάσεις εν αγνοία μας, κάνοντας κοινωνική πολιτική στις πλάτες μας», τονίζει ακόμη ο ΣΦΘ, ζητώντας από την πολιτεία να δώσει διευκρινίσεις για τον τρόπο και τη διάθεση των rapid tests και πιο συγκεκριμένα:

-Τι είδους tests θα παραδοθούν στα φαρμακεία;
-Πώς θα γίνεται η προμήθειά τους;
-Πώς θα ανανεώνονται τα tests όταν τελειώσουν;
-Πόσα tests θα παραδοθούν σε κάθε φαρμακείο;
-Πώς διασφαλίζεται ότι θα γίνονται με τον σωστό τρόπο ώστε το αποτέλεσμα να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα;
-Πώς θα διασφαλίζεται η σωστή εκτίμηση του αποτελέσματος;
-Όταν ένα δείγμα είναι θετικό, πώς και από ποιον θα καταγράφεται; Πώς θα ενημερώνεται ο ΕΟΔΥ;
-Πώς θα απορρίπτονται τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος διασποράς από τα θετικά tests;

«Αναμένουμε, λοιπόν, από την Πολιτεία να καλέσει άμεσα τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών για να τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα και να κατατεθούν προτάσεις ώστε μέσα από τη συνεργασία να προκύψει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προς όφελος των πολιτών και των επαγγελματιών υγείας», καταλήγει η ανακοίνωση του ΦΣΘ.

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2