Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θεμιστοκλέους: Ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό ατόμων 70-74 ετών

enhmer223

Μαρία Θεοδωρίδου: Δεν υπάρχουν ενδείξεις με αυξημένο κίνδυνο περιστατικών θρομβόσεων με το εμβόλιο της AstraZeneca

Ανοίγει στις 26 Μαρτίου η πλατφόρμα για τις αιτήσεις πολιτών για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού και ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 70-74, ενώ στις αρχές Απριλίου θα ανοίξει το σύστημα για τους πολίτες από 65 έως 69 ετών. Τα παραπάνω ανέφερε ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.
Όπως σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, στις 29 Μαρτίου θα ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις πολιτών που μπορούν να καταθέσουν δικαιολογητικά για την υπαγωγή τους στην ομάδα Α των υποκείμενων νοσημάτων.
Όσον αφορά την πορεία των εμβολιασμών, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε: «Σήμερα έχουν γίνει 29.000 εμβολιασμοί και συνολικά 1.464.000 εμβολιασμοί. Το ποσοστό κάλυψης έχει ανέλθει στο 9,74%. Αύριο μέχρι το μεσημέρι αναμένεται να ξεπεράσουμε το ένα εκατ. με τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. Τουλάχιστον 993.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση, ενώ 471.000 έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση», επισημαίνοντας ότι σήμερα ξεκίνησε ο εμβολιασμός των μεταμοσχευμένων.
Όσον αφορά για τις παραδόσεις των εμβολίων κατά του κορωνοϊού τον Απρίλιο, ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σημείωσε ότι αναμένονται 1,1 εκατ. δόσεις από την Pfizer, 450.000 δόσεις από την AstraZeneca, 100.000 δόσεις από την Moderna. Όσον αφορά στη Johnson & Johnson ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι θα τηρήσει τη δέσμευση της παράδοσης του 1,2 εκατ. δόσεων, με 70.800 δόσεις τον Απρίλιο, 300.000 δόσεις τον Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στο θέμα που είχε δημιουργηθεί με το εμβόλιο της AstraZeneca και ειδικότερα στη στάση της χώρα μας και των πολιτών. Η Ελλάδα, είπε, συντάχθηκε με τον ΕΜΑ και τον ΠΟΥ συνεχίζοντας τους εμβολιασμούς και παρακολουθώντας τα επιστημονικά δεδομένα, ενώ σημείωσε ότι οι πολίτες προσήλθαν στα εμβολιαστικά κέντρα παρά το κλίμα που είχε δημιουργηθεί και επισήμανε: «Δεν υπάρχουν ενδείξεις με αυξημένο κίνδυνο περιστατικών θρομβόσεων, ωστόσο συνεχίζεται ο ενδελεχής έλεγχος», ενώ τόνισε ότι ο εμβολιασμός παραμένει η μόνη λύση και όποιες ανεπιθύμητες ενέργειες θα πρέπει να τεκμηριώνονται πριν δημιουργήσουν κλονισμό.
Παράλληλα αναφέρθηκε στο θέμα της ενδονοσοκομειακής διασποράς της νόσου του κορωνοϊού από τον χώρο των υγειονομικών, που κατά προτεραιότητα έπρεπε να έχουν εμβολιαστεί. Όπως είπε, τα ποσοστά των υγειονομικών θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερα, εκφράζοντας την ελπίδα αυτό να βελτιωθεί.

Τελευταία άρθρα από τον/την Halkidiki Focus

Halkidikifocus 2014-2020