sonia banner

ΡΟΗ 24/7:

Με το βλέμμα στραμμένο στους Βαλκάνιους

promaxonas 3borders

Να ανοίξουν τα σύνορα αναμένουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού

Στον απόηχο της επίσκεψης του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη στη Ρουμανία (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) και με το "βλέμμα στραμμένο" στα σύνορα και τους βαλκάνιους γείτονες, οι επαγγελματίες του τουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις υγειονομικές εξελίξεις για να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος μέσω του οδικού τουρισμού. Όπως λένε, πέραν του γεγονότος ότι αποτελεί σημαντικό τροφοδότη της τουριστικής αγοράς, είναι ικανός να δώσει μια μεγάλη ανάσα έστω και την τελευταία στιγμή, λόγω της ανεξαρτησίας που δίνει στον ταξιδιώτη το αυτοκίνητο. «Οι Βαλκάνιοι ομόθρησκοι γείτονές μας αρχικά περιμένουν το Ορθόδοξο Πάσχα για να έρθουν λίγες μέρες στην Ελλάδα, εκτός φυσικά από το καλοκαίρι. Όλα όμως θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα», αναφέρει μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της ΠΟΞ και της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος.

«Σε πρώτη φάση, αναμένουμε να ανοίξουν τα σύνορα του Προμαχώνα και της Νυμφαίας στις 16 Απριλίου για τους Ρουμάνους, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού, τον οποίο συνόδεψα στο Βουκουρέστι. Το βασικότερο συμπέρασμα είναι ότι ότι υπάρχει πολύ μεγάλη διάθεση από τα τουριστικά γραφεία και τους μεμονωμένους τουρίστες να επισκεφθούν την Ελλάδα και δη τη Βόρεια Ελλάδα. Ας μην ξεχνάμε ότι το 2019 ήρθαν στην Ελλάδα 1,4 εκατ. Ρουμάνοι τουρίστες, εκ των οποίων η πλειονότητα είχε προορισμό τη βόρεια Ελλάδα. Και ένα μέρος εξ αυτών να έρθει, θα είναι τεράστια ανάσα», επεσήμανε ο κ. Τάσιος.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο γραφείου ΕΟΤ Ρουμανίας, Γιώργο Σταφυλάκη, το κλίμα για τους Ρουμάνους ήταν ιδιαίτερα θερμό μετά την ανακοίνωση του κ. Θεοχάρη, ότι η Ελλάδα θα αρχίσει να υποδέχεται Ρουμάνους τουρίστες ήδη πριν από το Πάσχα και το γεγονός «ότι αποσαφήνισε τις προϋποθέσεις (σύμφωνα και με το ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό), οι οποίες διευκολύνουν όλους τους επισκέπτες και κατοχυρώνουν ένα υψηλό επίπεδο ασφάλειας για όλους». Σημαντικό ρόλο επίσης, σύμφωνα με τον κ. Σταφυλάκη, έπαιξε και η ανακοίνωση του κ. Θεοχάρη, ότι σταδιακά θα ανοίξουν όλες οι συνοριακές είσοδοι ως το καλοκαίρι με πρώτες αυτή του Προμαχώνα και της Νυμφαίας. «Μετά τη συνάντηση που είχαν με τον Έλληνα υπουργό Τουρισμού, οι Ρουμάνοι τουριστικοί πράκτορες απευθυνόμενοι στα ΜΜΕ, έδωσαν το «σήμα» στο κοινό ότι η αβεβαιότητα έληξε και οι κρατήσεις μπορούν πλέον να "απογειωθούν"», είπε ο κ. Σταφυλάκης.

«Το "ριμπάουντ" στο οδικό κομμάτι είναι εύκολο, αρκεί να έχουμε καλά επιδημιολογικά δεδομένα και να ανοίξουν τα σύνορα με ασφαλή τρόπο», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ηρακλής Τσιτλακίδης.

Εκείνο όμως που θέτουν ως βασική προϋπόθεση οι εκπρόσωποι των φορέων είναι οι υποδομές για το ασφαλές άνοιγμα των συνόρων. «Εμείς στην περιοχή της Πιερίας έχουμε μεγάλες προσδοκίες από τον οδικό τουρισμό αλλά θέλουμε να διευκολυνθεί ο τουρίστας που έρχεται μέσω των χερσαίων συνόρων και να μην υπάρχουν ταξιδιώτες δύο ταχυτήτων. Ό,τι ισχύει για τον έλεγχο όσων έρχονται αεροπορικώς, να ισχύει και για όσους έρχονται οδικώς. Να είναι δηλαδή το ίδιο εύκολος ο έλεγχος», σημείωσε ο κ. Τσιτλακίδης.

«Τα χερσαία σύνορα ωστόσο χρειάζονται υλικοτεχνική υποδομή και ενίσχυση του προσωπικού και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να φροντίσουν τα αρμόδια υπουργεία», τόνισε ο κ. Τάσιος.

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 23 Μαρτίου 2021 08:44
επιστροφή στην κορυφή

hotel-sonia.gr