Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προχωρούν τα έργα υποδομής στη Θεσσαλονίκη

THESSALONIKI ARISTOTELOYS drn

Ο Δήμαρχος Κ. Ζέρβας ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο

Τις υποδομές και τα ζητήματα της καθημερινότητας του πολίτη προσδιόρισε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας ως τον πυρήνα του σχεδιασμού της Δημοτικής Αρχής στο επίπεδο των τεχνικών έργων.

"Σχεδιάζουμε διαφορετικά και φέρνουμε αποτελέσματα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζέρβας από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ότι πέρα από τα μεγάλα έργα ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει σχεδιάσει κι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για παρεμβάσεις στις γειτονιές.

"Θα φτάσουμε σε περιοχές που είχαν χρόνια να δουν έργα από τον Δήμο, γιατί για εμάς Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνον το ιστορικό κέντρο", είπε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας ότι μέσα από τα έργα που θα εξελιχθούν στις γειτονιές θα αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής χιλιάδων πολιτών.

Ο κ. Ζέρβας ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται σειρά μεγάλων έργων, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά μεταξύ άλλων στα εξής:

- Μουσείο Ολοκαυτώματος: Πολύ σύντομα θα παρουσιαστεί αναλυτικά στο Δημοτικό Συμβούλιο η τελική λύση, ώστε να προχωρήσει το έργο.

- Πλατεία Ελευθερίας: Εγκαταστάθηκε ανάδοχος για την αρχαιολογική ανασκαφή και παράλληλα γίνεται η τεχνικοοικονομική μελέτη αναφορικά με το υπόγειο πάρκινγκ.

- Ανάπλαση Στάβλων Παπάφη: Αποσφραγίστηκαν η τεχνική και οικονομική προσφορά τις οποίες κατέθεσε το σχήμα που κέρδισε το πρώτο βραβείο και επίκειται η υπογραφή σύμβασης.

- Deck παλιάς παραλίας: Συντάσσονται τα τεύχη δημοπράτησης, ώστε τους επόμενους μήνες να προκηρυχθεί η μελέτη.

- Ανάπλαση Αριστοτέλους: Έχει προκηρυχθεί ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, που ήδη έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον γραφείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

- Ανάπλαση πέριξ των Δικαστηρίων: Το έργο προχωρά με ταχείς ρυθμούς (δύο μήνες ταχύτερα από το χρονοδιάγραμμα).

Υπόγειοι κάδοι

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο έργο της τοποθέτησης των πρώτων υπόγειων κάδων στο κέντρο της πόλης, ο κ. Ζέρβας σημείωσε πως πρόκειται για μια υπόσχεση που γίνεται πράξη. Όπως έκανε γνωστό, μάλιστα, τις επόμενες ημέρες θα γίνει και η πρώτη αποκομιδή.

Τα βασικά πλεονεκτήματα από τη χρήση των υπόγειων κάδων απορριμμάτων είναι τα εξής:

- Μεγαλύτερη χωρητικότητα (1 υπόγειος κάδος ισούται με 3 συμβατικούς).

- Βελτίωση της αισθητικής εικόνας του αστικού ιστού με την απομάκρυνση των συμβατικών κάδων απορριμμάτων.

- Αποφυγή φαινομένων υπερχείλισης και δυσοσμίας.

- Μείωση δρομολογίων απορριμματοφόρων, εξοικονόμηση πόρων και μείωση εκπεμπόμενων ρύπων.

- Μεγαλύτερη ασφάλεια, σταθερότητα, αποφυγή βανδαλισμών.

- Αθόρυβη λειτουργία.

- Ευκολία στη χρήση από όλους.

Κριτική στον Δήμαρχο άσκησε η αντιπολίτευση αναφορικά με όσα ειπώθηκαν για τα έργα στην πόλη. Ο επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον», Γιώργος Ορφανός, είπε πως «19 μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης του δήμου τώρα συζητάμε τι θα κάνουμε για την Πλατεία Ελευθερίας και το Μουσείο Ολοκαυτώματος. Η Πλατεία Ελευθερίας έκλεισε με λαμαρίνες τον Απρίλιο του 2020 και ένα χρόνο μετά δεν έχει γίνει τίποτα».

Για «τσαπατσουλιά» της διοίκησης στα τεχνικά έργα έκανε λόγο από την πλευρά της η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία άσκησε κριτική στον δήμαρχο για την αγορά των μεταχειρισμένων λεωφορείων από τη Λειψία της Γερμανίας χαρακτηρίζοντας τα «υγειονομικές βόμβες, πιάνουν φωτιά, δεν έχουν ανταλλακτικά και πιστοποιημένα συνεργεία και κινδυνεύουν οι πολίτες».

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος από την «Οικολογία Αλληλεγγύη» κάλεσε τη διοίκηση να αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε η Θεσσαλονίκη να είναι έτοιμη να τοποθετήσει άμεσα μηχανήματα καθαρισμού αέρα στα αστικά λεωφορεία.

Κ. Ζέρβας: "Ζήτημα αρχής η ισότητα στην πρόσβαση στο αγαθό που λέγεται εμβόλιο"

"Η τήρηση των κανόνων και η ισότητα στην πρόσβαση σε αυτό το αγαθό που λέγεται εμβόλιο αποτελεί ζήτημα αρχής, ζήτημα ηθικής τάξης. Οι εμβολιασμοί είναι ένα ζήτημα πολύ υψηλού συμβολισμού για την κοινωνία μας". Τα παραπάνω τόνισε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, αναφερόμενος από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου στο ζήτημα των προηγούμενων ημερών που οδήγησε σε αναδιάταξη του διοικητικού σχήματος.

''Η κοινωνική διανομή ενός νέου φαρμάκου, ενός εμβολίου, απαιτεί αρχές ισότητας και δικαιοσύνης. Οι πολύ αυστηρές ρυθμίσεις διασφαλίζουν αυτό ακριβώς. Και είναι ένα ζήτημα πέρα και πάνω από προσωπικές, πολιτικές και κοινωνικές σχέσεις, από την πρόσβαση που μπορεί να έχει καθένας μας οπουδήποτε", σημείωσε ο κ. Ζέρβας, τονίζοντας: "Ως άνθρωπος στενοχωρήθηκα για την εξέλιξη, όμως εδώ είμαστε για να παίρνουμε και δύσκολες αποφάσεις. Εδώ βρισκόμαστε για να υπηρετήσουμε τους ανθρώπους και την κοινωνία σεβόμενοι -πρώτοι εμείς- όλους τους κανόνες, χωρίς καμία προνομιακή μεταχείριση, με αποφάσεις πολλές φορές δύσκολες και δυσάρεστες. Αυτές οι αποφάσεις ανανεώνουν την πίστη των ανθρώπων στους κανόνες και στην ισότητα σε ένα κράτος δικαίου".

Στην κεντρική τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας πρόσθεσε: "Εδώ δεν είμαστε δικαστήριο, κανείς δεν είναι δημόσιος κατήγορος ή μάρτυρας υπεράσπισης. Προσπαθούμε όλοι μας να διαφυλάξουμε με τη στάση μας, με τις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες μας, τη συνοχή της κοινωνίας, το αίσθημα δικαιοσύνης. Αν προέκυπταν και σήμερα παρόμοια περιστατικά, θα αντιδρούσα ως Δήμαρχος με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και είμαι σίγουρος, κυρίες και κύριοι επικεφαλής, ότι το ίδιο ακριβώς θα πράττατε κι εσείς, αν ήσασταν στη θέση μου".

Ιδιαίτερα σκληρή ήταν η απάντηση τόσο του Δρόσου Τσαβλή όσο και της Δήμητρας Ακριτίδου στη διάρκεια των ανακοινώσεων τους με αφορμή την υπόθεση των εμβολιασμών.

«Είστε δυστυχώς αμετανόητος και επικίνδυνος κ. Ζέρβα. Επαναλαμβάνετε την ίδια άποψη και σήμερα», είπε ο κ. Τσαβλής απευθυνόμενος στον δήμαρχο με ιδιαίτερα βαρείς χαρακτηρισμούς. «Με διασύρατε, με ρίξατε στον κανιβαλισμό των ΜΜΕ και στην κρίση των πάντων, σχετικών και ασχέτων, χωρίς να προλάβω να αρθρώσω λέξη. Πολύ αυστηρός εισαγγελέας είστε. Αυτή η μύγα που δεν σηκώνετε στο σπαθί σας είναι πολύ περίεργη». Ο κ. Τσαβλής συνέχισε λέγοντας προς τον κ. Ζέρβα «εάν είχαμε σαν εσάς άλλους 10 Δημάρχους στη χώρα, που με τόση ευκολία θα πετούσαν τα εμβόλια για να μην πληγεί η εικόνα τους και τσαλακωθεί το πολιτικό τους μέλλον, δεν θα μας έμενε κανένα εμβόλιο». «Δεν διέπραξα τίποτα παράνομο και τίποτα ανήθικο. Έκανα απλώς το καθήκον μου», είπε ο πνευμονολόγος και συμπλήρωσε πως δεν παρακάμφθηκε η σειρά κανενός και δεν εκλάπη κανενός το εμβόλιο.

Η κ. Ακριτίδου από την πλευρά της κάλεσε τον Δήμαρχο να ζητήσει δημόσια συγγνώμη για τα περί «ηθικής τάξης» που αναφέρθηκαν στην ανακοίνωση της αποπομπής της, ειδάλλως επιφυλάχθηκε πως θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη. «Δεν θεωρώ ότι έκανα τίποτα παράνομο ή παράτυπο ή μη ηθικό. Δεν δέχτηκε καμία εξήγηση από μένα ο Δήμαρχος», είπε η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος. Η κ. Ακριτίδου υποστήριξε ακόμη πως η αποπομπή της ήταν «οργανωμένη» και συμπλήρωσε απευθυνόμενη προς τον κ. Ζέρβα πως «οι πολίτες δεν είναι σανοφάγοι. Κρινόμαστε όλοι, μερικές φορές θέλει λίγο χρόνο να αποκαλυφθεί η αλήθεια».

Τέλος, στην καταγγελία πως και άλλοι αντιδήμαρχοι του Δήμου Θεσσαλονίκης εμβολιάστηκαν εκτός σειράς προχώρησε ο Γιώργος Ορφανός. «Εάν το ξέρει ο δήμαρχος, μήπως έχει και ο ίδιος ευθύνη;» είπε χαρακτηριστικά.

Κάλεσμα για καταδίκη των φαινομένων οπαδικής βίας

Κάλεσμα σε όλη την πόλη, στους φιλάθλους και στις υγιείς δυνάμεις των οπαδών να καταδικάσουν και να απομονώνουν τα φαινόμενα οπαδικής βίας απηύθυνε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, μιλώντας από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου.

''Ζητώ από τους οπαδούς των ομάδων μας να απομονώσουν ακραία στοιχεία και να μην επιτρέψουν να αμαυρωθεί συλλήβδην ο φίλαθλος κόσμος. Θέλουμε τις ομάδες μας πρωταγωνίστριες στους αγωνιστικούς χώρους. Θέλουμε τα γήπεδα ξανά γεμάτα, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες. Θέλουμε τον ανταγωνισμό ανάμεσα στις ομάδες μας. Δεν μπορούμε, όμως, να ανεχτούμε τη βία", είναι το μήνυμα που έστειλε ο κ. Ζέρβας.


φωτογραφία: Θ. Δημοσχάκης

Τελευταία άρθρα από τον/την Halkidiki Focus

Halkidikifocus 2014-2020