Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαδικτυακή εκδήλωση για την 25η Μαρτίου από την ΕΜΣ

ems 21

Η εκδήλωση θα προβληθεί διαδικτυακά ανήμερα της εορτής, ώρα 18.15 από το κανάλι της Εταιρείας στο Youtube

Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, θα πραγματοποιήσει πανηγυρική διαδικτυακή εκδήλωση για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821 ανήμερα της εορτής με ομιλητή το Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, επίτιμο Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, τ. Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.Ε. και μέλος της Ε.Μ.Σ., ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: “Στρατιωτικά και Ένοπλα Σώματα κατά την Τουρκοκρατία”.
Προλογίζοντας την εκδήλωση ο Πρόεδρος της Ε.Μ.Σ. Δρ. Βασίλειος Ν. Πάππας θα επισημάνει μεταξύ άλλων:
Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών με μία σειρά λαμπρών εκδηλώσεων τιμά φέτος με ολόκληρη την Ελλάδα και τον Ελληνισμό την επέτειο συμπλήρωσης 200 ετών από την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις εκδηλώσεις μας στη συμμετοχή της Μακεδονίας στον Αγώνα. Σ’ έναν τιτάνιο αγώνα που ξέσπασε την άνοιξη του 1821 και έως την αιματηρή κατάπνιξή της από τις οθωμανικές ορδές, συνεπήρε στις τάξεις της τον ανθό τη μακεδονικής γης.
Η 25η Μαρτίου που γιορτάζουμε σήμερα είναι ένα καθεαυτό κοσμοϊστορικό γεγονός γενικότερης αξίας. Η ελευθερία ξαναγύρισε στα ιερά εδάφη, όπου σαν ουράνιος σπόρος πρωτόπεσε και πρωτοβλάστησε στη γη. Και σίγουρα δεν μπορούσε να μην ξαναγυρίσει, γιατί η ιδέα της αγάπης της, η ελπίδα, η λαχτάρα της δεν έσβησε ποτέ από τον Έλληνα.
Η γιορτή η σημερινή είναι διπλή και συγχρόνως λαμπρή. Συνεορτάζουμε την μεγάλη μέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και συγχρόνως του Eυαγγελισμού της απελευθέρωσης της Ελλάδος. Η πρώτη, αναφερόμενη στην πνευματική σωτηρία του ανθρώπινου γένους και η δεύτερη στην απελευθέρωση του Ελληνικού γένους. Όπου, οι νεώτερες γενιές τιμούν με ομοψυχία, ευλάβεια και ευγνωμοσύνη τους ενδόξους προγόνους και ελευθερωτές του Έθνους, αντλώντας από το παράδειγμά τους διδάγματα φιλοπατρίας και ευψυχίας.
Είναι αλήθεια, ότι ο ξεσηκωμός του 1821 δεν ήταν, ούτε η πρώτη ούτε η μοναδική εξέγερση των Ελλήνων από την Άλωση. Ήταν όμως αυτή που πέτυχε και κατόρθωσε να αναστήσει και να ελευθερώσει τους Έλληνες. Στο διάστημα μέχρι τον ξεσηκωμό οι Έλληνες ανέπτυξαν σταδιακά στρατιωτικές δυνατότητες που τους επέτρεψαν να επιτύχουν όταν εξεγέρθηκαν. Το ελληνικό έθνος χρειαζόταν μεγαλύτερες και ισχυρότερες αλυσίδες για να παραμείνει αλυσοδεμένο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Οι Έλληνες ήξεραν όμως από την αρχή, ότι ο αγώνας θα ήταν τρομερός και ότι θα απαιτούσε γενναιότητα, πολεμική αρετή και ναυτοσύνη”.
Στον άκρως ενδιαφέροντα πανηγυρικό λόγο του ο Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος θα περιγράψει και θα αναλύσει αυτόν ακριβώς τον στρατιωτικό βραχίονα του υπόδουλου Έθνους στα χρόνια της Τουρκοκρατίας μέχρι την Επανάσταση.
Η εκδήλωση θα κλείσει με εμβατήρια και τον Εθνικό Ύμνο από το αρχείο του Τμήματος Στρατιωτικής Μουσικής του Γ΄ Σ.Σ.
Η εκδήλωση θα προβληθεί διαδικτυακά ανήμερα της εορτής, ώρα 18.15 από το κανάλι της Εταιρείας στο Youtube στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://youtu.be/SmBa1Qu2EC4

Τελευταία άρθρα από τον/την Halkidiki Focus

Halkidikifocus 2014-2020