ΡΟΗ 24/7:

Κ. Μάλαμα: "Στα όρια της απελπισίας οι ιδιοκτήτες των κυλικείων των ΚΑΠΗ"

KAPH21

Παρέμβαση προς τον Υπουργό Οικονομικών

Κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα, σε σχέση με την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει με ευθύνη της κυβέρνησης οι ιδιοκτητών των επιχειρήσεων κυλικείων ΚΑΠΗ. Την ερώτηση συνυπογράφουν 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες τελούν σε αναγκαστική διακοπή λειτουργίας εδώ και 13 μήνες, με τα μέτρα ενίσχυσης που έχουν προβλεφθεί για αυτούς να είναι μηδαμινά. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν εντονότατο πρόβλημα επιβίωσης, ενώ είναι αβέβαιο αν θα αντέξουν να επαναλειτουργήσουν κάποια στιγμή τις επιχειρήσεις τους. Στην ερώτηση υπογραμμίζεται, επίσης, το γεγονός ότι για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεν έχουν ληφθεί ούτε τα ελάχιστα μέτρα ενίσχυσης, όπως η απρόσκοπτη πρόσβαση σε επιστρεπτέες προκαταβολές, η κάλυψη του συνόλου των ενοικίων για αυτό τον έναν χρόνο αναστολής λειτουργίας, αλλά ούτε και μέτρα που θα επέτρεπαν την επιβίωση των επαγγελματιών, όπως το επίδομα ειδικού σκοπού.

Στο πλαίσιο αυτό η Κυριακή Μάλαμα καλεί τον Υπουργό Οικονομικών να προχωρήσει άμεσα σε πραγματικά μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων κυλικείων των ΚΑΠΗ, αν δεν θέλει να οδηγήσει στην εξόντωση τους επαγγελματίες που παλεύουν για να ανταπεξέλθουν στις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

KYRIAKH MALAMA PARL21ort

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

"ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 24 Μαρτίου 2021

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών.

Θέμα: Στα όρια της απελπισίας οι ιδιοκτήτες των κυλικείων των ΚΑΠΗ.

Τα κυλικεία των ΚΑΠΗ τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή τον προηγούμενο Μάρτιο και συνεχίζουν να βρίσκονται σε αυτό το καθεστώς αδιάκοπα μέχρι σήμερα. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης, ενώ οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν κυριολεκτικά να βιοποριστούν. Όλο αυτό το έτος, το κράτος αντιμετωπίζει τις συγκεκριμένες πολύ μικρές ατομικές επιχειρήσεις με αναλγησία. Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων αυτών έχουν λάβει όλο αυτό το έτος μόνο ένα επίδομα ειδικού σκοπού, δεν έχουν λάβει καμία βοήθεια για τα πάγια έξοδα τους, ενώ έχουν αποκλειστεί από τους περισσότερους κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής. Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει αποκλείσει την πιθανότητα επαναλειτουργίας της εστίασης συνολικά τουλάχιστον για το επόμενο δίμηνο, οι επιχειρήσεις των κυλικείων των ΚΑΠΗ αντιμετωπίζουν το φάσμα του οριστικού "λουκέτου" κι οι επαγγελματίες τον κίνδυνο της οικονομικής εξαθλίωσης.

Επειδή θα πρέπει να προβλεφθούν άμεσα μέτρα για την στήριξη των επαγγελματιών των κυλικείων των ΚΑΠΗ που ζουν επί 13 μήνες αβοήθητοι.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

Θα εντάξει τους ιδιοκτήτες των κυλικείων των ΚΑΠΗ στο επίδομα ειδικού σκοπού για να μπορέσουν να βιοπορισθούν;

Θα καλύψει όλες τις ανελαστικές πάγιες δαπάνες των κυλικείων των ΚΑΠΗ, ώστε να μην κλείσουν οριστικά;

Θα ενισχύσει τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις με καλύτερους όρους από τον 7ο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μάλαμα Κυριακή

Αλεξιάδης Τρυφών

Αμανατίδης Ιωάννης

Αναγνωστόπουλου Αθανασία

Αυγέρη Θεοδώρα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γκαρά Αναστασία

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καφαντάρη Χαρά

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Αθανάσιος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Πούλου Παναγιώτα

Ραγκούσης Ιωάννης

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σκούφα Ελισάβετ

Τζάκρη Θεοδώρα

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτριος

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία"

επιστροφή στην κορυφή