xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Θεσσαλονίκη: Σε πορεία υλοποίησης το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά

ExkA CaXEAUG843

Το αντικείμενο που πρόκειται να υλοποιηθεί, στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης, αφορά στις μελέτες ωρίμανσης για την αποκατάσταση επτά εμβληματικών κτηρίων που έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως μνημεία

Σε πορεία υλοποίησης μπαίνει το εμβληματικό έργο του Μητροπολιτικού Πάρκου στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, στη Θεσσαλονίκη, καθώς υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Παύλου Μελά, της ΜΟΔ ΑΕ και της ΜΑΘ ΑΑΕ/ΟΤΑ.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, αντικείμενο της Προγραμματικής Σύμβασης είναι η υλοποίηση της β΄ φάσης του έργου που αφορά στην εκπόνηση των μελετών του έργου: Δημιουργική Επανάχρηση των κτηρίων Στρατωνισμού και Περιβαλλοντική Αναβάθμιση του Μητροπολιτικού Πάρκου (πρώην Στρατοπέδου) Παύλου Μελά».

Ο συντονισμός των συναρμοδίων φορέων και το χρονοδιάγραμμα για την άμεση έναρξη των απαιτούμενων ενεργειών συζητήθηκε, σε ευρεία σύσκεψη, μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, της αρμόδιας Αντιπεριφερειάρχη Βούλας Πατουλίδου, του Δημάρχου Νεάπολης-Συκεών και αντιπροέδρου της Αναπτυξιακής Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης (ΜΑΘ) Σίμου Δανηιλίδη και του Δημάρχου Δήμου Παύλου Μελά, Δημήτρη Δεμουρτζίδη, της Προέδρου της ΜΑΘ Μαρίας Καραγιάννη, και του μέλους του ΔΣ της Μονάδας Οργάνωσης Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, Βσίλη Βιτανόπουλου. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβας, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ, της ΜΑΘ και του Δήμου Παύλου Μελά.

Στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης, οι συμβαλλόμενοι φορείς, συνεργάζονται για την απρόσκοπτη υλοποίηση του έργου. Σύμφωνα με αυτήν οι φορείς αναγνωρίζουν την υψηλή αναγκαιότητα και προτεραιότητα για την αξιοποίηση του χώρου τού πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά», με την απόδοση σε δημόσια χρήση ενός ελεύθερου χώρου πρασίνου και κοινωφελών χρήσεων ως μητροπολιτικού πάρκου. Συνεργάζονται επίσης, για την προστασία και ανάδειξή του πρώην στρατοπέδου, ως τόπου ιστορικής και κοινωνικής μνήμης, με την αποκατάσταση και επανάχρηση μέρους του κτηριακού αποθέματος και με τελικό στόχο την ενίσχυση της αστικής και πολιτισμικής ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας της ευρύτερης περιοχής.

Το αντικείμενο που πρόκειται να υλοποιηθεί, στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης, αφορά στις μελέτες ωρίμανσης για την αποκατάσταση επτά εμβληματικών κτηρίων που έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως μνημεία. Ειδικότερα, να προχωρήσουν οι διαδικασίες διενέργειας ανοικτού διαγωνισμού για την ανάθεση κατασκευής τού έργου «Δημοπράτηση και επίβλεψη του έργου αποκατάστασης και επανάχρησης του κτηρίου στρατωνισμού Α2 και ωρίμανση/εκπόνηση μελετών αποκατάστασης και επανάχρησης των κτιρίων στρατωνισμού με διακριτικά Α3, Β1, Β2, Β3, Β4 Π και κτήριο ταξιαρχίας». Σύμφωνα, με το χρονοδιάγραμμα της σύμβασης, η υλοποίηση της Β’ φάσης, θα ολοκληρωθεί το 2023.

Το κτήριο Α2 πρόκειται να στεγάσει επιτελικές υπηρεσίες τού Δήμου, καθώς και χώρο αφιερωμένο στην Εθνική Αντίσταση. Στο κτήριο Α3 θα εκτεθούν ευρήματα από τις ανασκαφές του Μετρό Θεσσαλονίκης, ενώ στο κτήριο Β4 θα στεγαστεί το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει την ωρίμανση των έργων που αφορούν στους μουσειακούς χώρους, οι οποίοι θα ιδρυθούν στα κτήρια Α3 και Β4. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης θα παραδώσει στον φορέα υλοποίησης τη μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη για την ίδρυση του Μουσείου στο κτήριο Α3. Μέσω της Διεύθυνσης Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το ΥΠΠΟΑ θα εποπτεύσει τις εργασίες συγκρότησης και τεκμηρίωσης των Συλλογών, καθώς και τη σύνταξη της μουσειολογικής προμελέτης για το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού.

επιστροφή στην κορυφή