Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεκινούν λίστες αναμονής για τους εμβολιασμούς κατά του covit-19

enhmer293

Μ. Θεοδωρίδου: Υπερεκτίμηση για τις αλλεργίες

Τη δυνατότητα που θα έχουν οι πολίτες που κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό κατά του covit-19, να μπορούν α επιλέξουν να μπουν σε λίστα αναμονής και εάν υπάρχουν αδιάθετες δόσεις τότε θα μπορούν να εμβολιαστούν νωρίτερα, ανακοίνωσε ο Γ.Γ. του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα.

«Όταν υπάρχουν αδιάθετες δόσεις στο εμβολιαστικό κέντρο, το σύστημα θα επιλέγει αυτόματα από τα μελλοντικά ραντεβού, έτσι ώστε οι εμβολιασμοί να γίνονται νωρίτερα», τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους, διευκρινίζοντας ότι όταν υπάρχουν αδιάθετες δόσεις πέρα από τη λίστα αναμονής αυτές θα πηγαίνουν στα σώματα ασφαλείας και σε εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα ενταχθούν αυτή την εβδομάδα στη λίστα αναπλήρωσης (κατά το πρότυπο που λειτουργία για τα Σώματα Ασφαλείας), για εμβόλια που θα μένουν αδιάθετα από εμβολιασμούς που θα αναβάλλονται.
Παράλληλα ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή 2 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 65-69.
Όσον αφορά την πορεία των εμβολιασμών, ανέφερε ότι σήμερα έγιναν ήδη 26.000 εμβολιασμοί και συνολικά έχουν γίνει 1.630.000 και συγκεκριμένα: 1.065.000 άτομα έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση (ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 10,14%), ενώ 565.000 πολίτες έχουν κάνει και τις δύο δόσεις.


Μ. Θεοδωρίδου: Υπερεκτίμηση για τις αλλεργίες

Το θέμα των αλλεργιών, ως ανασταλτικό παράγοντα για τον εμβολιασμό, αλλά και τις θρομβώσεις που έχουν σημειωθεί σε εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.
Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, Επιστημονικά κέντρα της Ευρώπης ασχολούνται με τη διερεύνηση περιστατικών θρόμβωσης και θρομβοπενίας που μπορεί να σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca, επισημαίνοντας ότι τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως είναι 28 σε σύνολο 17 εκατ. δόσεων εμβολίων.
«Σε αυτό το εμβόλιο στηρίζουμε πολλές ελπίδες και αυτού του τύπου αναφορές κλονίζουν την εμπιστοσύνη», είπε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίδου, ενώ ανέφερε τι πιθανά συμπτώματα που μπορεί να θεωρηθούν ύποπτα είναι, θωρακικό και κοιλιακό άλγος, κεφαλαλγία που μπορεί να εμφανιστούν 7 με 14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, ενώ ξεκαθάρισε ωστόσο ότι ιστορικό θρομβώσεων δεν αποτελεί αντένδειξη εμβολιασμού.

Τελευταία άρθρα από τον/την Halkidiki Focus

Halkidikifocus 2014-2020