xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

ΑΠΘ: "Η μεταβολή του Μαγνητικού Πεδίου της Γης από την προϊστορία μέχρι σήμερα"

MAGNHTIKO PEDIO EARTH21

Διαδικτυακή ομιλία της Ομότιμης Καθηγήτριας Δέσποινας Κοντοπούλου

Τις μεταβολές του Μαγνητικού Πεδίου της Γης από την προϊστορία μέχρι σήμερα επιχειρεί να φωτίσει η Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Δέσποινα Κοντοπούλου με τη διάλεξή της με θέμα «Το Μαγνητικό Πεδίο της Γης: Μια καταγραφή της μεταβολής του από την προϊστορία μέχρι σήμερα μέσα από αρχαιολογικά ευρήματα».

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021, στις 19.00, μέσω zoom. Συνδιοργανώνεται από τo Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης (ΑΜΦΙΘ), το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Διιδρυματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών με θέμα «Φυσικοί κίνδυνοι και αντιμετώπιση καταστροφών», το οποίο υλοποιούν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Τμήμα Γεωγραφίας), το ΑΠΘ (Τμήμα Γεωλογίας) και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο – Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Αντικείμενο της παρουσίασης της κ. Κοντοπούλου θα αποτελέσει ο Αρχαιομαγνητισμός. Είναι γνωστό ότι η Γη περιβάλλεται από ένα μαγνητικό πεδίο (ΓΜΠ) το οποίο δρα σαν ένα αόρατο περίβλημα που την προστατεύει από τη βλαβερή ηλιακή αλλά και άλλες ακτινοβολίες του Σύμπαντος. Η μελέτη του βασίζεται σε παρατηρήσεις που γίνονται είτε σε ειδικά παρατηρητήρια στο έδαφος είτε με δορυφορικές μετρήσεις, οι οποίες είναι σε ανάπτυξη τις τελευταίες δεκαετίες.

Τα μαγνητικά παρατηρητήρια δημιουργήθηκαν περί το 1600 μ.Χ. Ωστόσο, το ΓΜΠ έχει ιστορία εκατομμυρίων χρόνων και για τη διαχρονική μελέτη του χρησιμοποιείται η ιδιότητά του να καταγράφεται από γεωλογικούς σχηματισμούς κυρίως ηφαιστειακής προέλευσης. Με τις κατάλληλες μετρήσεις υπάρχει συνεχής απεικόνιση του ΓΜΠ που φθάνει μέχρι και τα 500 εκατ. χρόνια. Η επιστημονική αυτή ενότητα ονομάζεται Παλαιομαγνητισμός (ΠΜ).

Ιδιαίτερος κλάδος του Παλαιομαγνητισμού, που μελετά το γήινο Μαγνητικό Πεδίο των τελευταίων 8.000 χρόνων, είναι ο Αρχαιομαγνητισμός, ο οποίος θα αναπτυχθεί στη διάλεξη της κ. Κοντοπούλου και βασίζεται στην καταγραφή του μέσα από αρχαιολογικά υλικά. Ο Αρχαιομαγνητισμός συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό τόσο στην Αρχαιολογία όσο και στη μελέτη των κλιματικών αλλαγών.

Όσες/οι επιθυμούν να παρακολουθήσουν την ομιλία μπορούν να συνδεθούν στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://authgr.zoom.us/j/94869591437?pwd=N2NQNS9MNHZoeTViUXRESW5lNnczZz09

Meeting ID: 948 6959 1437

Κωδικός: 885405

Η Ομότιμη Καθηγήτρια Δέσποινα Κοντοπούλου έλαβε πτυχίο από το Τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Οι μεταπτυχιακές της σπουδές περιλαμβάνουν D.E.A. (Diplome Etudes Approfondies) από το Institut de Physique du Globe, Univ. Louis Pasteur, Strasbourg, France και PhD με τίτλο «Παλαιομαγνητισμός και Νεογενείς Παραμορφώσεις στο Β. Αιγαίο» επίσης από το Institut de Physique du Globe, Univ. Louis Pasteur, Strasbourg, France.

Το γνωστικό πεδίο έρευνάς της αποτελεί η Μελέτη του Γήινου Μαγνητικού Πεδίου και οι εφαρμογές του στη Γεωλογία, τη Γεωδυναμική και την Αρχαιολογία.

Η κ. Κοντοπούλου εκλέχτηκε σε θέση Λέκτορα στον Τομέα Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ το 1982, Επίκουρη Καθηγήτρια το 1987, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια το 1994. Από το 2001 έως τις 31/8/2020 διετέλεσε Καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας με γνωστικό αντικείμενο «Φυσική του Εσωτερικού της Γης». Από τις 15 Νοεμβρίου 2020 είναι Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ.

Δίδαξε πολλαπλά προπτυχιακά μαθήματα από το 1982 και μεταπτυχιακά μαθήματα από το 1995 (Γεωδυναμική, Παλαιομαγνητισμός, Αρχαιομαγνητισμός) έως και σήμερα. Είχε την επίβλεψη περισσότερων των 30 προπτυχιακών διπλωματικών εργασιών, την επίβλεψη ή συνεπίβλεψη 15 διατριβών ειδίκευσης (MSc), την επίβλεψη 5 διδακτορικών διατριβών σε θέματα Παλαιομαγνητισμού και Αρχαιομαγνητισμού, καθώς και τη συνεπίβλεψη επιπλέον άλλων 3 σε θέματα Μαγνητικών Διασκοπήσεων.

Η κ. Κοντοπούλου συμμετείχε σε 12 ερευνητικά προγράμματα. Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 60 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια, περισσότερες από 40 άλλες, ενώ έχει 950 ετεροαναφορές (από ResearchGate 4/11/2020).

επιστροφή στην κορυφή