Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Από τις 7 Απριλίου τα πρώτα self tests για covit-19 σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

enhmer14

- Παραμένουν στο "βαθύ κοκκινο" Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

Την Τετάρτη 7 Απριλίου ξεκινά ο εφοδιασμός των φαρμακείων με self tests τα οποία θα δοθούν κατά πρωτεραιότητα στους μαθητές λυκείου, ηλικίας 16-18 ετών, αλλά και στους εκπαιδευτικούς προκειμένου να επιστρέψουν στις αίθουσες διδασκαλίας. Τα παραπάνω δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά τη σημερινή ενημέρωση του για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.
Όπως είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, σήμερα ολοκληρώνεται η εισαγωγή της πρώτης παρτίδας των self tests στη χώρα. «Καλώς εχόντων των πραγμάτων ως το τέλος της εβδομάδας τα φαρμακεία της χώρας θα διαθέτουν επαρκείς ποσότητες για να τις διαθέσουν σε πρώτη φάση στους μαθητές Λυκείου, 16 έως 18 ετών και τους εκπαιδευτικούς και στη συνέχεια στις ηλικίες 18 έως 64 χρόνων», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως τόνισε, η εφοδιαστική αλυσίδα των φαρμακείων όλης της χώρας «δεν είναι απλή υπόθεση». «Παραλαμβάνουμε κεντρικά τα self test, σε δυο αποθήκες στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη από τις αναδόχους προμηθεύτριες εταιρίες, αυτά μεταφέρονται σε 100 και πλέον φαρμακαποθήκες και στη συνέχεια σε όλα τα φαρμακεία στην Ελλάδα. Η επιχείρηση διάθεσης των τεστ είναι πλήρως σχεδιασμένη και οργανωμένη. Σε όλο το μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας. Από την παρακολούθηση των προμηθειών και των αποθεμάτων μέχρι την τελική διάθεσή τους από τα φαρμακεία. Την εποπτεία της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν αναλάβει οι Ένοπλες Δυνάμεις», τόνισε ο κ. Κοντοζαμανής.
Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής Υπουργός, σε περίπτωση θετικού κρούσματος, ο πολίτης θα πρέπει να το δηλώσει στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr (η οποία θα λειτουργήσει την ερχόμενη εβδομάδα/ Τετάρτη) ανάλογα με την ιδιότητά του (π.χ. εργαζόμενος, μαθητής) και θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας είτε σε δημόσια δομή (οπότε θα είναι δωρεάν) είτε σε ιδιωτική δομή.
Στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, οι μαθητές θα πρέπει να έχουν μαζί τους τη βεβαίωση αρνητικού τέστ, υπογεγραμμένη από τον κηδεμόνα τους, για να παρακολουθήσουν στις σχολικές αίθουσες τα μαθήματά τους.

Στο "βαθύ κόκκινο" Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

Παραμένουν στο "βαθύ κόκκινο", τόσο η Θεσσαλονίκη, όσο και η Χαλκιδική, λόγω του επιβαρυμένο φορτίου, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης. Μάλιστα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη συμπρωτεύουσα, τονίζοντας την πίεση του συστήματος υγείας στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι ΜΕΘ βρίσκονται σε πληρότητα 90%.

Αναλυτικά οι περιοχές που παραμένουν στο "βαθύ κόκκινο"

- η Περιφέρεια Αττικής
- οι Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας,
- οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας και Ευρυτανίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
- οι Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου,
- οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Πέλλας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,
- η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας,
- η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου,
- η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων,
- η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,
- ο Δήμος Καλυμνίων της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,
- ο Δήμος Χίου της Περιφερειακής Ενότητας Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου,
- ο Δήμος Ανωγείων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και ο Δήμος Χανίων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων της Περιφέρειας Κρήτης,
- ο Δήμος Ιωαννιτών της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων της Περιφέρειας Ηπείρου,
- ο Δήμος Κατερίνης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ο δήμος Αμφίπολης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών και ο δήμος Βέροιας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,
- ο Δήμος Σκιάθου της Περιφερειακής Ενότητας Σποράδων και ο δήμος Καρδίτσας της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και
- οι Δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς και ο δήμος Γρεβενών της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Παράλληλα εντάσσονται από αύριο στις 6 το πρωί, μετά από σχετική απόφαση της Επιτροπής οι εξής περιοχές:

- η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς
- o Δήμος Σερρών
- ο Δήμος Κόνιτσας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων
- ο Δήμος Σκύρου της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας
- ο Δήμος Αστυπάλαιας της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου
- οι Δήμοι Ρόδου και Χάλκης της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου.

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσονται επίσης και η Λέρος, η δημοτική κοινότητα Γαλατινής της δημοτικής ενότητας Ασκίου του δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, μετά τη λήξη του ειδικού καθεστώτος πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και κήρυξης έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.

Τελευταία άρθρα από τον/την Halkidiki Focus

Halkidikifocus 2014-2020