xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Πανελλαδικός "ξεσηκωμός" για τις λαϊκές αγορές

166715322 10218478466584662 3896041298218193119 o

Απεργία με άδειους πάγκους στις 7 Απριλίου

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις και άλλες δράσεις προχωρούν από την προσεχή Τετάρτη 7 Απριλίου, οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων λαϊκών αγορών, σύμφωνα με την απόφαση που πάρθηκε από την Πανελλαδική Ομοσπονδία Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών.

Αναλυτικά η απόφαση:

"Το σχέδιο Νόμου στη δεύτερη έκδοση του για τις Λαϊκές Αγορές, κατατέθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον Υπουργό Ανάπτυξης ως έχει και σύντομα θα βγει στην Δημόσια Διαβούλευση με τις Καταστροφικές του Διατάξεις, χωρίς η Πολιτική Ηγεσία να κάνει δεκτή καμία από τις Προτάσεις μας που καταθέσαμε όλες οι Ομοσπονδίες της Χώρας, ακόμα και στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους Υπουργό Ανάπτυξης, Γεν. Γραμ. Εμπορίου, τον Υπουργό Γεωργίας.

ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Οι υφιστάμενοι αδειούχοι (όλοι εμείς δηλαδή) οι Επαγγελματίες στα 5 χρόνια και οι Παραγωγοί μετά από 3 χρόνια, ΧΑΝΟΥΜΕ τις ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ υποχρεωτικά και θα Συμμετέχουμε σε Προκήρυξη Θέσης Δραστηριοποίησης για να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στις Λαϊκές Αγορές.

Η προκήρυξη θα συνοδεύεται και από πλειοδοσία της θέσης με κριτήρια, μεταξύ των οποίων οικονομικά και τίτλους σπουδών. Όποιος έχει πτυχίο ΑΕΙ παίρνει περισσότερα μόρια από ένα απόφοιτο Γυμνασίου ή Λυκείου.
Όποιος δώσει τα περισσότερα παίρνει τη θέση.

Στο άρθρο 9 βάζει ειδικά από την “πίσω πόρτα” τις ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ (Νομικά Πρόσωπα) με ίδιο Κωδικό Αριθμό Δραστηριοποίησης οι οποίες θα αρχίσουν να εμφανίζονται στις Λαϊκές

Θα χάνουμε την Άδεια μας Επαγγελματίες και Παραγωγοί για 6 μήνες αν δεν κόψουμε 3 αποδείξεις επιπλέον των προστίμων των 3.000 ευρώ που επιφέρουν οι 3 παραβάσεις.

Έτσι γινόμαστε ο μόνος επαγγελματικός κλάδος που τιμωρείται με στέρηση του μόνου εισοδήματος μας για κάποια φορολογική παράβαση ανεξαρτήτως ποσού.

Μάλιστα οι αποδείξεις δεν έχουν όριο ποσού και έτσι για τρεις αποδείξεις πενήντα λεπτών θα χάνεις την άδεια σου….

Καταργούν τις Επιτροπές Λαϊκών Αγορών που συμμετέχουν οι Εκπρόσωποι των Πωλητών Παραγωγών και Επαγγελματιών απαξιώνοντας τα Σωματεία και τους Συλλόγους όπως και τις Ομοσπονδίες και καταργούν την Εκπροσώπηση μας από παντού.

Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι Εκπρόσωποι και οι Αντίθετες Φωνές φαίνεται ότι Ενοχλούν.

Σταματούν την έκδοση των νέων Παραγωγικών Αδειών και Θεσμοθετούν τις Προκηρύξεις και τους Διαγωνισμούς.

Οι Φορείς Λειτουργίας όταν θα προκύπτουν Κενές Θέσεις θα προκηρύσσουν τις θέσεις αυτές επιλέγοντας και αντίστοιχα προϊόντα πώλησης δηλ. θα ζητάνε πχ δύο παραγωγούς με πορτοκάλια, έναν με τομάτες, έναν με μήλα κλπ.

Έτσι όμως ο παραγωγός θα πρέπει να περιμένει πότε και εάν θα αποφασίσει ένας Φορέας Λειτουργίας να κάνει την προκήρυξη. Και η σοδειά, η παραγωγή μπορεί να περιμένει στο χωράφι ….

Κάθε πρωί Επαγγελματίες και Παραγωγοί θα δηλώνουμε σε ηλεκτρονική πλατφόρμα τις Ποσότητες των Προϊόντων που μεταφέρουμε στην Λαϊκή και την Τιμή Εκκίνησης που θα πουλάμε

Οι Επαγγελματίες Βιομηχανικών Ειδών και Παραγωγοί Ανθέων μπορούν να συμμετέχουν για το 5% των θέσεων σε παζάρια εφόσον δραστηριοποιούνται έως 4 ημέρες σε Λαϊκές Αγορές.

Ζητάμε το 10% των θέσεων και να καταργηθεί το όριο των 4 ημερών.

Καταργούν την Παραγωγική και Επαγγελματική Άδεια και τις ορίζουν ως Θέση Δραστηριοποίησης την οποία θα αποκτούμε πάντα μέσω Προκήρυξης.

Καταργούν τις Επιτροπές Βελτίωσης – Απόδοσης Θέσεων, για να εισάγουν δήθεν αδιάβλητες διαδικασίες, αμφιβόλου αποτελέσματος.

Θα χάνουμε την Άδεια μας και δεν θα μας την Ανανεώνουν αν δεν πουλήσουμε τουλάχιστον το 70% της δηλωθείσας ποσότητας προϊόντων σύμφωνα με την Δήλωση μας και το ΟΣΔΕ.

Χωρίς κριτήρια και χωρίς δυνατότητα να αποδείξουμε ότι δεν μπορέσαμε να την πουλήσουμε.

Δίνει την δυνατότητα στους Παραγωγούς να γίνουν Έμποροι σ’ όλη τη Χώρα.

Αν όλοι οι Παραγωγοί γίνουν Επαγγελματίες τότε χάνεται ο σκοπός της εξαρχής δημιουργίας των Λαϊκών Αγορών.

Ο Τομέας Βιομηχανικών – Βιοτεχνικών Ειδών, προβλέπεται να τοποθετείται διακριτά στα όρια της Λαϊκής Αγοράς. Να διαγραφεί η λέξη “ΟΡΙΑ”.

η ΕΜΜΟΝΗ των ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΩΝ, με τον COVID-19 τα 5 ΜΕΤΡΑ ΑΠΟΣΤΑΣΗ από ΠΑΓΚΟ σε ΠΑΓΚΟ που ΦΕΡΝΕΙ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟ και ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΟΦΕΛΟΣ οι ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΟΥΤΕ οι ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ, να πάρει ΑΠΟΦΑΣΗ ο Υπουργός να γίνει 2 μέτρα η Απόσταση μεταξύ των Πάγκων, για να μην ΠΕΤΑΜΕ τα Αγροτικά Προϊόντα

Το Nομοσχέδιο είναι βαθύτατα Αντισυνταγματικό και Αντιδημοκρατικό και πλήττει ευθέως τον πυρήνα της έννοιας της Λαϊκής Αγοράς.

Ταυτόχρονα είναι ένα Νομοσχέδιο που θα οδηγήσει στην Φτωχοποίηση μας και τέλος στην οικονομική μας εξόντωση.

Κυρίως όμως είναι ένα Νομοσχέδιο που αποδεικνύεται από τις ρυθμίσεις του ότι γράφτηκε με τρόπο πρόχειρο, “στο πόδι”, αγνοώντας το κυρίαρχο ζητούμενο: ότι οι λαϊκές αγορές έγιναν για να βρίσκουν τον τρόπο οι παραγωγοί να έρχονται σε απευθείας επαφή με τον απλό πολίτη, τον καταναλωτή, χωρίς μεσάζοντες και τρίτους, πουλώντας φθηνά και ποιοτικά προϊόντα. Αυτό τον Θεσμό των λαϊκών αγορών το Υπουργείο σήμερα ΘΕΛΕΙ να τον ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ.

Το ΜΕΛΛΟΝ των Λαϊκών Αγορών ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ
και Ανοίγεται ο Δρόμος στα Μεγάλα Συμφέροντα και στο Αθέμιτο Ανταγωνισμό.

ΑΠΕΡΓΙΑ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Συνάδελφοι το Σάββατο 3/4/2021 το Δ.Σ. θα αποφασίσει για τον τρόπο ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ
για την Τετάρτη 7/4/2021

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ ερχόμαστε στις Λαϊκές Αγορές ΚΑΝΟΝΙΚΑ με τους Πάγκους φέρνουμε μαζί μας όσα Προϊόντα μπορεί ο καθένας μας να διαθέσει δωρεάν στους Καταναλωτές και στις 1:00 το μεσημέρι ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Οικονομίας στην Οδό Νίκης και Ερμού στο Σύνταγμα".

Στη Θεσσαλονίκη

Το Σωματείο Παραγωγών Λαϊκών αγορών Θεσσαλονίκη «Η ΠΡΟΟΔΟΣ», το Σωματείο Παραγωγών Επαγγελματιών Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκη «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» και το Σωματείο Μικροπωλητών και παραγωγών λαϊκών αγορών Θεσσαλονίκης εκτός πόλεως «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ότι "στη λαϊκή αγορά της Τούμπας την ημέρα της απεργίας ώρα 07.00 το πρωί θα στηθούν οι πάγκοι των πωλητών (παραγωγών – επαγγελματιών), κενοί από προϊόντα, θα τοποθετηθούν μαύρες σημαίες, θα διανεμηθούν δωρεάν προϊόντα στους καταναλωτές και θα πραγματοποιηθεί καθιστική διαμαρτυρία σε ένδειξη αντίδρασης για την πρόταση νόμου που βάζει ταφόπλακα στον κλάδο", όπως τονίζουν.

"Όσοι συνάδερφοι έχουν τη δυνατότητα μπορούν να φέρουν προϊόντα προς δωρεάν διάθεση στους καταναλωτές", τονίζουν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

"Συναδέρφισσες, συνάδερφοι

Όπως ήδη όλοι γνωρίζετε οι συνδικαλιστικοί φορείς των πωλητών λαϊκών αγορών σε ολόκληρη την Ελλάδα αποφασίσαμε την Τετάρτη 7 Απριλίου 2021 να απέχουμε από την εργασία μας στις λαϊκές αγορές όλης της χώρας σε ένδειξη καθολικής διαμαρτυρίας για την απαράδεκτη πρόταση νόμου για τις λαϊκές αγορές που προωθεί το Υπουργείο Ανάπτυξης, Νομοσχέδιο που αν ψηφιστεί θα οδηγήσει άμεσα σε μαρασμό το επάγγελμα μας.

Για να δείξουμε περίτρανα την αντίδραση μας και την αποφασιστικότητα μας να παλέψουμε για τις δουλειές μας σας καλούμε ΟΛΟΥΣ μηδενός εξαιρουμένου την Τετάρτη 7/4 /2021 να απέχετε από την εργασία σας.

Στη λαϊκή αγορά της Τούμπας την ημέρα της απεργίας ώρα 07.00 το πρωί θα στηθούν οι πάγκοι των πωλητών (παραγωγών – επαγγελματιών), κενοί από προϊόντα, θα τοποθετηθούν μαύρες σημαίες, θα διανεμηθούν δωρεάν προϊόντα στους καταναλωτές και θα πραγματοποιηθεί καθιστική διαμαρτυρία σε ένδειξη αντίδρασης για την πρόταση νόμου που βάζει ταφόπλακα στον κλάδο μας.

Όσοι συνάδερφοι έχουν τη δυνατότητα μπορούν να φέρουν προϊόντα προς δωρεάν διάθεση στους καταναλωτές. Είναι απολύτως αναγκαία η συμπαράσταση ΟΛΩΝ σας στο δίκαιο αγώνα επιβίωσης του επαγγέλματος μας, οφείλουμε ΟΛΟΙ μαζί σαν μια γροθιά να δείξουμε την ενότητα και την αποφασιστικότητα μας. ΟΛΟΙ μαζί επιβιώσαμε από την πανδημία ΟΛΟΙ
μαζί θα τα καταφέρουμε ξανά.

Όλες οι υπόλοιπες λαϊκές αγορές θα παραμείνουν κλειστές χωρίς παρουσία πωλητών (παραγωγών – επαγγελματιών)".

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας

"Δυστυχώς η αδιαλλαξία της κυβέρνησης δεν αφήνει άλλα περιθώρια. Αποδείχτηκε, ότι ο διάλογος που ήθελε, ήταν προσχηματικός, καθώς οι αποφάσεις είχαν παρθεί από νωρίς. Απλά ήθελαν να δείξουν, για τις εντυπώσεις, ότι έχουν καλή διάθεση να συζητήσουν. Συζήτηση στην οποία όμως δεν αλλάζουν την βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου. Δηλαδή ξεπούλημα των πάγκων μας, παραχώρηση των θέσεων μας στα μεγάλα συμφέροντα, σταδιακή συρρίκνωση των λαϊκών αγορών ώστε να είναι απόλυτα ελεγχόμενες. Αυτό θέλουν να κάνουν, αυτή είναι η αποστολή τους. Χρέος μας είναι να τους σταματήσουμε. Χρέος μας είναι να δώσουμε τον αγώνα μας. Ένας αγώνας που δεν αφορά μόνο εμάς, αλλά ολόκληρη την κοινωνία. Γιατί αυτοί είναι που κρατάνε τις λαϊκές αγορές ανοιχτές για πάνω από 90 χρόνια. Και είμαστε σίγουροι, πως σε αυτόν τον αγώνα, θα μας στηρίξουν. Καλούμε όλους τους συναδέρφους να συμμετέχουν στην απεργία. Επίσης όλα τα σωματεία να αποφασίσουν από μόνα τους την μορφή των κινητοποιήσεων τους", αναφέρει η Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας-Θεσσαλίας-Θράκης.

Στήριξη από Β. Πατουλίδου

Στους πάγκους των λαϊκών αγορών βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου προκειμένου να συζητήσει με τους παραγωγούς και τους επαγγελματίες του κλάδου ενόψει των απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν προαναγγείλει για την Τετάρτη 7 Απριλίου, διαμαρτυρόμενοι για τις διατάξεις του νέου σχεδίου νόμου που αφορά στις Λαϊκές Αγορές.

Η Αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης έχοντας στην ευθύνη της τη λειτουργία του Θεσμού στη Θεσσαλονίκη, επισήμανε ότι στέκεται στο πλευρό των εμπόρων και παραγωγών υποστηρίζοντας το λαϊκό χαρακτήρα του.

PATOYLIDOY LAIKH

Όπως τόνισε η κ. Πατουλίδου «η  Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης είναι ένας ισχυρός συντονιστικός φορέας που παρέχει τα εχέγγυα εποπτείας της νομιμότητας και της λειτουργικότητας των λαϊκών αγορών.

«Οι λαϊκές αγορές είναι ένας θεσμός ιστορικός, που δημιουργήθηκε στο παρελθόν, σε παρόμοιες δύσκολες συνθήκες όπως αυτές που διανύουμε τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης και πολύ περισσότερο τώρα με την πανδημία. Στόχο είχαν να προστατέψουν τον καταναλωτή. Ο εκσυγχρονισμός τους είναι το ζητούμενο και όχι η αλλαγή μορφής τους. Ο λαϊκός χαρακτήρας τους βασίζεται στη συμμετοχή των εμπόρων και των παραγωγών χωρίς μεσολαβητές.
Η πλειοδότηση των θέσεων των λαϊκών αγορών αποκλείει τους ασθενέστερους των συμμετεχόντων. Τα εκπαιδευτικά κριτήρια στη συμμετοχή στις λαϊκές αγορές είναι ένας αδόκιμος όρος που αποκλείει τους ανθρώπους που ενεργοποιούνται στον πρωτογενή τομέα που είναι το μεδούλι του τόπου μας.  Άνθρωποι που άφησαν στο περιθώριο την εκπαίδευση για να αφιερωθούν σ' αυτό το επάγγελμα. Η ορθή πρακτική μίας διοίκησης δεν είναι να τους αποκλείσει αλλά να τους εκπαιδεύσει και να τους ενδυναμώσει. Η αδειοδότηση των παραγωγών θα πρέπει να δίνεται με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια», δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης

Χρ. Γιαννούλης: "Θα πάρει σαφή θέση η διοίκηση Τζιτζικώστα για τις λαϊκές αγορές;"

Η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας «Κοιτάμε Μπροστά» κατέθεσε ερώτηση για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές που φέρνει η κυβέρνηση και για τις επιπτώσεις του στη λειτουργία των λαϊκών αγορών της Περιφέρειας, μεταφέροντας τις έντονες διαμαρτυρίες των πωλητών, που κάνουν λόγο για «εν ψυχρώ δολοφονία των λαϊκών αγορών», αλλά παράλληλα και για πλήγμα κατά των καταναλωτών.

Η παράταξη καλεί τη διοίκηση Τζιτζικώστα να αφήσει κατά μέρος τις αμφίσημες τοποθετήσεις της αντιπεριφερειάρχη κ. Πατουλίδου για το νομοσχέδιο – έκτρωμα και να πάρει σαφή θέση εναντίον του και υπέρ των πωλητών που αγανακτισμένοι ετοιμάζονται για απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

"ΠΡΟΣ: Περιφερειάρχη, κ. Τζιτζικώστα
Αντιπεριφερειάρχη Μ.Ε.Θ., κ. Πατουλίδου

Ερώτηση, με αίτημα για γραπτή απάντηση

Θέμα: Λειτουργία λαϊκών αγορών.

Σύμφωνα με συνδικαλιστικούς φορείς πωλητών λαϊκών αγορών, το νέο νομοσχέδιο για την λειτουργία των λαϊκών αγορών είναι «έκτρωμα, που οδηγεί στην εν ψυχρό δολοφονία των λαϊκών αγορών, αλλά παράλληλα, θα πλήξει άμεσα και τους καταναλωτές». Κι αυτό γιατί περιλαμβάνει ρυθμίσεις που επιχειρούν τον εξοβελισμό των παραγωγών πωλητών (αποπομπή αν δεν πωληθεί το 70% της δηλωμένης ποσότητας παραγωγής, αναμονή προκήρυξης θέσεων πωλούμενων ειδών, προσκομιδή φορολογικής ενημερότητας κατά την ανανέωση άδειας), επιβραβεύουν τους ψευδο-παραγωγούς και ανοίγουν την κερκόπορτα για την είσοδο τρίτων - είτε φυσικών είτε νομικών προσώπων - στις λαϊκές αγορές, αλλοιώνοντας ακόμα περισσότερο τον χαρακτήρα τους.

Η διαβούλευση εκπροσώπων του κλάδου με τον υπουργό Ανάπτυξης και στελέχη του υπουργείου κατέληξε σε αδιέξοδο λόγω της κυβερνητικής αδιαλλαξίας. Γι’ αυτούς τους λόγους αποφάσισαν να κατέλθουν σε απεργία.

Παρακαλούμε να μας απαντήσετε:

-Ποια η θέση της διοίκησης της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας για το επίμαχο νομοσχέδιο; Υπάρχει κάποια σαφής δήλωση για την απόσυρσή του, ή παραμένουν οι ανεπαρκέστατες και αμφίσημες τοποθετήσεις της κ. Πατουλίδου;

-Πως απαντά στην κριτική που ασκούν οι οργανώσεις των πωλητών λαϊκών αγορών, που διαμαρτύρονται για εξόντωσή τους;

-Τι στάση θα κρατήσετε στις απεργιακές κινητοποιήσεις τους;

Εκ μέρους της παράταξης
Ο επικεφαλής
Γιαννούλης Χρήστος".

ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν θα επιτρέψουμε τη διάλυση της φυσιογνωμίας των Λαϊκών Αγορών από τη Κυβέρνηση της ΝΔ»

Οι Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ανάπτυξης & Επενδύσεων Α. Χαρίτσης, Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτης, οι Αν. Τομεάρχες Ανάπτυξης Γ. Σαρακιώτης και Χ. Μαμουλάκης και ο Συντονιστής του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φάνης Κουρεμπές, είχαν τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των επαγγελματιών και παραγωγών λαϊκών αγορών από όλη τη Χώρα.

Οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών και των Συλλόγων επαγγελματιών και παραγωγών λαϊκών αγορών, από την πανελλαδική ομοσπονδία, αλλά και πωλητών βιομηχανικών ειδών που προσυπογράφουν, διατύπωσαν την αντίθεσή τους με τη βασική φιλοσοφία της πρότασης νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων για τις λαϊκές αγορές, καθώς όπως τόνισαν αυτή αλλάζει τη φυσιογνωμία των λαϊκών αγορών, αντιστρατεύεται τον κοινωνικό χαρακτήρα τους και υπονομεύει τη δυνατότητα των πραγματικών παραγωγών – αγροτών να διαθέτουν απευθείας και χωρίς μεσάζοντες, τα προϊόντα τους στον καταναλωτή.
Επιπροσθέτως, επεσήμαναν ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης &Επενδύσεων εισάγει τη διαδικασία προκήρυξης για τη λήψη των σχετικών αδειών για τις θέσεις. Με αυτό τον τρόπο εξοβελίζουν τους παραγωγούς αλλά και τους επαγγελματίες αφού, ακόμη κι αν όλοι καταλήξουν, όπως επιχειρείται, σε επαγγελματίες, στην ουσία αργά η γρήγορα θα μετατραπούν σε δέσμιους των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων μέσω της θεσμοθέτησης της πλειοδοσίας.

Παράλληλα, δίνεται δυνατότητα σε ετεροεπαγγελματίες που απλώς δηλώνουν ότι κατέχουν αγροτική εκμετάλλευση, ακόμα και να μην καλλιεργούν οι ίδιοι, να διεκδικούν άδειες λαϊκής με υψηλότερα μόρια από παραγωγούς και επαγγελματίες πωλητές. Προστίθεται δε και το αδιανόητο κριτήριο της πρόσθετης μοριοδότησης για τους κατόχους πτυχίου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (!!!) έναντι των υπολοίπων που δρα ενισχυτικά στο να αποκτήσει άδεια ακόμη κι αν παράγει λιγότερο από το μη κάτοχο.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η πρόταση νόμου που συζητείται από το αρμόδιο Υπουργείο με πρόσχημα τον εκσυγχρονισμό και το δήθεν μέλημα για τη πάταξη των φαινομένων μαύρης διακίνησης -που όμως δεν προκύπτει από πουθενά στις διατάξεις του Νομοσχεδίου- οδηγεί στην εξόντωση των αγροτών, την καταφανή εξυπηρέτηση συγκεκριμένων, πολύ μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και τη δημιουργία περιορισμένων ολιγοπωλίων που στόχο έχουν να εκμεταλλευτούν τους με κοινωνικά κριτήρια δραστηριοποιούμενους στις λαϊκές αγορές και τον μόχθο της πραγματικής παραγωγής. Οι συνέπειες του Σχεδίου της Κυβέρνησης της ΝΔ θα είναι πολύ σοβαρές και στην ποιότητα αλλά και στις τιμές των προϊόντων που καταναλώνουν οι Έλληνες πολίτες, ιδιαίτερα των μεγάλων αστικών κέντρων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει των αγώνα των παραγωγών και των επαγγελματιών πωλητών, για την απευθείας πώληση των αγροτικών προϊόντων στους καταναλωτές. Ταυτόχρονα στηρίζει το δικαίωμα των καταναλωτών στην άμεση πρόσβαση σε προϊόντα ασφαλή, ποιοτικά και σε χαμηλές τιμές. Η κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να αποσύρει άμεσα το σχέδιο νόμου και να προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Τελευταία τροποποίηση στιςΣάββατο, 03 Απριλίου 2021 09:19
επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2