xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

"Όχι" στον Δήμο Αριστοτέλη από την Κοινότητα Ιερισσού

KOINOTHTA IERISSOY LOGO21

Σε πρόγραμμα συλλογής κηπευτικών καταλοίπων μέσω της μεταλλευτικής εταιρείας

Απορριπτική ήταν η απόφαση του Συμβουλίου της Κοινότητας Ιερισσού Χαλκιδικής στο έγγραφο του Δήμου Αριστοτέλη για την υπόδειξη χώρου συλλογής κηπευτικών καταλοίπων. Ο Δήμαρχος, Στέλιος Βαλιάνος, απευθύνθηκε εγγράφως στους Προέδρους των Κοινοτήτων του Δήμου, ζητώντας την συμβολή τους για την υπόδειξη καταλλήλου μέρους στα γεωγραφικά όρια της αρμοδιότητας τους, για την εναπόθεση πράσινων κηπευτικών καταλοίπων στο πλαίσιο της οικολογικής αξιοποίησής τους, επισημαίνοντας όλα τα οφέλη που θα προκύψουν από την συγκεκριμένη δράση.

Όσον αφορά την Κοινότητα Ιερισσού, η απάντησή της στο εν λόγω έγγραφο ήταν η παρακάτω:

"Η Κοινότητα Ιερισσού, έχοντας πάντα γνώμονα τον σεβασμό στο περιβάλλον και στοχεύοντας στην προστασία του και την επίτευξη του καλύτερου δυνατού για τον τόπο μας αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον του τόπου αυτού και στις επερχόμενες γενεές, δεν μπορεί παρά να επικροτεί κάθε ενέργεια ευθυγραμμισμένη με την σύγχρονη οικολογική συνείδηση και δράση. Συνεπώς το κείμενο του άνω εγγράφου σαν κίνηση και πρωτοβουλία του Δήμου Αριστοτέλη και μόνον, αποκομμένο από το εδάφιο της πρώτης παραγράφου: “που βάσει του όρου Δ1.27 της Κ.Υ.Α. ΕΠΟ 201745/2011 πραγματοποιείται από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.” θα μπορούσε να μας εκπλήξει ευχάριστα και να μας βρει απολύτως σύμφωνους.

Σχετικά όμως με το εδάφιο που επισημαίνουμε παραπάνω παραθέτουμε τα εξής:

Η οποιαδήποτε συμμετοχή της άνω εταιρίας στην εφαρμογή του προγράμματος ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ θρυμματισμού και κομποστοποίησής τους, για μας θεωρείται στάχτη στα μάτια, ή αλλιώς προσφορά καθρεπτών και χανδρών στους ιθαγενείς για να ξεγελιούνται συνειδήσεις κοκ. Η άνω εταιρία με την μεταλλευτική δραστηριότητά της στην περιοχή μας, στο όνομα του τεράστιου κέρδους που στοχεύει να αποκομίσει, έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη οικολογική ζημία στην ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους περιοχή μας και δυστυχώς τα χειρότερα έπονται γιατί είναι παγκόσμια εμπειρία ότι η συγκεκριμένη μεταλλευτική δραστηριότητα που έχει προγραμματίσει η εν λόγω εταιρία, έχει τραγικά αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στους ανθρώπους. Η παγκόσμια αρθρογραφία βρίθει από περιπτώσεις ομοίων μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, που σε όποιες περιοχές αναπτύχθηκαν, άφησαν κρανίου τόπους σε βάρος του περιβάλλοντος και δυστυχώς σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων.

Η Κοινότητα Ιερισσού σεβόμενη τους Αγώνες, τις Διώξεις και τις φυλακίσεις των συμπολιτών μας, θεωρεί στρουθοκαμηλισμό εκ μέρους της να εμπιστευθεί και να συνεργασθεί με μια μεταλλευτική εταιρεία που στον βωμό του κέρδους στοχεύει σε μια τεράστια φαραωνική εξόρυξη.

Συνεπώς η συμμετοχή της εν λόγω εταιρίας στο άνω πρόγραμμα, σε μας ακούγεται οξύμωρη και λοιδοριστική ενώ ήδη εναποθέτει μεταλλευτικά απόβλητα στην περιοχή μας και η δήθεν προσφορά της στην προστασία του περιβάλλοντος φανερώνει υποτίμηση της νοημοσύνης μας.

Η θέση μας λοιπόν ξεκάθαρα είναι, ότι μόνον εφ' όσον ο Δήμος εφαρμόσει το άνω σπουδαίο κατά τα άλλα οικολογικό πρόγραμμα με ίδιους πόρους και μέσα, χωρίς καμιά ανάμειξη της εταιρίας που ευθύνεται για την οικολογική υποβάθμιση της περιοχής μας, προτείνουμε χώρο εναπόθεσης φυτικών καταλοίπων και αυτός είναι ο πλησίον του ΣΜΑ (Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) Ιερισσού".

Έτσι, έπειτα από συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος, η Κοινότητα αποφάσισε ότι "συμφωνούν ομόφωνα όλα τα μέλη του συμβουλίου, ότι μόνον εφ' όσον ο Δήμος εφαρμόσει το άνω σπουδαίο κατά τα άλλα οικολογικό πρόγραμμα με ίδιους πόρους και μέσα, χωρίς καμιά ανάμειξη της εταιρίας που ευθύνεται για την οικολογική υποβάθμιση της περιοχής μας, και προτείνουμε χώρο εναπόθεσης φυτικών καταλοίπων και αυτός είναι ο πλησίον του ΣΜΑ (Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) Ιερισσού".

Τη συγκεκριμένη απόφαση επικρότησε και η Δημοτική Παράταξη της Μείζονος Μειοψηφίας του Δήμου, "Ισχυρός Αριστοτέλης".

Τέλος, στη σελίδα "Δημότης Ιερισσού" στο Facebook αναρτήθηκε το παρακάτω σχόλιο:

"Η δημοτική αρχή του Δήμου Αριστοτέλη μη μπορώντας, όπως φαίνεται και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, να ανταποκριθεί στις συμβατικές της υποχρεώσεις παραδίδει σιγά-σιγά την διοίκηση του δήμου στην πολυεθνική της Ελντοράντο καθιστώντας τον δήμο Αριστοτέλη ανεπίσημο πια οικονομικό και διοικητικό προτεκτοράτο της Καναδικής Εταιρείας".

Τελευταία τροποποίηση στιςΣάββατο, 03 Απριλίου 2021 11:01
επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2