Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κεραμέως: Επαναλειτουργία των Λυκείων με 2 self test την εβδομάδα

119006011 2778577079077646 8908737759641479405 o

Ξεκινά από αύριο η διάθεσή των self test σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη Ελλάδα

Δύο φορές την εβδομάδα θα πρέπει να κάνουν self test εκπαιδευτικοί και μαθητές των λυκείων, που θα ξεκινήσουν δια ζώσης μαθήματα από τις 12 Απριλίου. Τα παραπάνω ανακοίνωσε η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων για την πανδημία.

Σύμφωνα με την Υπουργό Παιδείας, οι μαθητές και εκπαιδευτικοί των Λυκείων θα προμηθεύονται δύο δωρεάν τεστ για κάθε εβδομάδα από το φαρμακείο, βάσει του ΑΜΚΑ τους, ενώ η προσέλευση στους χώρους του σχολείου θα γίνεται μόνο με αρνητικό τεστ και υπεύθυνη δήλωση από τον γονέα. Οι μαθητές θα πρέπει κάθε Δευτέρα και Πέμπτη θα παρουσιάζουν σχολική κάρτα με δήλωση αρνητικού τεστ. Η σχολική κάρτα θα εκδίδεται από την πλατφόρμα self-testing.gov.gr, η οποία ήδη βρίσκεται σε λειτουργία, ενώ θα παρέχεται η δυνατότητα και χειρόγραφης δήλωσης.

Επίσης η Υπουργός ανακοίνωσε ότι το πρώτο τεστ μπορούν να το παραλάβουν μαθητές και εκπαιδευτικοί Λυκείου από αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη χώρα, ενώ από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το 2ο τεστ. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ.

Όπως τόνισε η κ. Κεραμέως, τα μέτρα που θα πρέπει να τηρούνται είναι:
- η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,
- τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,
- οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,
- η χρήση αντισηπτικών,
- οι σχολαστικοί καθαρισμοί,
- οι τακτικοί αερισμοί των χώρων, ειδικότερα τώρα που και ο καλός καιρός βοηθά,
- τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

Αναφορικά με τους λόγους που ανοίγουν πρώτα τα Λύκεια, η κ. Κεραμέως εξήγησε πως ο πρώτος λόγος είναι γιατί παραμένουν κλειστά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς και γιατί πλησιάζουν και οι Πανελλαδικές εξετάσεις. Όσον αφορά στο άνοιγμα των Γυμνασίων, η Υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να ανοίξουν μια εβδομάδα αργότερα, δηλαδή στις 19 Απριλίου.

Τα βήματα για τα self test

Σύμφωνα με την Υπουργό, το πρώτο τεστ για μαθητές θα μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή την Δευτέρα το πρωί.
Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.
Αν το self-test είναι αρνητικό:
- Για τους μαθητές, θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης.
- Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr.
Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/ τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.
Αν το self-test είναι θετικό:
- Θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή.
- Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr
Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.

Τελευταία άρθρα από τον/την Halkidiki Focus

Halkidikifocus 2014-2020