xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Ξεκίνησε το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών στην Κεντρική Μακεδονία

EyyC3wtWUAU4bKx

Τζιτζικώστας: «Νωρίτερα από κάθε χρονιά αρχίζουμε τις δράσεις για την καταπολέμηση των κουνουπιών»

Άρχισαν από σήμερα Δευτέρα 12 Απριλίου οι δράσεις καταπολέμησης των κουνουπιών στην Κεντρική Μακεδονία για το 2021, στο πλαίσιο του σχετικού τριετούς προγράμματος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, «φέτος νωρίτερα από κάθε χρονιά αρχίζουμε τις δράσεις για την καταπολέμηση των κουνουπιών. Και φέτος η κυριότερη απειλή, πέρα από την όχληση, είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου και γι’ αυτό φροντίζουμε σε συνεργασία με τους επιστήμονες να εντοπίσουμε εγκαίρως τυχόν μολυσμένα κουνούπια, να περιορίσουμε τις εστίες και να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία. Τις προνυμφοκτονίες θα ακολουθήσουν και οι ακμαιοκτονίες, ενώ συνολικά το πρόγραμμα φέτος θα διαρκέσει περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά. Ήδη από πέρσι ενεργό και ουσιαστικό ρόλο έχουν λάβει και οι Δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας. Η Περιφέρεια βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση και επαγρύπνηση, επιδιώκοντας τη συνεργασία των Δήμων και όλων των εμπλεκόμενων στο θέμα φορέων αλλά και των πολιτών προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».
Οι πρώτες δράσεις αφορούν σε δειγματοληψίες προνυμφών στα υγροτοπικά συστήματα καθώς και στο περιαστικό και αστικό σύστημα των οικισμών της Κεντρικής Μακεδονίας.
Κατά τις δειγματοληψίες προνυμφών συλλέγονται στοιχεία που αφορούν στην ανάπτυξη και τον πληθυσμό τους ανά περιοχή προκειμένου να προγραμματίζονται οι κυρίως εργασίες καταπολέμησης δίνοντας προτεραιότητα όπου απαιτείται, προκειμένου να μειώνεται η όχληση αλλά κυρίως ο κίνδυνος εξάπλωσης ασθενειών που οφείλονται στα κουνούπια.
«Ο περιορισμός των ασθενειών που μεταδίδονται με τα κουνούπια συνεχίζει να αποτελεί τον κύριο στόχο του προγράμματος για την προστασία της υγείας των πολιτών, η δε επιτυχία του αποκτά βαρύνουσα σημασία την τρέχουσα περίοδο που η δημόσια υγεία πλήττεται από τις πρωτόγνωρες και συνεχιζόμενες επιπτώσεις του κορονοϊού», επισήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Χρήστος Μήττας.
Οι πολίτες καλούνται να συνδράμουν στο έργο της Περιφέρειας, τηρώντας τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα τσιμπήματα των κουνουπιών σύμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες που έχουν δοθεί και δίδονται. Παράλληλα πρέπει να αποφεύγεται η δημιουργία εστιών στάσιμου νερού στις ιδιοκτησίες τους, όπου κυρίως εμφανίζονται οι πληθυσμοί κουνουπιών του αστικού περιβάλλοντος που μεταδίδουν τον ιό του Δυτικού Νείλου και άλλες ασθένειες.
Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για την δημόσια υγεία, παράλληλα με τα μέτρα που λαμβάνονται από την Πολιτεία, η ατομική ευθύνη και συμβολή του καθενός κρίνεται καθοριστική για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

επιστροφή στην κορυφή