ΡΟΗ 24/7:

«Η Βαβυλωνία»: Απευθείας σε live streaming στα σχολεία του Δήμου Νεάπολης-Συκεών

babylonia 2

Σ. Δανιηλίδης: Συνεχίζουμε και εν μέσω πανδημίας…

Τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν εντελώς δωρεάν, μέσω live streaming, τη θεατρική παράσταση «Η Βαβυλωνία» του Δημητρίου Κ. Βυζάντιου, απευθείας από την Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, δίνει ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών σε όλους τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των σχολείων του, μεθαύριο, Πέμπτη 15 Απριλίου 2021, στις 10.45 π.μ.

Χάρη σε μία σημαντική συνεργασία στην οποία προχώρησε με το Εθνικό Θέατρο, καλύπτοντας εξ ολοκλήρου το οικονομικό κόστος, ο Δήμος έχει απευθύνει πρόσκληση για την παρακολούθηση της συγκεκριμένης παράστασης σε συνολικά 4.650 μαθητές και μαθήτριες και 500 εκπαιδευτικούς των Γυμνασίων και των Λυκείων του. Τα Λύκεια θα παρακολουθήσουν την παράσταση από οθόνες του σχολείου, με κωδικούς που θα αποσταλούν από το Εθνικό Θέατρο, δεδομένου ότι τη συγκεκριμένη μέρα τα μαθήματα θα γίνονται δια ζώσης, ενώ οι μαθητές και μαθήτριες των Γυμνασίων θα παρακολουθήσουν την παράσταση από το σπίτι, αφού πρώτα λάβουν ο καθένας ένα μοναδικό κωδικό.

Όπως σημειώνει ο Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης «το όραμά μας εδώ και χρόνια ταυτίζεται με το όραμα της αγαπημένης μας Μελίνας Μερκούρη να πάμε τα παιδιά στον Πολιτισμό και να φέρουμε τον Πολιτισμό στα σχολεία, διαμορφώνοντας συνειδήσεις, καλλιεργώντας ευαισθησίες και κριτικό πνεύμα. Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε ακόμα και στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας και της καραντίνας που βιώνουμε». Όπως επισημαίνει, «η συνεργασία μας με το Εθνικό Θέατρο, με τη μεγαλύτερη Θεατρική Σκηνή της χώρας, είναι ιδιαίτερα τιμητική και μας γεμίζει χαρά και ικανοποίηση για την υψηλή ποιότητα και το υψηλό επίπεδο του Πολιτισμού που προσφέρουμε στους μαθητές των σχολείων μας, εντάσσεται, δε, στο γενικότερο πλαίσιο στο οποίο κινείται ο δήμος μας να οικοδομήσει ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο για τη θεατρική αγωγή και παιδεία των μαθητών των σχολείων του, το οποίο περιλαμβάνει την πολυετή συνεργασία μας με το ΚΘΒΕ και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης».

«Η Ελλάδα είναι η Βαβυλωνία»

Ένα από τα ελάχιστα έργα του 19ου αιώνα που επέζησαν σκηνικά μέχρι τις μέρες μας, «Η Βαβυλωνία», μας μεταφέρει ως άλλη μηχανή του χρόνου κατευθείαν πίσω στο 1827 και στην καρδιά του πολυπολιτισμικού Ναυπλίου, καθέδρας της ελληνικής κυβέρνησης. Αμέσως μετά τη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, που έμελλε να ανοίξει τον δρόμο για τη γέννηση του νέου κράτους, Ρωμιοί διαφορετικής καταγωγής γίνονται μια παρέα για να γιορτάσουν το γεγονός. Ωστόσο, οι παρεξηγήσεις που προξενούν οι ντοπιολαλιές τους οδηγούν σε ένα… παραλίγο έγκλημα αλλά και σε άφθονο γέλιο!

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιάννης Κακλέας σημειώνει για το έργο: «Δεν είναι τυχαίο που "Η Βαβυλωνία", έργο γραμμένο το 1836, παίζεται τόσο συχνά και θα παίζεται σίγουρα και στο μέλλον. Ένα έργο λαϊκό και όχι λαϊκότροπο που αναφέρεται σε μία πολύ κρίσιμη και ανασφαλή περίοδο της Ελληνικής ιστορίας: Στην προσμονή της ελευθερίας με τη ναυμαχία του Ναυαρίνου και την πιθανότητα της δημιουργίας για πρώτη φορά ενός Ελληνικού κράτους. Αυτή την κομβική ιστορική στιγμή ο Δημήτριος Κ. Βυζάντιος την καταγράφει μέσα από τις ζωές των απλών ανθρώπων. Στη Βαβυλωνία δεν υπάρχουν "ήρωες" και "σπουδαίοι", άνθρωποι που έμειναν στην Ιστορία. Υπάρχουν μόνο άνθρωποι. Απλοί. Που κανείς δεν τους θυμάται. Που νιώθουν σε κενό, στην απόλυτη αβεβαιότητα, για ό,τι πρόκειται να συμβεί. Γιορτάζουν την ελευθερία που τους τάζουν, γλεντούν, πίνουν, μεθούν, αγαπιούνται, τραγουδάνε και θυμούνται. Και εκεί που η ονειρική Ουτοπία του "μαζί" εγκαθίσταται, τα τραύματα, ο εγωϊσμός και η εμφυλιακή μανία ανατρέπουν τα πάντα. Το γλέντι γίνεται εφιάλτης και η πύλη για την ανεξέλεγκτη εξουσία ανοίγει διάπλατα. Η φυλακή είναι η κατάληξη του γλεντιού και η στέρηση της ελευθερίας είναι το αποτέλεσμα της γιορτής για την έλευσή της. Η Ελλάδα είναι η Βαβυλωνία. Αυτή η ευλογημένη χώρα με τον ήλιο της και τα κοινωνικά σκοτάδια. Με τα γλέντια και τους εμφύλιους. Με αυτή τη μεσογειακή ψυχή που είναι γεμάτη πάθος και αντιφάσεις, θάλασσα και γκρεμούς. Αυτή την Ελλάδα σατιρίζει ο Βυζάντιος με πηγαίο χιούμορ, πολλή αγάπη και έντονη κριτική ματιά. Και το κάνει με επιτυχία. Γι’ αυτό η Βαβυλωνία είναι ένα σπουδαίο έργο που παίζεται και θα παίζεται σίγουρα και στο μέλλον».

επιστροφή στην κορυφή