ΡΟΗ 24/7:

Ν. Νίτσας: "Mε τα selftests δεν επαναπαυόμαστε αλλά συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα ατομικής προστασίας"

ISTH NITSAS TELECONFERANCE21

Διευκρινίσεις από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης

Απαραίτητες διευκρινίσεις δίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης σχετικά με το τεστ αυτοεξέτασης (self-tests) για τον SARS-CoV-2 (COVID-19) ύστερα από συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του σε μια προσπάθεια να συνδράμει στην προσπάθεια, της πολιτείας και της κοινωνίας, να επιστρέψει στην κανονικότητα. Όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας «τα self tests έχουν ως κύριο σκοπό την ανίχνευση ασυμπτωματικών φορέων του ιού SARS-COV-2. Είναι ένα εργαλείο κατά της διασποράς του ιού που βοηθά και στην επιδημιολογική καταγραφή». Όμως θα πρέπει να γίνει σαφές -επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του ΙΣΘ- ότι:

•Στην περίπτωση που διενεργήσουμε το τεστ και μας δώσει αρνητικό αποτέλεσμα ΔΕΝ επαναπαυόμαστε αλλά συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα ατομικής προστασίας φορώντας μάσκα, κρατώντας αποστάσεις, εφαρμόζοντας καλή υγιεινή των χεριών κτλ. Το αρνητικό αποτέλεσμα δεν σημαίνει ότι κάποιος... δεν έχει μολυνθεί από τον ιό. Ειδικότερα αν ο ασθενής έχει χαμηλό ιικό φορτίο υπάρχει περίπτωση να μην ανιχνευθεί ο ιός με το Self-test!

•Στην περίπτωση που εκτελέσουμε το τεστ και μας δώσει θετικό αποτέλεσμα θα πρέπει αυτό να επιβεβαιωθεί σε μικροβιολογικό-βιοπαθολογικό εργαστήριο. Παραμένουμε σπίτι σε καραντίνα έως την έκδοση του αποτελέσματος της μοριακής εξέτασης από το εργαστήριο.

•Εάν έχουμε συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα, απώλεια γεύσης ή όρασης, καταβολή, θα πρέπει να απευθυνόμαστε αμέσως στο γιατρό μας.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνουμε:

•Στις οδηγίες του self-test

•Στη σωστή λήψη του δείγματος

•Στη σωστή εκτέλεση του τεστ

•Στη σωστή απόρριψή του σε σακουλάκι που σφραγίζει

•Στην καταγραφή του αποτελέσματος στο self-testing.gov.gr

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ ξεκαθαρίζει ότι «το selftest δεν είναι θεραπεία ή πρόληψη κατά της COVID-19 λοίμωξης. Είναι ένας από τους διαθέσιμους τρόπους ανίχνευσης του ιού».

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2