ΡΟΗ 24/7:

Ικανοποίηση Μητσοτάκη για τη στάση Δένδια στην Άγκυρα

mitsotakis dendias maximou

ΥΠΕΞ: 15 σημεία συνεργασίας στον οικονομικό τομέα

Τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ενημέρωσε σήμερα στις 10.30, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, για τις επαφές που είχε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Άγκυρα.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινές κοινές δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέβηκαν οι τόνοι, όταν ο κ. Δένδιας - απαντώντας στις προκλήσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών - υπερασπίστηκε τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας (δείτε εδώ). 

Μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τους χειρισμούς του κ. Δένδια.

Σε σημερινή του ανακοίνωση, το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ. επαναλαμβάνει πως η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη πάντα στο Διεθνές Δίκαιο και στις ευρωπαϊκές αξίες, τονίζοντας: «Η Ελλάδα, προσηλωμένη πάντα στο Διεθνές Δίκαιο και στις Ευρωπαϊκές αξίες έχει συγκεκριμένες θέσεις, οι οποίες είναι γνωστές. Αναφορικά με το σύνολο των σχέσεων με την Τουρκία, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο ΕΕ-Τουρκίας, διαφωνίες υπήρχαν και υπάρχουν. Ομως, ταυτόχρονα, όπως τονίστηκε κατά τις χθεσινές επαφές του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, υπάρχει σαφής βούληση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας στις σχέσεις των δύο χωρών και ενός φάσματος συνεργασίας. Ιδιαίτερα στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, η θετική ατζέντα μπορεί να συνεισφέρει στην εμπέδωση ενός κλίματος αποκλιμάκωσης και βελτίωσης των σχέσεων. Παράλληλα εξετάσθηκε από τις δύο πλευρές η ενίσχυση των επαφών μεταξύ των δύο λαών, και στο πλαίσιο αυτό αντιλάγησαν απόψεις προς αυτή την κατεύθυνση, οι οποίες θα μπορούσαν να εφαρμοστούν μετά το πέρας της πανδημίας».
«Η ελληνική πλευρά δια του Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, πρότεινε 15 σημεία συνεργασίας στον οικονομικό τομέα. Παράλληλα η τουρκική πλευρά πρότεινε επίσης από την πλευρά της συγκεκριμένα σημεία. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν για τα επόμενα βήματα σε αυτό τον τομέα κατά τις προσεχείς επαφές μεταξύ των δύο χωρών, σε όλα τα επίπεδα», καταλήγει η ανακοίνωση.

επιστροφή στην κορυφή