ΡΟΗ 24/7:

Ανάδοχος έως το φθινόπωρο για την 6η προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης

IMG 20190310 122651

Συνάντηση Πλακιωτάκη με τη Διοίκηση του ΟΛΘ

Στις αρχές του φθινοπώρου αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για το έργο της 6ης προβλήτας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, καθώς μέσα στους επόμενους μήνες θα αναδειχθεί ο ανάδοχος, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, μετά από συνάντησή του με τη διοίκηση του ΟΛΘ Α.Ε.

Ο υπουργός εξέφρασε ακόμα την πεποίθηση ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μετεξελίσσεται σε σημαντικό εμπορευματικό κόμβο, όχι μόνο για τα Βαλκάνια, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με "ιδιαιτέρως σημαντικά οφέλη για την τοπική και εθνική οικονομία και κοινωνία", αλλά και για τη γεωστρατηγική θέση της πόλης στον παγκόσμιο χάρτη των μεταφορών.

"Διαπίστωσα για ακόμα μια φορά τις τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες και προοπτικές του λιμένος της Θεσσαλονίκης, ως αποτέλεσμα του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος των 300 εκατ. ευρώ, που είναι σε εξέλιξη. Η κυβέρνηση παρακολουθεί και υποστηρίζει το έργο του ΟΛΘ, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τις υποχρεωτικές επενδύσεις, όπως η προβλήτα 6, αλλά και τις μη υποχρεωτικές, οι οποίες υπερβαίνουν τα 100 εκατ. ευρώ" τόνισε.

Πριν από τον Σεπτέμβριο, αλλά ενδεχομένως και πολύ πιο σύντομα, αναμένεται να αναδειχθεί ο ανάδοχος για το έργο της 6ης προβλήτας στο λιμάνι, ενώ σήμερα βρίσκεται υπό αξιολόγηση η αρτιότητα των οικονομικών και τεχνικών φακέλων των πέντε υποψήφιων σχημάτων, όπως επισήμανε ο εκτελεστικός πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ ΑΕ), Αθανάσιος Λιάγκος, συγκεκριμενοποιώντας περαιτέρω το χρονοδιάγραμμα που ανέφερε ο υπουργός.

Στο ερώτημα τι αφορούν οι επιπλέον υποχρεωτικές επενδύσεις, της τάξης των 100 εκατ. ευρώ (από τα 180-200 εκατ. Έφτασαν στα 300 εκατ.), που ανακοινώθηκαν, ο κ. Λιάγκος απάντησε ότι αυτές κατά κύριο λόγο θα αναπτυχθούν σε βάθος χρόνου και περιλαμβάνουν μηχανολογικό εξοπλισμό, εκσυγχρονισμό γερανογυρών και ηλεκτρονικά συστήματα τρίτης γενιάς, που θα επιτρέψουν στο λιμάνι να υποδέχεται μεγάλα πλοία κατηγορίας "ultra-mother vessels", χωρητικότητας 24.000 TEUs (μονάδα μέτρησης εμπορευματοκιβωτίων).

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τις Βόρειες Σποράδες αλλά και τα έργα αναβάθμισης στο λιμάνι βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν σήμερα (20/4) το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη.

"Η επιτυχία, η ανάπτυξη, η εξέλιξη της πόλης είναι πάντα στη θάλασσα, είναι στο λιμάνι", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του γιατί με την ανακοίνωση από μέρους του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τις Βόρειες Σποράδες ικανοποιείται ένα αίτημα της αυτοδιοίκησης και των φορέων της πόλης.

PLAKIWTAKHS ZERVAS 1421

Συγχρόνως, ο κ. Ζέρβας σημείωσε πως αναλήφθηκαν δεσμεύσεις από τον Υπουργό για έργα στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, για την έκτη προβλήτα και την αξιοποίηση του επιβατικού σταθμού. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε εκτενής αναφορά σε θέματα συνεργασίας Δήμου, Υπουργείου και ΟΛΘ για την αξιοποίηση της πρώτης προβλήτας και των κτιρίων που έχουν παραχωρηθεί στη χρήση του Δήμου Θεσσαλονίκης.

"Η Θεσσαλονίκη ως μητροπολιτικό κέντρο της Βορείου Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων συνολικά πρέπει να έχει κομβικό ρόλο στις θαλάσσιες μεταφορές", ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Πλακιωτάκης.

επιστροφή στην κορυφή