Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταθεροποιητική τάση συγκέντρωσης ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης

lumata covit

Παπαϊωάνου: Μπορούμε να αισιοδοξούμε πως σταδιακά θα υπάρξει αποκλιμάκωση»

Σταθεροποιητική παραμένει η τάση συγκέντρωσης του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα λύματα της Θεσσαλονίκης, με μικρές διακυμάνσεις μεταξύ των καθημερινών μετρήσεων, στην έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με το διάγραμμα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τις 7 Απριλίου - όταν παρατηρήθηκε μία αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου σε σχέση με την υψηλότερη τιμή της περιόδου, που καταγράφηκε στις 5 Απριλίου - οι ημερήσιες τιμές υπολογίζονται σε περίπου ίδια επίπεδα, με μικρές αυξομειώσεις.

diagramma 1

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 19/04 και της Τρίτης 20/04 είναι:

- Οριακά μειωμένη κατά 4% σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, δηλαδή της Παρασκευής 16/04 και της Κυριακής 18/04.

- Μειωμένη κατά 14% σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 12/04 και Τρίτης 13/04.

 «Μπορούμε να πούμε πως η κατάσταση παραμένει οριακά σταθερή. Όσο περνούν οι ημέρες και παγιώνεται αυτή η οριζοντίωση μπορούμε να αισιοδοξούμε πως σταδιακά θα υπάρξει αποκλιμάκωση», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Επισήμανε, ωστόσο, πως «δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι σε απόλυτες τιμές το ιικό φορτίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, καθιστώντας εύθραυστη την ισορροπία και επιβεβλημένη την απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας».

Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχετικά με την ερμηνεία των αυξομειώσεων που παρατηρούνται μεταξύ των καθημερινών μετρήσεων, ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, Θοδωρής Καραπάντσιος απάντησε: «Τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται διακύμανση στις μετρήσεις έκκρισης ιικού φορτίου από μέρα σε μέρα, εντός των ορίων της πειραματικής ακρίβειας, που μπορεί απλοποιητικά να χαρακτηριστεί ως ταλάντωση γύρω από μια θέση ισορροπίας. Όμως σε μια πανδημία δεν αναμένεται θέση ισορροπίας σε τέτοιες υψηλές τιμές ιικού φορτίου οπότε πρόκειται για κάτι στοχαστικό που εύκολα θα μετακυλήσει, είτε προς τα επάνω είτε προς τα κάτω».

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Τελευταία άρθρα από τον/την Halkidiki Focus

Halkidikifocus 2014-2020