Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: Μέσω ΣΔΙΤ η αναβάθμιση δύο σημαντικών οδικών αξόνων στη Β. Ελλάδα

EzvNeGGXMAAaART

Τζιτζικώστας: «Πρόκειται για ένα έργο που αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα»

Την κατασκευή των οδικών αξόνων Θεσσαλονίκης – Έδεσσας και Δράμας – Αμφίπολης ανακοίνωσαν σήμερα σε ειδική εκδήλωση, στο Κτίριο Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στη δυτική Θεσσαλονίκη, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Οι δυο οδικοί άξονες, που αποτελούν πολυετές πάγιο αίτημα των πολιτών της βόρειας Ελλάδας, αποκτούν χρηματοδότηση και με μελετητική ωριμότητα θα αρχίσουν να κατασκευάζονται, με στόχο όταν ολοκληρωθούν να μετατρέψουν τη βόρεια Ελλάδα σε διεθνή μεταφορικό και αναπτυξιακό κόμβο.
Στην εκδήλωση εκτός των κ.κ. Μητσοτάκη, Καραμανλή και Τζιτζικώστα, κεντρικές εισηγήσεις πραγματοποίησαν επίσης ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Χρήστος Μέτιος και ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό διατηρητέο κτίριο στον αύλειο χώρο της έδρας των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο άνοιξε για πρώτη φορά και μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισής του θα αποτελέσει τη νέα αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας. Οι εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου θα γίνουν με τη χρηματοδότηση της εταιρίας που κατασκευάζει τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ, στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

«Με την αναβάθμιση δύο σημαντικών οδικών αξόνων στη Β. Ελλάδα, του άξονα Θεσσαλονίκης - Έδεσσας και του άξονα Δράμας - Αμφίπολης, θα σπάσει η απομόνωση των δύο Περιφερειακών Ενοτήτων, οι οποίες είχαν μείνει πίσω ως προς το οδικό δίκτυο που τις συνέδεε με τη Θεσσαλονίκη και την Εγνατία Οδό», τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εκδήλωση.
Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, η Εγνατία Οδός, σύντομα θα αποκτήσει δύο νέους κάθετους άξονες, οι οποίοι θα κατασκευαστούν με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, που τους απαλλάσσει από διόδια. Η δημοπράτηση συμπεριλαμβάνει και την υποχρέωση του αναδόχου να συντηρεί τα συγκεκριμένα έργα για 27 χρόνια. «Όταν μειώνονται οι φυσικές αποστάσεις, μειώνονται και οι κοινωνικές. Τα δύο αυτά νέα έργα θα υλοποιηθούν μέσω ΣΔΙΤ και θα έχουν σημαντικά κοινωνικοοικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη για τις περιοχές και κέρδος σε χρόνο και ασφάλεια για όλους τους κατοίκους», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε: «Μπροστά μας έχουμε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, το Ελλαδα 2.0, δηλαδή την Ελλάδα των επομένων 10ετίων. Υπάρχουν όμως και προβλήματα και εκκρεμότητες, που έρχονται από το παρελθόν. Ένας από τους λογαριασμούς με το παρελθόν που κλείνουμε σήμερα ειναι και τα δύο συγκεκριμένα έργα. Μόλις χθες ο οίκος Standard & Poors αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Είχα δεσμευθεί πως θα επιστρέψω στη μεσαία ταξη αυτά που της πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση αυτή υλοποιεί αυτήν την προεκλογική της δέσμευση».

Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό και την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τη στενή συνεργασία με την Περιφέρεια και την αποφασιστικότητά τους να λύσουν το σύνολο των ζητημάτων, που μέχρι σήμερα δεν επέτρεπαν την υλοποίηση της σύνδεσης της Έδεσσας με τη Θεσσαλονίκη, μέσω ενός σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου. Όπως υπογράμμισε: «Πρόκειται για ένα έργο που αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα, για τη διοίκησή μας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Είχα προσωπικά δεσμευτεί στους συμπολίτες μας στην Πέλλα και είχαμε συμφωνήσει μαζί με τον Πρωθυπουργό, ότι αυτό το έργο θα ξεκινήσει, θα προχωρήσει και θα υλοποιηθεί, με οποιοδήποτε χρηματοδοτικό εργαλείο. Kαι ελπίζω, όσοι βιάστηκαν να πουν ότι το έργο τελικά δε θα γίνει, ή ακόμα και αυτοί που πόνταραν στο να μη γίνει, σήμερα, που κάνουμε το πιο μεγάλο και αποφασιστικό βήμα, να είναι και αυτοί χαρούμενοι».

210424 OdikesYpodomes6

Τελευταία τροποποίηση στιςΣάββατο, 24 Απριλίου 2021 16:38

Τελευταία άρθρα από τον/την Halkidiki Focus

Halkidikifocus 2014-2020