Γαλακτομπούρεκο, το παραδοσιακό!
- Γράφτηκε από τον Αγιαννίδου Αθηνά
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία ΓΕΥΣΗ ΓΝΩΣΗ
- Εκτύπωση
Παναγιά μου, τι γλυκό είναι αυτό; Από παντού σιρόπια τρέχανε! Τρελλάναμε κόσμο πάλι...
για το σιρόπι...
4 ½ κούπες ζάχαρη
3 κούπες νερό
1 βανίλια
μισό λεμόνι
1 ξύλο κανέλας
1 πακέτο φύλλα κρόυστας για γλυκά
400 γρ. βούτυρο αγνό
για την κρέμα...
2 ½ κούπες γάλα
½ κούπα ζάχαρη
½ κούπα σιμιγδάλι ψιλό
4 αβγά
3 βανίλιες
50 γρ. βούτυρο
Εκτέλεση:
- Χτυπάμε σε μαρέγκα τα ασπράδια. Ενώνουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και τις βανίλιες. Χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να δέσει.
- Ενώνουμε με την μαρέγκα προσεκτικά, ανακατεύοντας με την μαρίζ.
- Ζεσταίνουμε το γάλα και ρίχνουμε το μίγμα των αβγών ανακατεύοντας κυκλικά. Βροχηδόν, προσθέτουμε το σιμιγδάλι και τέλος το βούτυρο. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.
- Φτιάχνουμε το σιρόπι μας σε μια κατσαρόλα και από το σημείο βρασμού, μετράμε 7 λεπτά και το σβήνουμε.
- Κόβουμε τα φύλλα στη μέση και τα περνάμε με το βούτυρο (σε υγρή μορφή) και έπειτα με 1 ½ κουταλιά σούπας, κρέμα. Διπλώνουμε τις άκρες και ρολάρουμε.
- Τοποθετούμε τα ρολά σε ένα καλά βουτυρωμένο ταψί, όχι σφιχτά. Περιχύνουμε με το βούτυρο που θα περισσέψει και ψήνουμε στους 190 βαθμούς για 15 λεπτά και στη συνέχεια στους 160 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
- Σε ζεστό γλυκό, περιχύνουμε κρύο σιρόπι.
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο
Κόστος: 9,00 ευρώ
Μερίδες: 25 ρολά
Για τραγανό φύλλο στο γλυκό μας, ακολουθήστε ακριβώς τα βήματα.
Αρωματίστε την κρέμα σας με έλαια βανίλιας αντί για σκόνη βανίλιας.
Τελευταία άρθρα από τον/την Αγιαννίδου Αθηνά
- Κάθε άνθρωπος, αρκεί να έχει θέληση και να ακολουθεί τις καθοδηγήσεις-συμβουλές του δασκάλου του μπορεί σε λίγα χρόνια να καταφέρει να συντάσσει ένα κείμενο στα αγγλικά, εκφράζοντας τα επιχειρήματα του ορθά και με πλούσιο λεξιλόγιο.
- Αμύγδαλο το αντιβιοτικό
- Μουσταλευριά: Παραδοσιακή αγιορείτικη συνταγή
- Πόσο καλός είσαι στο θέμα «ψάρι»;
- Κριθαρότο με άρωμα Μεσογείου