Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κικίλιας: Πάνω από 100.000 εμβολιασμοί σε ένα 24ωρο

enhmer55

Θεοδωρίδου: Το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson έχει συνηθισμένες παρενέργιες

Το φράγμα των 100.000 εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού σε ένα 24ωρο αναμένεται να σπάσει σήμερα στη χώρα μας, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια. Όπως τόνισε ο Υπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία των εμβολιασμών, σήμερα θα ξεπεράσουμε και τους 1.000.000 εμβολιασμένους και με τις δύο δόσεις, με 1.500 εμβολιαστικά κέντρα να λειτουργούν σε όλη την επικράτεια.
Παράλληλα ο κ. Κικίλιας επεσήμανε ότι ότι η διάμεση ηλικία κρουσμάτων τις τελευταίες επτά ημέρες είναι τα 43 έτη και υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικιακές ομάδες 45-54 και 35-44 ετών, οι οποίοι είναι οι περισσότερο ενεργές ομάδες του πληθυσμού. «Έτσι, την περίοδο αυτή δεν θα πρέπει να ξεχνάμε να χρησιμοποιούμε τα μέσα ατομικής προστασίας, όπως οι μάσκες και τα αντισηπτικά. Σύντομα θα αλλάξουν και τα δεδομένα στους κλειστούς χώρους, σε μαγαζιά, σούπερ μάρκετ, μέσα μαζικής μεταφοράς κ.ά.», είπε ο κ. Κικίλιας.

Στο μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά του κορωνοϊού, που έκανε "πρεμιέρα" σήμερα στη χώρα μας, αναφέρθηκε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.
«Το εμβόλιο συστήνεται σε άτομα μεγαλύτερα των 18 ετών και είναι μόνο μία δόση. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι συνήθεις και είναι κατάλληλο για ευρεία χρήση. Μετά από 28 ημέρες προσφέρει προστασία για τη μέτρια και σοβαρή νόσηση που εκτιμάται στο 66%, ενώ για σοβαρή νόσο αγγίζει το 77%-80%», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, επισημαίνοντας ότι δεν θα πρέπει να παρασύρει τους πολίτες το γεγονός ότι είναι μονοδοσικό και θεωρήσουν ότι και για τα εμβόλια άλλων εταιρειών αρκεί μία δόση.
Σχετικά με τη διάρκεια της ανοσίας, είπε ότι τους πρώτους 3 μήνες είναι εξαιρετικά σπάνια η επαναλοίμωξη, ενώ μελέτες μιλούν για 6 και 9 μήνες προστασίας.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουν πραγματοποιηθεί 3.520.000 εμβολιασμοί με πρώτη δόση, δηλαδή περίπου 33% και μέχρι τις 31 Μαΐου 1.940.000 πολίτες και με τις δύο δόσεις, ποσοστό 18%. Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, τον Ιούνιο που θα ενταχθούν και άλλες πληθυσμιακές ομάδες, τα εμβολιαστικά κέντρα θα αυξηθούν.

Τελευταία άρθρα από τον/την Halkidiki Focus

Halkidikifocus 2014-2020