ΡΟΗ 24/7:

Σημαντική η προώθηση του ευρωπαϊκού "πράσινου πιστοποιητικού" (ΒΙΝΤΕΟ)

MHTSOTAKHS SANTETHMAY21

Συνάντηση Μητσοτάκη-Σάντσεθ

Η επόμενη ημέρα της πανδημίας, το ευρωπαϊκό «πράσινο πιστοποιητικό», αλλά και οι πατέντες των εμβολίων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Ισπανό ομόλογό του, Πέδρο Σάντσεθ στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Τις δύο χώρες τις συνδέουν πολλά. Η ιστορία, η Μεσόγειος, όσο και η πίστη στο διεθνές δίκαιο και στη σύγχρονη, ανοικτή Δημοκρατία» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός στις δηλώσεις του και σημείωσε: «Ιδιαίτερα μας απασχόλησε η επόμενη ημέρα της πανδημίας. Είναι πολύ σημαντικό ότι τώρα προωθείται το Ευρωπαϊκό Πράσινο Πιστοποιητικό. Είναι μια επιλογή που προσωπικά είχα εισηγηθεί και τη στήριξε αμέσως η Ισπανία. Αποτελεί διαβατήριο για την πιο ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών και κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα του τουρισμού».

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως «αναγνωρίσαμε τις πολλές καλές στιγμές και τις λίγες κακές της ευρωπαϊκής αντίδρασης» απέναντι στην πανδημία, συμπληρώνοντας ότι «οι πρώτες πρέπει να προσανατολιστούν στο πεδίο των εμβολιασμών των τρίτων χωρών».

Ζητούμενο είναι η γρήγορη αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι «η άρση των πνευματικών δικαιωμάτων και των πατεντών των εμβολίων μπορεί να είναι ένα μέρος μόνο της λύσης, αλλά είναι μια πολύ σημαντική διάσταση του προβλήματος. Ζητούμενο είναι πως θα επιτρέψουμε να παραχθούν περισσότερα εμβόλια και να εξαχθούν ανεμπόδιστα στις χώρες που το έχουν ανάγκη».

«Στις ελληνο-ισπανικές σχέσεις υπάρχουν σημαντικότατα περιθώρια ανάπτυξης» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης. «Με τον πρωθυπουργό Σάντσεθ, ήμασταν από τους πρώτους που προτείναμε το τολμηρό βήμα πριν από 15 μήνες και σήμερα οι χώρες μας είναι από τις πρώτες που έχουν καταθέσει τα εθνικά σχέδια για το Ταμείο Ανάκαμψης και προσδοκούμε ότι θα είναι από τα πρώτα που θα εγκριθούν. Η χώρα μας κάνει ήδη τα πρώτα τολμηρά βήματα. Η πράσινη ανάπτυξη προχωρά. Η ψηφιακή μετάβαση μπορεί να φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα όπως δείχνει και η άρτια οργάνωση των εμβολιασμών. Κοινό είναι το ενδιαφέρον και για τον κοινωνικό πυλώνα» ανέφερε.

«Η οικονομική ευημερία προϋποθέτει και ασφάλεια. Συζητήσαμε για τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Η Ισπανία ενδιαφέρεται για τη Λιβύη και όπως και η Ελλάδα για τη νομιμότητα στην κοινή μας θάλασσα.

Απορρίπτει προκλήσεις σαν και αυτές της Άγκυρας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Η ελληνική θέση είναι απολύτως κατανοητή. Κάθε ένταση σταματά μόνο όταν σταματούν οι συμπεριφορές που την προκαλούν. Κάθε διαφορά έχει μόνο έναν δρόμο επίλυσης, αυτόν των συζητήσεων. Και κάθε συζήτηση έχει πλαίσιο, αυτό του διεθνούς δικαίου, του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Είναι στο χέρι των γειτόνων μας να συμβαδίσουν» τόνισε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό, λέγοντας: «Έχουμε κοινά επιχειρήματα στο μεταναστευτικό, ιδίως σε ό,τι αφορά τα κράτη υποδοχής. Η Τουρκία έχει υποχρέωση να ελέγξει παράνομες ροές και η Ευρώπη την ευκαιρία να δείξει ότι το πρόβλημα απαιτεί δίκαιο επιμερισμό της ευθύνης».

«Και οι δύο κινούμαστε μακριά από κάθε λογής λαϊκισμούς» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι και οι δυο είμαστε υπέρ των μεταρρυθμίσεων. «Είμαστε αισιόδοξοι για τη συναρπαστική διαδρομή που θα ακολουθήσουν συνολικά οι ευρωπαϊκοί λαοί. Οι χώρες μας έχουν πολλούς φωτεινούς οδηγούς, την τόλμη των αρχαίων Ελλήνων, την ευαισθησία και το βάθος των έργων του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, το θάρρος του Θερβάντες στη ναυμαχία της Ναυπάκτου και το δίδαγμα που μας κληρονόμησε όταν έλεγε να αγαπάμε πιο πολύ από αυτό που είμαστε αυτό που θα γίνουμε» είπε.

Ο Π. Σάντσεθ

«Να μιλήσω για την αμοιβαία αδελφοσύνη και να πω ότι χαίρομαι πραγματικά που βρίσκομαι εδώ» είπε από την πλευρά του, ξεκινώντας τις δηλώσεις του ο Πέδρο Σάντσεθ. «Κυριάκο, ήθελα να συγχαρώ και εσένα, και τον ελληνικό λαό για τα 200 χρόνια από την Ανεξαρτησία» συνέχισε ο Ισπανός πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Η πανδημία ήταν πάρα πολύ δύσκολη στην Ευρώπη. Να υπογραμμίσω κάτι που έγινε μετά τον περασμένο Μάρτιο, όταν ένας ιός που ήταν άγνωστος προκάλεσε τόση ζημιά. Εμείς αισθανθήκαμε την αλληλεγγύη της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού. Ακόμα υπάρχουν θύματα και άνθρωποι που υποφέρουν στα νοσοκομεία της Ισπανίας. Εμείς συλλυπούμαστε και είμαστε κοντά σε όσους έχασαν ανθρώπους τους και όσους είναι στο τραπέζι του πόνου και υποφέρουν» είπε.

«Χάρις στον εμβολιασμό, μπορούμε να αισθανόμαστε πιο αισιόδοξοι» συνέχισε ο κ. Σάντσεθ. «Θα εκφράσω την αλληλεγγύη μου προς την ελληνική κυβέρνηση. Προσπαθούμε να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα. Θα ήθελα να συγχαρώ την ελληνική κυβέρνηση που κάνει τον εμβολιασμό με τεράστια ταχύτητα.

Τουλάχιστον το 1/4 του ισπανικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί. Περίπου 6 εκατ. Ισπανοί και με τα δύο εμβόλια. Είμαστε σε απόσταση 100 ημερών ώστε το 70% του ισπανικού λαού να είναι εμβολιασμένο» ανέφερε.

Συνεχίζοντας, ο Ισπανός πρωθυπουργός σημείωσε πως οφείλει να αναγνωρίσει «την εξαιρετική δουλειά της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά την πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και για θέματα ανάπτυξης και ηλεκτρονικής ανάπτυξης. Αυτό βοηθάει τους οικονομικούς κλάδους. Το ίδιο γίνεται και στην Ισπανία βοηθώντας να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας» επισήμανε.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ισπανίας, ο Πέδρο Σάντσεθ τις χαρακτήρισε «εξαιρετικές», λέγοντας πως «πρέπει να τις φέρουμε ακόμα πιο κοντά. Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, ιδιαίτερα στον εμπορικό τομέα. Υπάρχουν πολλές ισπανικές εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Βρισκόμαστε σε μια στιγμή που υπάρχουν εξαιρετικές δυνατότητες και συγκυρίες για να το πράξουν. Έχουμε κοινούς στόχους» τόνισε.

Όπως συμπλήρωσε, είναι «συμφέρον της Ισπανίας να αναπτύξει τους δεσμούς της με την Ελλάδα», καθώς «έχουμε πολλά κοινά. Τα βλέπουμε και κατά τη διάρκεια των διασκέψεων κορυφής. Θέλουμε να ενισχύσουμε δεσμούς και σχέσεις με την Ελλάδα. Πιστεύω ότι στους επόμενους μήνες και έτη θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ακόμα πιο στενές σχέσεις για το καλό των κοινωνιών μας» υπογράμμισε.

Κλείνοντας, ο κ. Σάντσεθ σημείωσε πως «εγώ αισθάνομαι εδώ σαν στο σπίτι μου. Πολλοί Έλληνες επισκέπτονται την Ισπανία και αισθάνονται σαν στο σπίτι τους».

επιστροφή στην κορυφή