ΡΟΗ 24/7:

Τσίπρας: Οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ που απομένουν θα πληρωθούν κανονικά

tsipras omilitis

Αφορούν σε βεβαιωμένο φόρο από το 2014 - Η κατάργησή του θα γίνει με νόμο που θα φέρουμε στη Βουλή - Προανήγγειλε και αλλαγή των αντικειμενικών αξιών - «Η Ελλάδα δεν θα γίνει Κύπρος» - «Η διαπραγμάτευση δεν θα γίνει με τη Μέρκελ αλλά με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς» - Τι είπε για τα άνω των 80.000 εισοδήματα


Σε μία συνέντευξη εφόλης της ύλης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με το αν θα πληρωθούν οι δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ τους ερχόμενους μήνες. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, οι δόσεις θα πρέπει να πληρωθούν κανονικά καθώς αφορούν στο έτος 2014, ενώ διευκρίνισε πως κανείς Έλληνας δεν θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ που να αφορά στο έτος 2015.

Σχετικά ο κ. Τσίπρας, στη συνέντευξή του στο Σκάι, δήλωσε: «Δέσμευσή μας είναι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, καθώς πρόκειται για έναν φόρο-λαιμητόμο. Ωστόσο, θα αντικαταστασθεί από το Φόρο Μεγαλής Ακινητης Περιουσίας. Η πρώτη κατοικία δεν θα φορολογείται και δεν αναφέρομαι σε αυτούς που έχου σπίτια με... τρεις πισίνες, αυτούς θα τους βρούμε και θα πληρώσουν».

Ο ίδιος υπογράμμισε πως λόγω των απωλειών από τον ΕΝΦΙΑ, «που θα υπάρξουν» όπως παραδέχτηκε ο κ. Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανεξετάσει τους φορολογικούς συντελεστές.

Πάντως, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ που εκκρεμούν καθώς αναφέρονται στο οικονομικό έτος 2014. «Κάθε νόμος αντικαθίσταται από νόμο και οτιδήποτε ισχύει από την ψήφισή του. Συνεπώς οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ για το 2014 πρέπει να πληρωθούν κανονικά. Κάθε νόμος υλοποιποίειται από τη στιγμή που ψηφίζεται στη Βουλή. Το 2015 δεν θα πληρώσει κανείς Έλληνας ΕΝΦΙΑ. Κανείς δεν θα χάσει το σπίτι του, την πρώτη κατοικία».

Μεταξύ άλλων, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση σήμερα δεν έχει άλλο επιχείρημα πέρα από το φόβο και πως δεν επιθυμεί να συνεχίσει ο λαός να είναι γονατισμένος σε γονατισμένους πολιτικούς. «Πρέπει να μπει ένα τέρμα σε αυτό το δράμα και ο ΣΥΡΙΖΑ η μόνη ασφαλής επιλογή» είπε ο ίδιος.

Σχετικά με το πού θα βρει χρήματα για να πραγματοποιήσει το πρόγραμμα που είχε εξαγγείλει στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος δήλωσε: «Ερχόμαστε για να πάρει ανάσα ο μεροκαματιάρης και ο φορολογούμενος. Τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα θα ελαφρυνθούν φορολογικά. Σίγουρα το μεταβατικό στάδιο θα είναι ένα δύσκολο στάδιο. Οι φοροφυγάδες, οι λαθρέμποροι, οι off shore, αυτοί που έχουν βίλες και κότερα αδήλωτα, αυτοί θα έχουν πρόβλημα με το ΣΥΡΙΖΑ. Όμως είναι εύκολο να τους βρούμε. Το περιουσιολόγιο θα είναι εργαλείο το εργαλείο μας για την πάταξη της φοροδιαφυγής».

Ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε πως μέχρι τις 12.000 ευρώ θα ισχύει το αφορολόγητο για όλους, ενώ υποστήριξε πως το όριο του πλούτου είναι πάνω από τις 42.000 που το ορίζει η ΝΔ. «Θα καταργήσουμε τους έκτακτους φόρους. Για να βρούμε να δώσουμε χρήματα πρέπει τα ταμεία μας να έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν. Αυτό σημαίνει αναδιανομή του βάρους, πάταξη της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος. Πάνω από 3.000 Έλληνες δεν δικαιολογούν τις περιουσίες τους με βάση τη λίστα Νικολούδη. Θα ψάξουμε όλες τις λίστες. Γιατί η λίστα Λαγκάρντ 2,5 χρόνια δεν απέφερε ούτε ένα ευρώ;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

Σχετικά με το αν θα αυξηθεί ο φόρος των καταθέσεων, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Η Ελλάδα δεν είναι Κύπρος. Οι καταθέσεις είναι εγγυημένες, οι τράπεζές μας πέρασαν από τα stress tets. Για ποιο λόγο όλη αυτή η κινδυνολογία θα βγουμε από αυτή την κρίση με το κεφάλι ψηλά, τελειώνουν οι λαβωματιές».

Επιπλέον, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα θεσπίσει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ.

Όσον αφορά στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα και στις δανειακές συμβάσεις που έχει υπογράψει η Ελλάδα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως: «Τις δανειακές συμβάσεις ποτέ δεν είπαμε ότι θα τις σκίσουμε, τα μνημόνια θα σκίσουμε. Για εμάς τρόικα δεν υπάρχει, διαπραγμάτευση σημαίνει κοινή λύση. Ωστόσο, λέμε διαπραγμάτευση, δεν τους λέμε να φύγουν. Η διαπραγμάτευση έχει ήδη ξεκινήσει και πάμε με υψηλό πήχη. Εμείς ζητούμε λύση βιώσιμη και αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Μένουμε στην Ευρώπη, μένουμε στο ευρώ».

Ο ίδιος υποστήριξε πως σε πιθανή του συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ: «Δεν θα πάω στη Μέρκελ ως καλός μαθητής. Η διαπραγμάτευση δεν θα γίνει με τη Μέρκελ, αλλά με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», ενώ σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν θα φορέσει... γραβάτα, ο ίδιος είπε: «Αφού δεν έβαλα γραβάτα στον Πάπα, δεν θα βάλω ούτε στη Μέρκελ».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας δεν δίστασε να εξαγγείλει πως όποιος Βουλευτής διαφωνεί με το κόμμα, θα παραιτείται και θα αφήνει την έδρα στο κόμμα, ενώ προανήγγειλε πως θα καταργηθούν τα υπερβολικά προνόμια των Βουλευτών.

 

protothema.gr

επιστροφή στην κορυφή