Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση μνήμης για τη γενοκτονία του ποντιακού Ελληνισμού (ΦΩΤΟ)

187540712 10158112237987703 351396988708488707 n

Πρωτοβουλία από τον κεντρικό Δήμο για την αναγνώριση της θηριωδίας

Επιστολές, στις αδελφοποιημένες πόλεις από όλον τον κόσμο, με αίτημα την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, θα αποστείλει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας στην εκδήλωση μνήμης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων που έγινε το πρωί στο μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης αποστέλλει επιστολές στις περίπου 40 αδελφοποιημένες πόλεις ανά τον κόσμο- από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας μέχρι το Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ και από το Τορόντο του Καναδά μέχρι τη Σενγιάνγκ της Κίνας- για να ξεκινήσουμε μια πανστρατιά για την αναγνώριση, από όλον τον πολιτισμένο κόσμο, αυτής της θηριωδίας ως μιας από τις χειρότερες γενοκτονίες που συνέβησαν στην ιστορία της ανθρωπότητας», υπογράμμισε ο κ. Ζέρβας, απευθύνοντας την έκκληση «να παλέψουμε ενωμένοι» για τη δικαίωση των 353.000 ψυχών που χάθηκαν.

«Εμείς ως απόγονοι επιζήσαντες εκείνων των ηρώων και αγωνιστών του Πόντου έχουμε χρέος και μνημονεύουμε τους νεκρούς μας όλο το χρόνο», δήλωσε η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, Χριστίνα Σαχινίδου, ενώ την ανάγκη διεθνοποίησης του ζητήματος της γενοκτονίας των Ποντίων τόνισαν στους χαιρετισμούς τους, βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αλλά και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

187540719 483305912947280 3323061921609543869 n

Η τελετή ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση, παρουσία πολιτικών και τοπικών αρχών της πόλης, ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί, κατάθεση στεφάνων στο μνημείο και ολοκληρώθηκε με ποιήματα και ποντιακά τραγούδια.

Την ανάγκη «να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου», επισημαίνει στο μήνυμά του για την 102η επέτειο της Γενοκτονίας ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Αποτίνουμε φόρο τιμής στη μνήμη των 353.000 Ποντίων θυμάτων μιας ανείπωτης τραγωδίας, με μια υπόσχεση για το μέλλον: Να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά να συμβεί ανάλογη θηριωδία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι «η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου μας διδάσκει ότι οφείλουμε πάντα να είμαστε σε εγρήγορση για την υπεράσπιση του Ελληνισμού».

«Ήρθε η ώρα επιτέλους η Τουρκία να αναλάβει τις ιστορικές ευθύνες της και να ζητήσει συγγνώμη, αναγνωρίζοντας τη Γενοκτονία. Όχι ως πράξη ρεβανσισμού, αλλά ως πράξη δικαιοσύνης, ανθρωπισμού, ειρήνης και αναγνώρισης της ιστορικής αλήθειας», τονίζει και σημειώνει ότι «η 19η Μαΐου δεν είναι μόνο ημέρα μνήμης και τιμής, αλλά καθήκοντος και ευθύνης. Μιας ευθύνης που βαραίνει όλους τους Έλληνες και με υπερηφάνεια την αναλαμβάνουμε».

Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια θα τιμήσει και φέτος τη 19η Μαΐου, με τις καθιερωμένες εκδηλώσεις την ερχόμενη Κυριακή 23 Μαΐου στον ιερό ναό Της Του Θεού Σοφίας και στο Μνημείο της Γενοκτονίας στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη, όπως και σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.

Τελευταία άρθρα από τον/την Halkidiki Focus

Halkidikifocus 2014-2020