all about beauty

ΡΟΗ 24/7:

Άρωμα σπιτιού με αιθέρια έλαια

19727556 shutterstock 151700990.limghandler

Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να το διατηρήσουμε τακτοποιημένο και καθαρό και παράλληλα να δημιουργήσουμε μια ατμόσφαιρα ευεξίας και χαλάρωσης. Με τη χρήση αιθέριων ελαίων μπορούμε να το πετύχουμε και μάλιστα με φυσικούς τρόπους.

 

2a86c2f95b9abefc7f16b78752104547

Για αίσθηση φρεσκάδας
* Αρωματικό σπρέι 

Σε ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα, ρίχνουμε 60 ml ροδόνερο και προσθέτουμε συνολικά 15 σταγόνες από 2 αιθέρια έλαια. Ανακινούμε καλά και ψεκάζουμε όλους τους χώρους του σπιτιού περίπου ανά ώρα (τα αιθέρια έλαια εξατμίζονται μέσα στα πρώτα 30΄). Οι συνηθέστεροι αρωματικοί συνδυασμοί για να δημιουργήσουμε μια ατμόσφαιρα που θα μας προδιαθέτει ευχάριστα είναι οι εξής: δεντρολίβανο και λεμονόχορτο, περγαμόντο και νερολί, πορτοκάλι και κανέλα ή μανταρίνι και λεμόνι. 
Tip: Για τις κρεβατοκάμαρες ενδείκνυνται το νερολί, το ιλάνγκ-ιλάνγκ και η λεβάντα, που έχουν χαλαρωτικές ιδιότητες και βοηθούν αν αντιμετωπίζουμε προβλήματα ύπνου. Αν περιμένουμε ανδρικό πληθυσμό στο σπίτι, είναι προτιμότερο να επιλέξουμε αιθέρια έλαια όπως το σάνδαλο, το ροδόξυλο και το πατσουλί, που αρέσουν στους άνδρες και είναι γνωστά για τις αφροδισιακές τους ιδιότητες. Τέλος, αν η διάθεσή μας είναι πεσμένη, χρησιμοποιούμε το περγαμόντο και το νερολί, που έχουν αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. 

* Αρωματικός λύχνος 
Γεμίζουμε το δοχείο του λύχνου με νερό (100 ml) και ρίχνουμε συνολικά 9 σταγόνες αιθέριων ελαίων (π.χ. 3 πορτοκάλι, 3 κανέλα, 3 λεμόνι). Μόλις ρίξουμε τα αιθέρια έλαια στο νερό του λύχνου, ανάβουμε το κεράκι ρεσό και αφήνουμε το άρωμα να διαχυθεί στον χώρο. 
Tip: Αν δεν διαθέτουμε αρωματικό λύχνο, μπορούμε να ρίχνουμε τις σταγόνες των αιθέριων ελαίων πάνω σε μια γάζα ή σε ένα κομμάτι βαμβάκι και να τα ακουμπάμε σε ένα μη ορατό σημείο μέσα στο σπίτι. Τον χειμώνα μπορούμε κάλλιστα να τα τοποθετούμε πάνω στο καλοριφέρ. 

dc2e161ec7c716bfac83d97dc3cd2277
Για τις ντουλάπες
* Αντισκορικά πουγκιά 

Μαζεύουμε φρέσκα ή αποξηραμένα βότανα (π.χ. λεβάντα, δεντρολίβανο) και τα κλείνουμε σε μικρά πουγκιά μαζί με μπαστουνάκια κανέλας ή μοσχοκάρφια. Έπειτα, στάζουμε 2-3 σταγόνες από το αγαπημένο μας έλαιο πάνω στο ύφασμά τους και τα κρεμάμε στις ντουλάπες. 
Tip:  Επειδή τα έλαια εξατμίζονται, καλό είναι να τα ανανεώνουμε κάθε εβδομάδα. Ιδανικά για τις ντουλάπες είναι ο βασιλικός, ο κέδρος, η μέντα, το δεντρολίβανο, το θυμάρι, η λεβάντα, ο ευκάλυπτος, το λεμονόχορτο και ο άρκευθος (άγριο κυπαρίσσι), που έχουν δράση κατά του σκόρου και παράλληλα αρωματίζουν. Κάθε σταγόνα τους είναι συμπυκνωμένη και αντιστοιχεί σε μεγάλη ποσότητα ανθέων και φύλλων του αντίστοιχου βοτάνου. Επομένως, οι δοσολογίες που προτείνονται είναι υπεραρκετές. 

Για καθαριότητα

Στην κουζίνα τα αιθέρια έλαια που συνήθως χρησιμοποιούμε για να καθαρίσουμε τα ντουλάπια και τους πάγκους είναι τα κιτροειδή (π.χ. λεμόνι, περγαμόντο, γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι), που σκοτώνουν τα μικρόβια και εξουδετερώνουν τις δυσάρεστες οσμές. Για τις επιφάνειες του μπάνιου χρησιμοποιούμε το θυμάρι, το γεράνι και το tea-tree, που έχουν αντισηπτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. 
Χρήση: Σε μια λεκάνη με νερό, ρίχνουμε λίγες σταγόνες από το απορρυπαντικό για τα πιάτα ή κάποιο άλλο καθαριστικό (κατά προτίμηση βιολογικά) και προσθέτουμε 6 σταγόνες αιθέριων ελαίων, αφού προηγουμένως τις έχουμε διαλύσει σε ένα κουταλάκι αλκοόλης (π.χ. οινόπνευμα, ρακή). Εναλλακτικά, ρίχνουμε απευθείας πάνω σε ένα σφουγγάρι ή σε ένα βρεγμένο πανί 2-3 σταγόνες από το έλαιο της αρεσκείας μας και περνάμε τις επιφάνειες που θέλουμε να απολυμάνουμε (πάγκους, μπανιέρες, νιπτήρες, πλακάκια, πατώματα, τζάμια). 
Tip: Σε σημεία που εμφανίζονται μυρμήγκια ή άλλα έντομα, πολύ αποτελεσματικά είναι το λεμονόχορτο και η σιτρονέλα. Αποφεύγουμε το νερό και τα αιθέρια έλαια στις ξύλινες επιφάνειες, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να αποχρωματιστούν ή να ξεφλουδίσουν. 

16c327a7b778768844462de8e0b44778

Για την μπουγάδα
* Φυσικό απορρυπαντικό 

Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε 1 μέρος σαπούνι Μασσαλίας ή σαπούνι που έχουμε τρίψει και 10 μέρη κρύο νερό και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να λιώσει το σαπούνι. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και προσθέτουμε 20 σταγόνες από το αιθέριο έλαιο που μας αρέσει. Η λεβάντα, το πέτιτ γκρέιν (από τα φύλλα της νεραντζιάς) και το ιλάνγκ-ιλάνγκ δίνουν ένα ευχάριστο άρωμα και μια αίσθηση δροσιάς. 
Tip: Είναι απορρυπαντικό κατάλληλο και για το πλυντήριο, αλλά και για το πλύσιμο στο χέρι. 

Για έξτρα άρωμα 
Για να μυρίζουν τα ρούχα μας φρεσκάδα και καθαριότητα, μπορούμε στο απορρυπαντικό πλυντηρίου να προσθέτουμε 
4-5 σταγόνες από τα αιθέρια 
έλαια που προαναφέραμε. 
Tip: Το ίδιο μπορούμε να εφαρμόζουμε και για τα ρούχα 
που πλένουμε στο χέρι, μόνο που σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να τα αφήνουμε στη σαπουνάδα για περίπου 15΄.  

ΠΗΓΗ: Vita.gr

επιστροφή στην κορυφή