Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τζιτζικώστας: "Για την ΠΚΜ η προστασία του περιβάλλοντος παραμένει κορυφαία προτεραιότητα"

tzitzi kontino m

Μήνυμα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Με την ολοκλήρωση της επιχείρησης καθαρισμού του Θερμαϊκού Κόλπου και του δυτικού παράκτιου μετώπου της Θεσσαλονίκης μέχρι και τις ακτές της Πιερίας γιορτάζει τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Η επιχείρηση «Καθαρές Ακτές, Καθαρός Θερμαϊκός» διήρκεσε 12 μέρες και είχε ως αποτέλεσμα να απαλλαγούν από πλαστικά η θάλασσα και οι ακτές από τη Χαλάστρα μέχρι τις Αλυκές Κίτρους Πιερίας.
Στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και την επιχείρηση ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας τονίζει: «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τιμά τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με έναν συμβολικό και ταυτόχρονα ουσιαστικό τρόπο. Η Επιχείρηση ‘Καθαρές Ακτές, Καθαρός Θερμαϊκός’ αποτελεί την πιο εκτεταμένη και ολοκληρωμένη δράση που γίνεται στον τόπο μας τα τελευταία χρόνια για τον καθαρισμό της ακτογραμμής και της θαλάσσιας ζώνης του Θερμαϊκού Κόλπου από πλαστικά απορρίμματα. Μέσα σε 12 μέρες καταφέραμε να απομακρύνουμε περισσότερα από 400 πλαστικά βαρέλια που παρέμεναν επί χρόνια θαμμένα στην άμμο και πάνω από 70 τόνους πλαστικών διχτυών εγκλωβισμένων στο βυθό του Θερμαϊκού, σε μικρή απόσταση από τις ακτές. Με τη συγκεκριμένη επιχείρηση συμβάλλουμε στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος σε προστατευόμενους από διεθνείς συνθήκες υγροβιοτόπους, μοναδικού φυσικού κάλλους, στην ασφαλή διαχείριση των απορριμμάτων με την αξιοποίηση των καλών πρακτικών της κυκλικής οικονομίας, ενώ παράλληλα διευκολύνουμε τους μυδοκαλλιεργητές στην άσκηση του επαγγέλματός τους. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Γιουτίκα, την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, τον κεντρικό χορηγό της δράσης μας την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ, την ΕΝΑΛΕΙΑ, την Ελληνική Διαχείριση Απορριμμάτων ΑΕ και τους δεκάδες εθελοντές ψαράδες και οστρακοκαλλιεργητές από τη Θεσσαλονίκη και την Πιερία για τη σημαντική συνεισφορά τους. Για εμάς στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η προστασία του περιβάλλοντος ήταν και παραμένει κορυφαία προτεραιότητα. Γι αυτό και υλοποιούμε ένα από τα μεγαλύτερα, πιο φιλόδοξα και πιο ολοκληρωμένα σχέδια περιβαλλοντικών έργων και δράσεων. Δημιουργούμε ένα μεγάλο πράσινο κύμα με στόχο να κάνουμε την Κεντρική Μακεδονία μια ‘Πράσινη Περιφέρεια’, μια Περιφέρεια που σέβεται το περιβάλλον, και προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη, μια Περιφέρεια που αξίζει να ζεις και να δημιουργείς».
Τις επόμενες μέρες οι ποσότητες πλαστικών απορριμμάτων που ρύπαιναν το θαλάσσιο περιβάλλον και τις ακτές, θα οδηγηθούν σε ειδικές μονάδες, με στόχο την ανακύκλωση τους και την επαναχρησιμοποίηση της πρώτης ύλης.
Η επιχείρηση «Καθαρές Ακτές, Καθαρός Θερμαϊκός» εξελίχθηκε από τη Χαλάστρα, τις εκβολές του Λουδία, το Δέλτα του ποταμού Αξιού μέχρι την Πιερία και την παραλία των Αλυκών Κίτρους, με την ενεργό εθελοντική συμμετοχή δεκάδων οστρακοκαλλιεργητών του Οστρακοκαλλιεργητικού Συλλόγου Κυμίνων – Μαλγάρων «Ποσειδών», του Αλιευτικού – Μυδοκαλλιεργητικού Συλλόγου Δήμου Δέλτα «Ο ΑΞΙΟΣ» και του Συνεταιρισμού Μυδοκαλλιεργητών Μακρύγιαλου Πιερίας.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας υπογράμμισε: «Οι τρεις στόχοι που είχαμε θέσει οργανώνοντας τη μεγαλύτερη επιχείρηση των τελευταίων ετών για τον καθαρισμό του Θερμαϊκού Κόλπου από πλαστικά, επιτεύχθηκαν. Αποκαταστήσαμε την περιβαλλοντική ισορροπία σε προστατευόμενους από διεθνείς συνθήκες υγροβιοτόπους και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, δώσαμε αξιόπιστες λύσεις στους μυδοκαλλιεργητές προκειμένου για την απρόσκοπτη και ομαλή άσκηση ων επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων, δώσαμε έμπρακτα το παράδειγμα της ασφαλούς διαχείρισης των πλαστικών απορριμμάτων με την αξιοποίηση των καλών πρακτικών της κυκλικής οικονομίας. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ψαράδες και τους οστρακοκαλλιεργητές της Θεσσαλονίκης και της Πιερίας που στήριξαν από την πρώτη στιγμή την πρωτοβουλία μας και συνέβαλλαν με προσωπική εθελοντική εργασία όλες αυτές τις μέρες για να φέρουμε εις πέρας την επιχείρηση. Το μήνυμα που στέλνουμε με την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας είναι ότι το περιβάλλον είναι η ασπίδα μας και αν προσπαθήσουμε όλοι μαζί, μπορούμε να την κάνουμε πιο δυνατή».
Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου επισήμανε: «Ο καθαρισμός των ακτών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος είναι η φετινή συνεισφορά της Περιφέρειας στον μοναδικό φυσικό πλούτο μιας μεγάλης περιοχής ύψιστης οικολογικής αξίας για την Κεντρική Μακεδονία. Μιας προστατευόμενης περιοχής, την οποία η Περιφέρεια δεν τη θυμάται μόνο κάθε 5η Ιουνίου, αλλά φροντίζει να υποστηρίζει όλους όσοι είναι αρμόδιοι για την προστασία της. Ο καθαρισμός από τα πλαστικά απορρίμματα είναι εξαιρετικά σημαντικός τόσο για περιβαλλοντικούς και τουριστικούς λόγους, όσο και για λόγους προστασίας της αλιείας. Και για πρώτη φορά φέτος έγινε σε τόσο μεγάλη έκταση».

Τελευταία άρθρα από τον/την Halkidiki Focus

Halkidikifocus 2014-2020