Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παπαευαγγέλου: Βελτιωμένη η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα

enhmer116

Χαρδαλιάς: Σταδιακά βήματα προς την κανονικότητα

Στη συνεχή βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, αναφέρεθηκε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.
Όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου, ο δείκτης θετικότητας στη χώρα παραμένει σταθερά χαμηλός, στο 2,3% όπως και ο αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων και το Rt στην επικράτεια είναι στο 0.83%. Παράλληλα σημείωσε ότι η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων έχει σημαντικά μειωθεί και είναι σήμερα στα 36 έτη, ενώ υπογράμμισε ότι η ύφεση των δεικτών δεν θα πρέπει να μας εφησυχάζει.
Ακομη η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι η επιτροπή εξετάζει και μέτρα ώστε να προληφθούν τυχόν εξάρσεις τις πανδημίας, όπως καθημερινή παρακολούθηση επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, πρωτόκολλα για την απομόνωση κρουσμάτων. Ιδιαίτερα μέτρα λαμβάνονται για τις μετακινήσεις τουριστών, τους επόμενους μήνες.

Χαρδαλιάς: Σταδιακά βήματα προς την κανονικότητα 

Στα βήματα που πρόκειται να γίνουν το επόμενο διάστημα για τη σταδιακή επαναφορά της κανονικότητας, εστίασε από την πλευρά του ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, υπογραμμίζοντας ότι ο κορωνοϊός δεν έχει τελειώσει.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι:

- Από 14 Ιουνίου επανεκκινούν οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών, όλων των εξαμήνων καθώς και των κέντρων διά βίου μάθησης των ΑΕΙ.

- Από 12 Ιουνίου η απαγόρευση κυκλοφορίας επεκτείνεται κατά μία ώρα (δηλαδή από τη 01:30 ως τις 05.00 το πρωί).

- Από 1η Ιουλίου και πάντα με την προϋπόθεση ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν, η απαγόρευση κυκλοφορίας σταματά εντελώς.

- Από 12 Ιουνίου θα επιτρέπεται η μουσική μόνο σε εξωτερικούς χώρους εστίασης στους οποίους φιλοξενούνται μόνο καθήμενοι πελάτες. Σε περίπτωση καταστρατήγησης του μέτρου, το πρόστιμο θα είναι 5.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και αναστολή λειτουργίας 15 ημερών σε οποιαδήποτε δεύτερη παράβαση.

- Από 12 Ιουνίου ανοίγουν οι επιχειρήσεις εστίασης σε αεριζόμενες στοές και μόνο για εκείνες που έχουν δύο ελεύθερες διόδους ώστε να διασφαλίζεται η διαφορετική είσοδος και έξοδος καθώς και ο φυσικός αερισμός.

- Από 12 Ιουνίου στις 6.00 το πρωί αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος - θεάματος από 50% σε 75% όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας ως 1.000 θέσεις, σε 70% έως 5.000 θέσεις, σε 65% όταν είναι δυναμικότητας έως 15.000 θέσεων και αν είναι πλέον των 15.000 θέσεων, ο μέγιστος αριθμός οριστικοποιείται σταθερά στα 10.000 άτομα. Σε κάθε περίπτωση με υποχρεωτική μάσκα για όλους.

- Σε καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται ταυτόχρονη παρουσία τεσσάρων πελατών σε καταστήματα εμβαδού ως 100 τετραγωνικά.

- Από 1η Ιουλίου το όριο για τις υπηρεσίες catering - δεξιώσεων αυξάνεται σε 300 άτομα από 100 που είναι αυτή τη στιγμή.

Όσον αφορά στις εμποροπανηγύρεις, αποφασίστηκε η επανέναρξή τους μόνο στις Περιφερειακές Ενότητες που το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων θα ξεπερνά το 50%. Και το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Τελευταία άρθρα από τον/την Halkidiki Focus

Halkidikifocus 2014-2020