ΡΟΗ 24/7:

Ομάδα εργασίας για τη μελέτη της Ζώνης Παραγωγής Ονομασίας Προέλευσης «ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ»

KILKIS GOYMENISSA OINOPOIOI KLP216

Από οινοποιούς, ΔΑΟΚ ΠΕ Κιλκίς και ΑΠΘ

Η σύσταση ομάδας εργασίας από τους οινοποιούς -που παραλαμβάνουν κρασιά από την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς- με τη συμμετοχή της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Π.Ε. Κιλκίς και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) -η οποία θα αναλάβει τη χρηματοδότηση και οργάνωση μεταπτυχιακών και διδακτορικών διατριβών με θέματα που αφορούν τη Ζώνη Παραγωγής Ονομασίας Προέλευσης «ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ» και τις ιδιαιτερότητες που την χαρακτηρίζουν, αποφασίστηκε στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με στελέχη της ΔΑΟΚ ΠΕ Κιλκίς και οινοποιούς στην Π.Ε. Κιλκίς.

Επίσης, η ίδια ομάδα θα προχωρήσει στην περαιτέρω αναλυτική έρευνα όλων των περιοχών για να προσδιοριστούν οι παράμετροι της κάθε περιοχής που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην προσπάθεια ανάδειξης της Ζώνης Παραγωγής Ονομασίας Προέλευσης «ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ».

Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου, ο προϊστάμενος του Τμήματος Αμπέλου, οίνου και Αλκοολούχων Ποτών Διονύσιος Γραμματικός και η υπάλληλος του τμήματος αρμόδια για θέματα οίνου Αλεξάνδρα Πετροπούλου στη διάρκεια της συνάντησης που οργανώθηκε στο οινοποιείο Χατζηβαρύτη -αφού ευχαρίστησαν τον οικοδεσπότη Ευάγγελο Χατζηβαρύτη- έδωσαν απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων και προβληματισμών που αφορούσαν την οινοποίηση και εμφιάλωση, καθώς και στα προβλήματα που προκύπτουν στις ψηφιακές υπηρεσίες του υπουργείου.

Η συζήτηση και τα ερωτήματα επικεντρώθηκαν στην ποικιλία Νεγκόσκα (σήμα κατατεθέν της Π.Ε Κιλκίς) και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, καθώς και στις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν για την προώθηση των κρασιών του Κιλκίς.

Στη συνάντηση συμμετείχαν τα οινοποιεία Γεροβασιλείου, Κτήμα Βιβλία Χώρα, Κατώγι Αβέρωφ, Κεχρής, Κτήμα Κυρ-Γιάννη, καθώς και τα οινοποιεία της Π.Ε Κιλκίς Αϊδαρίνη, Τάτση, Βαλτάρα και Χατζηβαρύτη, καθώς και ο πρόεδρος της Ομάδας παραγωγών οινοποιήσημων ποικιλιών σταφυλιών «Εύφορη Γη».

Είχε προηγηθεί, η επίσκεψη των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου στο Διοικητήριο, την έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς και η συμμετοχή τους σε σύσκεψη με τη Διευθύντρια της ΔΑΟΚ ΠΕ Κιλκίς όπου συζητήθηκαν θέματα σχετικά με το κρασί και το αμπέλι στο Κιλκίς.

Στη συνέχεια, ξεναγήθηκαν στα αμπελοτόπια της περιοχής, περνώντας πρώτα από την περιοχή Χαμηλού, Πλαγίων και Φανού, όπου εντυπωσιάστηκαν από το έδαφος της περιοχής που παραπέμπει στη Σαντορίνη. Μετά από επίσκεψη σε οινοποιείο των Πλαγίων συνέχισαν την περιήγησή τους στην Ζώνη παραγωγής προϊόντων Π.Ο.Π στην Γουμένισσα.

επιστροφή στην κορυφή