Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Πράσινο φως" από τη Γερμανία για να έρθουν τουρίστες στην Ελλάδα

aerodromio germania aeroskafos 21

Εκτός "περιοχών κινδύνου" η χώρα μας

Θετικά είναι τα νέα για την πορεία του τουρισμού στην χώρα μας, αφού μετά από καιρό το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» έβγαλε από τις «περιοχές κινδύνου» σχετικά με τον κορωνοϊό την Ελλάδα, μετά από οδηγίες του Υπουργείου Εξωτερικών.

Την προηγούμενη εβδομάδα είχαν ήδη αφαιρεθεί από την κατηγορία «κινδύνου» οι περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Πελοποννήσου και το Άγιον Όρος.

Μαζί με την Ελλάδα, από τη λίστα αφαιρούνται αύριο σχεδόν ολόκληρη η Γαλλία, η Ελβετία και το Βέλγιο. Όποιος φθάνει στη Γερμανία από κάποια από αυτές τις περιοχές δεν θα υπόκειται στο εξής σε κανέναν από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς του προηγούμενου διαστήματος, με την χώρα μας επίσης να αλλάζει τις προϋποθέσεις.

Την ικανοποίηση του για την απόφαση της Γερμανίας να απελευθερώσει πλήρως την τουριστική κίνηση προς την Ελλάδα τονίζει σε δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης. Ο Έλληνας υπουργός τονίζει ότι πρόκειται για μια εξέλιξη που επιβεβαιώνει την άριστη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης στη χώρα μας, η οποία αποτυπώνεται στη συνεχή βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Το άνοιγμα του Ελληνικού Τουρισμού, όπως τονίζει ο κ. υπουργός προχωρά με υπευθυνότητα, με τη μέγιστη δυνατή φροντίδα για την υγειονομική ασφάλεια των φιλοξενούμενών μας, αλλά και των Ελλήνων πολιτών. Το παράδειγμα της Γερμανίας αναμένουμε να ακολουθήσουν πολλές άλλες χώρες, επιταχύνοντας την ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου στην Ελλάδα.

"Βεβαίως, η εμπιστοσύνη που δείχνουν σε εμάς οι ξένες κυβερνήσεις, θα πρέπει να αποτελέσει κίνητρο, ώστε να συνεχίσουμε με την ίδια συνέπεια την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και το πρόγραμμα του εμβολιασμού", αναφέρει ο κ Θεοχάρης.

Αισιοδοξία για την πορεία του τουρισμού τον Ιούλιο - Αύξηση στις πτήσεις

Με θετικές προοπτικές για τον τουρισμό ξενικά ο Ιούλιος, όπως περιμένουν και οι επιχειρηματίες του χώρου, που εδώ και καιρό έβλεπαν το μεγαλύτερο όγκο των κρατήσεων να μετατοπίζεται προς το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο «recovery tracker» του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, την εβδομάδα από τις 28 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου έχουν προγραμματιστεί 593 χιλιάδες σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις. Η αύξηση σε σχέση με την εβδομάδα 21 με 27 Ιουνίου αγγίζει το 40%.

Από αυτές, 136 χιλιάδες θέσεις προέρχονται από τη Γερμανία. Ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο (σημειώνεται πως η Ελλάδα βρίσκεται στην πορτοκαλί λίστα για τους βρετανούς ταξιδιώτες), η Γαλλία, η Ιταλία και η Πολωνία. Την μεγαλύτερη κίνηση έχει το αεροδρόμιο της Αθήνας και ακολουθεί το Ηράκλειο, η Ρόδος, η Κέρκυρα και η Θεσσαλονίκη.

Οι αυξημένες κρατήσεις από τη γερμανική αγορά επιβεβαιώνονται άλλωστε από την TUI, που ανέφερε πως οι Γερμανοί κλείνουν και πάλι τις διακοπές τους με ρυθμούς υψηλότερους από το 2019, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Ειδικότερα από τον Μάιο, οι κρατήσεις έχουν ξεπεράσει ακόμα και τις αντίστοιχες εβδομάδες του 2019, με την ζήτηση να είναι ιδιαίτερα ισχυρή για τις Βαλεαρίδες και Κανάριες Νήσους της Ισπανίας, όπως αναφέρει ο όμιλος, καθώς και για Ελλάδα και Τουρκία.

Τον Ιούλιο, όπως λένε εξάλλου οι ξενοδόχοι, θα ανοίξουν και τα περισσότερα καταλύματα που επί του παρόντος παραμένουν κλειστά εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο αγώνας για τα τουριστικά μερίδια είναι και φέτος δύσκολος, καθώς ο Μάιος και ο Ιούνιος έχουν ήδη χαθεί και οι επιχειρηματίες θα επιχειρήσουν να «τζιράρουν» μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Ελπίδες υπάρχουν και για τον εσωτερικό τουρισμό και ειδικά από το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» που δίνει την ευκαιρία σε ακόμα 300.000 Έλληνες να οργανώσουν τις διακοπές τους και να ταξιδέψουν εντός της χώρας μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς.

Τελευταία άρθρα από τον/την Halkidiki Focus

Halkidikifocus 2014-2020