Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανοίγει την επόμενη εβδομάδα η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών (ΒΙΝΤΕΟ)

23f9eaf00bcc4ca63ab1e04034f45c54 L

Θετική η Εθνική Επιτροπή

Την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για να κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό κατά της covid-19, η ηλικιακή ομάδα 15-17 ετών, δηλαδή των παιδιών που γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2006, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Ανέφερε ότι την επόμενη Δευτέρα θα δοθούν οδηγίες για το πως θα κλείνεται το ραντεβού και πως θα εξασφαλιστεί η συναίνεση των γονέων και κηδεμόνων.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε επίσης ότι αύριο ξεκινάει από την Κρήτη ο εμβολιασμός πολιτών σε απομακρυσμένες περιοχές.

Υπογράμμισε ότι αυτή τι στιγμή υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ραντεβού απ΄όλα τα εμβόλια, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι τις τελευταίες 7 μέρες περισσότεροι από 200.000 πολίτες έχουν κλείσει το ραντεβού τους.

Επίσης ανέφερε ότι αναρτήθηκε στον ιστότοπο emvolio.gov.gr η πρόσκληση στους ιδιώτες γιατρούς ώστε να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του εμβολιασμού κατ οίκον των ατόμων με σοβαρή αναπηρία.

Συνολικά έχουν γίνει περισσότεροι από 8.770.000 εμβολιασμοί. Σήμερα ξεπεράστηκαν τα 5 εκατ. πολιτών που έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, ποσοστό 47,7% και τα 4 εκατ. που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό 38,2%. Σήμερα αναμένεται να ξεπεραστούν οι 90.000 εμβολιασμοί.

Το καλοκαίρι επισκιάζεται από την απειλητική μετάλλαξη Δ, που φέρνει αλλαγή των δεδομένων, ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19. Ως προς την βαρύτητα της νόσου, είναι ακόμα νωρίς να πούμε αν είναι ήπια ή όχι. Το σίγουρο είναι ότι είναι πιο μεταδοτική, δήλωσε.

Σχετικά με την προστασία από την μετάλλαξη Δ, τόνισε ότι και τα 4 διαθέσιμα εμβόλια είναι αποτελεσματικά σε υψηλό ποσοστό. Η προστασία με μία δόση είναι μόνο 33% και άρα είναι σημαντικό να γίνουν και οι δύο δόσεις είπε η κ. Θεοδωρίδου, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να τηρούνται και τα μέτρα προστασίας. Ο πληθυσμός που παραμένει ανεμβολίαστος, είναι άτομα κάτω των 18 ετών. Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν μικρό, αλλά υπαρκτό κίνδυνο νόσησης.

Η κ. Θεοδωρίδου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα υποκείμενα νοσήματα στα παιδιά, λέγοντας ότι ο εμβολιασμός θα πρόσφερε προστασία στα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα. Με τον εμβολιασμό των εφήβων, είπε, υπάρχει και η προστασία μεγαλύτερης ηλικίας, που για κάποιο λόγο δεν εμβολιάστηκαν. Τα εμβόλια που θα χρησιμοποιηθούν, είναι τα mRNA.

Στην Ευρώπη κάθε κράτος διαμορφώνει την δική του στρατηγική για τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων. Το κυρίαρχο θέμα ελέγχου, είναι περιστατικά περικαρδίτιδας -και σε 6 εκ. εμβολιασμών, έχουν καταγραφεί 250 ήπιες περιπτώσεις περικαρδίτιδας, κάτι που δεν αναιρεί το όφελος των εμβολιασμών.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών διατυπώνει θετική γνώμη για τον εμβολιασμό εφήβων 15-17 ετών.

Τελευταία άρθρα από τον/την Halkidiki Focus

Halkidikifocus 2014-2020