xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Απ. Πάνας: «Τι συμβαίνει με την πράσινη ελιά Χαλκιδικής;»

panas vouli m

- Συζήτηση στη Βουλή για την ένταξη της ελιάς στις αποζημιώσεις λόγω παγετού, μετά από Επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Χαλκιδικής

Στο θέμα της ένταξης της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής στην ενίσχυση των πληττόμενων από τον covid προϊόντων, επανέρχεται ο Βουλευτής Χαλκιδικής, Απόστολος Πάνας, μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου του Επιμελητηρίου Γιάννη Κουφίδη, ότι ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έδωσε το "πράσινο φως" για τη συμπερίληψη της ελιάς Χαλκιδικής σε αυτή την κατηγορία.

Όπως επισημαίνει ο κ. Πάνας στην ανακοίνωσή του, από χθες γίνεται δέκτης ερωτημάτων, για το τι πραγματικά συμβαίνει με την κορωνοενισχυση της ελιάς Χαλκιδικής.

«Για να μη δημιουργείται σύγχυση για ένα τόσο σημαντικό θέμα - σημειώνει ο Βουλευτής Χαλκιδικής - η κατάσταση έχει ως εξής:
• Από τις 7/10/20 έχω φέρει το θέμα με Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή, όπου υπήρξε και επίσημη δέσμευση του πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδη για δέσμευση κονδυλίων 122 εκατομμυρίων ευρώ από κρατικούς πόρους για την ενίσχυση της ελιάς Χαλκιδικής.
• Στις 4/2/21 στην επίσημη συνάντηση με το νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Λίβανο, με ενημερώνει, ότι παρ' όλη τη συγκεκριμένη δέσμευση λόγω αλλαγής προγραμματισμού, η ελιά Χαλκιδικής μένει προς το παρόν εκτός ενίσχυσης.
Σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής και τους Συνεταιρισμούς Χαλκιδικής επαναφέραμε πριν ένα μήνα το αίτημα ενίσχυσης της ελιάς Χαλκιδικής στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
• Προσωπικά προχώρησα κοινοβουλευτικά ξανά και σε νέα επίσημη κατάθεση Ερώτησης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στις 21/6/21 για να υπάρξει η ενίσχυση».

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι: «Το αίτημα ενίσχυσης έχει μεταβιβαστεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για έγκριση στο Υπουργείο Οικονομικών, όπου πράγματι φαίνεται να υπάρχουν κάποιοι θετικοί οιωνοί. Παρόλα αυτά όμως - επειδή έχω δει πολλά αυτό το χρόνο σε ότι αφορά τις τελικές αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών στις κορωνοενισχυσεις - καλό θα είναι να περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις, καθώς μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο».

Επίσης ο κ. Πάνας αναφέρεται και στις ανησυχίες που υπάρχουν για την ακαρπία και τον παγετό που έπληξε την περιοχή. «Παρόλο που σύμφωνα με το άρθρο 1 του κανονισμού του ΕΛΓΑ οι ζημιές από φυσικές καταστροφές αποζημιώνονται από τον οργανισμό και παρόλο που οι παραγωγοί πληρώνουν κανονικά και υποχρεωτικά τις υψηλές εισφορές τους στον ΕΛΓΑ, οι ζημιές στην άνθηση δεν καλύπτονται από τον ισχύοντα κανονισμό του Οργανισμού» επισημαίνει ο Βουλευτής Χαλκιδικής, αναφέροντας ότι έχει καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή για το θέμα αυτό, ζητώντας να υπάρξει ένταξη της ελιάς Χαλκιδικής στις κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις λόγω παγετού.

«Επειδή όμως το ζήτημα αυτό καίει τη Χαλκιδική προχωρώ και ένα βήμα παραπέρα. Έτσι τη Δευτέρα με την Αριθ. Πρωτ. 913 θα συζητηθεί η Επίκαιρη Ερώτησή μου με θέμα: "Ένταξη της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής στις κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις λόγω παγετού", όπου θα απαντήσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και εκεί πλέον με τον πιο επίσημο τρόπο, θα έχουμε εικόνα επί του θέματος», καταλήγει ο κ. Πάνας.

 

 

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2