xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Λιβανός σε Πάνα: «Η πράσινη ελιά Χαλκιδικής εμπεριέχεται στο Πρόγραμμα για τον παγετό» (βίντεο)

panas elbou

Απάντηση του ΥΠΑΑΤ σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Χαλκιδικής

Τη δέσμευση ότι η πράσινη ελιά Χαλκιδικής εμπεριέχεται στο Πρόγραμμα για τον παγετό της άνοιξης του 20121, έδωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Χαλκιδικής και Υπεύθυνου του Αγροτικού τομέα του Κινήματος Αλλαγής, Απόστολου Πάνα για το θέμα.

Ο κ. Πάνας στην πρωτολογία του ενώπιον του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε, πως ο παγετός, που έπληξε την καλλιέργεια της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής κατά το διάστημα Μαρτίου-Απριλίου, δεν επέτρεψε στα ελαιόδεντρα να ολοκληρώσουν σωστά τον κύκλο τους, με αποτέλεσμα η φετινή παραγωγή να παρουσιάζει μείωση που κυμαίνεται από 60% έως και 100%.
Ο Βουλευτής επεσήμανε επιπλέον, πως με το κόστος παραγωγής της επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής να υπολογίζεται στα 600 ευρώ/στρέμμα και με τόσο μειωμένη παραγωγή, η οικονομική κατάσταση των παραγωγών είναι δραματική.
Στην Απάντησή του προς τον κ. Πάνα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λιβανός ανέφερε, πως η πράσινη ελιά Χαλκιδικής εμπεριέχεται στο Πρόγραμμα του Υπουργείου για τον παγετό της άνοιξης του 2021. Τόνισε μάλιστα, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην Ερώτηση του Βουλευτή, πως το ΥΠΑΑΤ έχει εισηγηθεί προς το Υπουργείο Οικονομικών την ένταξη των καλλιεργειών σε ειδικές ρυθμίσεις που έχουν πληγεί από τον παγετό, δεν καλύπτονταν απολύτως από τον ΕΛΓΑ και δεν σχετίζονται με τις ενισχύσεις ΚΟΕ-ΠΣΕΑ.
Στη δευτερολογία του μάλιστα ο Υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά προς τον Βουλευτή πως η ελιά Χαλκιδικής δεν «πάει» στα ΠΣΕΑ αλλά εντάσσεται στις καλλιέργειες που θα ενταχθούν στις κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις λόγω παγετού.
Ο κ. Πάνας μετά το πέρας της συζήτησης δήλωσε: «Η απάντηση του Υπουργού κ. Σπ. Λιβανού μας ικανοποιεί ιδιαίτερα καθώς από το βήμα της Βουλής με διαβεβαίωσε για την ένταξη της καλλιέργειας της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής στις κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις παγετού και όχι στα ΚΟΕ – ΠΣΕΑ. Αναμένουμε επομένως μέσα στο επόμενο διάστημα τις εξελίξεις. Θα είμαι εδώ παρών να παρακολουθώ το συγκεκριμένο ζήτημα, προκειμένου η συγκεκριμένη δέσμευση να υλοποιηθεί. Σε οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα παρέμβω Κοινοβουλευτικά».

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2