xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Βία και νέοι: Ένα κοινωνικό φαινόμενο που έχει φτάσει και στη Χαλκιδική;

grothia

Απ. Τζηρίτης: Καθοριστικός ο ρόλος της πρόληψης

Το βράδυ της Τετάρτης 15 Ιουλίου και το μεσημέρι της επόμενης συνελήφθησαν στη Χαλκιδική 3 άτομα ηλικίας 21, 29 και 34 ετών για την αιματηρή επίθεση σε βάρος 20χρονου σε καφέ μπαρ στο Πευκοχώρι, τα ξημερώματα της Κυριακής 4 Ιουλίου που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του θύματος στον μηρό, μετά από πυροβολισμό (δείτε εδώ).
Την ίδια μέρα, δηλαδή την Κυριακή 6 Ιουλίου συνελήφθησαν 6 άτομα τα οποία εμπλέκονται σε συμπλοκή με οπαδικά κίνητρα και απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία, στη Χαλκιδική. Οι συλληφθέντες το πρωί της ίδιας ημέρας επιτέθηκαν, κάποιοι εξ αυτών με μαχαίρια, σε 3 άτομα για λόγους οπαδικών διαφορών, με αποτέλεσμα να τραυματίσουν στους μηρούς τους 2 άτομα, προκαλώντας τους σωματικές βλάβες.
Λίγες μέρες μετά, τα ξημερώματα της 8ης Ιουλίου, ένας 20χρονος έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από 2 άτομα, ηλικίας 24 και 20 ετών, τα οποία συνελήφθησαν στα πλαίσια του αυτοφώρου, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τους για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης και στη συνέχεια αφέθησαν ελεύθερα με εντολή του Εισαγγελέα, ενώ ορίστηκε τακτική δικάσιμος (δείτε εδώ).
Τρία περιστατικά βίας στη Χαλκιδική μέσα σε μια εβδομάδα, ενώ σχεδόν ένα μήνα πριν, τα ξημερώματα της Κυριακής 13 Ιουνίου, σημειώθηκε άλλο ένα αιματηρό επεισόδιο στον Ν. Μαραμαρά, όταν έξω από καφέ μπαρ, ένας 25χρονος "τράβηξε" πιστόλι, τραυματίζοντας έναν 20χρονο και έναν 25χρονο, (δείτε εδώ). Ο φερόμενος δράστης έχει ήδη προφυλακιστεί.
Η συχνότητα όμως των βίαιων συμβάντων στη Χαλκιδική, κυρίως νέων ανθρώπων, που μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και για διαφορετικούς λόγους ενεπλάκησαν σε τέτοιου είδους περιστατικά, προκαλεί προβληματισμό.

tzhritis

Απ. Τζηρίτης: Καθοριστικός ο ρόλος της πρόληψης

«Τα φαινόμενα νεανικής βίας του τελευταίου διαστήματος είναι ένα καμπανάκι για την κοινωνία μας», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Χαλκιδικής, Απόστολος Τζηρίτης, μιλώντας στο halkidikifocus, καθώς είναι πατέρας ενός εκ των θυμάτων.
«Δυστυχώς αυτά τα φαινόμενα έχουν αρχίσει να αυξάνονται, γεγονός που πρέπει να μας κινητοποιήσει όλους, ως γονείς, ως εκπαιδευτικούς, ως κοινωνία. Διότι η νεανική βία είναι ένα πολυσύνθετο φαινόμενο, που απαιτεί πρόληψη σε πολλά επίπεδα. Νέοι άνθρωποι επιδίδονται στην επιβολή της σωματικής δύναμης, όταν δεν μπορούν να επιχειρηματολογήσουν. Ποντάρουν στην ανοχή των άλλων. Στη σιωπή πολλές φορές. Και εδώ καθοριστικό ρόλο παίζει η πρόληψη. Η οικογένεια και η Παιδεία. Η προετοιμασία των γονέων, εκπαιδευτικών κλπ., ώστε να μπορέσουν να κρατήσουν την κατάλληλη στάση ως προς τα φαινόμενα βίας που θα συναντήσουν από τη μία και να από την άλλη η ενθάρρυνση της ενεργής συμμετοχής των νέων στα κοινά, η υποστήριξη δράσεων διαφόρων ενώσεων ή τοπικών φορέων, μέσω των οποίων οι νέοι μπορούν να μαθαίνουν να δρουν συλλογικά, να μπαίνουν σε έναν διάλογο, να γίνονται αποδεκτοί και να ενσωματώνονται. Αυτά τα περιστατικά βίας που σημειώθηκαν στη Χαλκιδική το τελευταίο διάστημα ας γίνουν το έναυσμα για την κινητοποίηση όλων μας, ώστε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα λειτουργήσουν ως "ανάχωμα" σε τέτοια φαινόμενα, αλλά το περιβάλλον, ώστε τα θύματα να υπερνικούν το φόβο και να μπορούν να μιλήσουν», υπογράμμισε.

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2