Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στήριξη στους ελαιοπαραγωγούς της Χαλκιδικής για την ακαρπία

LYKOYRENTZOS PEX 260721A

Στον Πολύγυρο ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ

Συνάντηση εργασίας στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου Πολυγύρου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα υπό τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, έπειτα από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Ι. Γιώργου, του Βουλευτή του Νομού Γ. Βαγιωνά και αγροτικούς φορείς της Χαλκιδικής.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκτός από τους προαναφερόμενους, η εντεταλμένη Περιφερειακή σύμβουλος ΠΕ Χαλκιδικής και υπεύθυνη Αγροτικών Θεμάτων για το νομό κα Κ. Ζωγράφου, εκπρόσωποι φορέων και αγροτικών συνεταιρισμών καθώς επίσης και στελέχη της ΔΑΟΚ Χαλκιδικής και του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ της Θεσσαλονίκης.

Κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η στήριξη στους ελαιοπαραγωγούς, που βρίσκονται αντιμέτωποι με το σοβαρό θέμα της ακαρπίας των ελαιόδεντρων, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων των τελευταίων μηνών.

Ο κ. Γιώργος στον χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για την ανταπόκρισή τους, τόνισε την αναγκαιότητα της συζήτησης, δεδομένης της σημασίας της βρώσιμης ελιάς Χαλκιδικής για την οικονομία του τόπου.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των ελαιοπαραγωγών εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το μέλλον, τονίζοντας πως η φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι στο 25-30% σε σχέση με τα δυο προηγούμενα έτη, γεγονός που θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες τόσο για τους ίδιους όσο και για εκατοντάδες εργαζόμενους στον τομέα της ελιάς.

Ο κ. Λυκουρέντζος αφού άκουσε προσεκτικά όσα ελέχθησαν, δεσμεύτηκε να συντάξει εισήγηση με τα αιτήματα και τους προβληματισμούς των ελαιοπαραγωγών, την οποία θα προωθήσει στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Επίσης επισήμανε ότι δεδομένων των περιορισμένων οικονομικών πόρων του ΕΛΓΑ αλλά και της αδυναμίας πληρωμής τέτοιου τύπου ζημιών καθότι αυτό δεν προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας του ΕΛΓΑ, θα ήταν σκόπιμο να συσταθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ένα ταμείο για αποζημιώσεις αγροτών λόγω ζημιών, που οφείλονται σε ακραία καιρικά φαινόμενα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Τέλος υπήρξε συμφωνία από μέρους του για τακτική επαφή των Υπηρεσιών του ΕΛΓΑ και της ΔΑΟΚ Χαλκιδικής για το συγκεκριμένο θέμα, ώστε να υφίσταται η δυνατότητα συνεχούς ενημέρωσης από την αρμόδια Υπηρεσία προς τους ελαιοκαλλιεργητές του Νομού.

LYKOYRENTZOS PEX 260721B

Τελευταία άρθρα από τον/την Halkidiki Focus

Halkidikifocus 2014-2020