ΡΟΗ 24/7:

Συστάσεις της Κομισιόν προς τον Ζάεφ: Τα δύο μέρη οφείλουν να σέβονται τη Συμφωνία

3b512a473027d430eb670617f32b6d6d XL

Απάντηση σε ερώτηση της ευρωβουλευτή Μ. Σπυράκη

Συστάσεις προς τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, για τήρηση των μέτρων που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, απηύθυνε η Κομισιόν, απαντώντας σε γραπτή ερώτηση της ευρωβουλευτή της Ν.Δ.-ΕΛΚ, Μαρίας Σπυράκη, η οποία ανέδειξε τις ανακολουθίες στις δηλώσεις του, παρουσιάζοντας την ποδοσφαιρική ομάδα της χώρας του ως ομάδα της «Μακεδονίας».

Συγκεκριμένα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης Olivér Várhely, κατέστησε σαφές, ότι τα δύο μέρη οφείλουν να σέβονται τη Συμφωνία των Πρεσπών. Απαντώντας στην κ. Σπυράκη, η οποία ρώτησε εάν η Κομισιόν προτίθεται να συμπεριλάβει τις ανακολουθίες του κ. Ζάεφ στην έκθεση προόδου της χώρα του για την ένταξη στην ΕΕ, τόνισε ότι «όπως αναφέρεται στη δέσμη μέτρων για τη διεύρυνση του 2020, οι υφιστάμενες συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Ελλάδας, πρέπει να εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται καλή τη πίστει από όλα τα μέρη».

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης της ευρωβουλευτή Μαρίας Σπυράκη και του Eυρωπαίου Επιτρόπου Γειτονίας και Διεύρυνσης Olivér Várhely, έχουν ως εξής:

"Ερώτηση προτεραιότητας με αίτημα γραπτής απάντησης P-003268/2021προς την Επιτροπή Άρθρο 138 του Κανονισμού Maria Spyraki (PPE)

Θέμα: Ονομασία της ποδοσφαιρικής ομάδας της Βόρειας Μακεδονίας

Ως εθνική ομάδα της «Μακεδονίας» αποκάλεσε ο Πρωθυπουργός Ζ. Ζάεφ την ποδοσφαιρική ομάδα της χώρας του σε tweet που δημοσίευσε. Συγκεκριμένα, παρά τις προ ημερών διαβεβαιώσεις του προς την ελληνική κυβέρνηση ότι θα επιλυθεί άμεσα το θέμα με την ονομασία της εθνικής ομάδος της γειτονικής χώρας στο Euro βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών και των κανόνων και παραδόσεων της UEFA, ο κ. Ζαεφ έκανε την ακόλουθη ανάρτηση:

«Σήμερα βρίσκομαι στο στάδιο του Άμστερνταμ και δίνω την ισχυρή μου υποστήριξη στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Μακεδονίας».
Δεδομένων των δεσμεύσεων που το κράτος της Βόρειας Μακεδονίας έχει αναλάβει βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και απέναντι στην ίδια την ΕΕ ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Πώς κρίνει τη συγκεκριμένη δημόσια δήλωση και την ανακόλουθη στάση του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας σε σχέση με τις ανειλημμένες υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ;

2. Προτίθεται να συμπεριλάβει τις εν λόγω ενέργειες στην έκθεση προόδου για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ;
ELP-003268/2021Απάντηση του κ. Várhely εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής(27.7.2021)

Η Επιτροπή υποβάλλει τακτικά εκθέσεις σχετικά με τις σχέσεις καλής γειτονίας και την περιφερειακή συνεργασία στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων για τη διεύρυνση. Όπως αναφέρεται στη δέσμη μέτρων για τη διεύρυνση του 2020, οι υφιστάμενες συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Ελλάδας, πρέπει να εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται καλή τη πίστει από όλα τα μέρη".

επιστροφή στην κορυφή