ΡΟΗ 24/7:

Β. Κοντοζαμάνης: "Ζούμε την πανδημία των ανεμβολίαστων"

KONTOZAMANHS MEGA082125

Στο τραπέζι η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού

Δεν υποχωρεί η κυβέρνηση στην αναστολή των υγειονομικών, με τον Βασίλη Κοντοζαμάνη, αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, να επιμένει πως το μέτρο θα εφαρμοστεί την 1η Σεπτεμβρίου. Επιπλέον, τόνισε πως εάν χρειαστεί, θα εξεταστεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και σε άλλα επαγγέλματα.

«Πρέπει να αποδεχτούμε κάποιες αλήθειες. Τα εμβόλια είναι ασφαλή. Το εμβόλιο είναι το μοναδικό όπλο που έχουμε στη διάθεσή μας αυτή τη στιγμή για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Ζούμε την πανδημία των ανεμβολίαστων, γιατί εκείνοι κινδυνεύουν περισσότερο. Έχουμε την πλευρά της επιστήμης και την πλευρά των fake news. Εμείς είμαστε με την επιστήμη», είπε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης.

«Δεν μιλάμε για διαχωρισμό των πολιτών. Είναι αυτονόητο ότι οι εμβολιασμένοι πρέπει να αντιμετωπιστούν διαφορετικά από τους ανεμβολίαστους. Οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν να νοσήσουν και αυτοί πρέπει να εμβολιαστούν. Ένας εμβολιασμένος έχει 13 φορές μικρότερη πιθανότητα εφόσον νοσήσει να διασωληνωθεί. Το σύστημα δεν είναι στο σημείο που θα λέγαμε ότι είναι στο κόκκινο. Είμαστε ανά πάσα στιγμή σε ετοιμότητα. Από τα στοιχεία που έχουμε, η πίεση είναι πολύ μικρότερη όταν έχουμε να κάνουμε με εμβολιασμένους συμπολίτες μας».

«Παίρνεις μέτρα, σου λένε πρέπει να πείσεις τον κόσμο. Προσπαθούμε να πείσουμε τον κόσμο, μας λένε πρέπει να πάρετε μέτρα», ξέσπασε ο κ. Κοντοζαμάνης.

«Εμείς όταν ξεκίνησε η εκστρατεία του εμβολιασμού, ξεκινήσαμε από τους υγειονομικούς. Είναι καθήκον πάνω απ’ όλα. Οι υγειονομικοί έχουν ανταπεξέλθει σε αυτό το κάλεσμα, το ποσοστό εμβολιασμών τους είναι υψηλός και αναμένουμε μέσα στις επόμενες ημέρες να αυξηθεί κι άλλο».

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στις αναστολές των ανεμβολίαστων εργαζομένων στο ΕΚΑΒ και τους υγειονομικούς. Συγκεκριμένα, θα γίνει ανακατανομή δυνάμεων στο ΕΚΑΒ εάν οι εργαζόμενοι δεν εμβολιαστούν και αναστολή καθηκόντων στους υγειονομικούς μέχρι να εμβολιαστούν.

«Γνωρίζουμε που υπάρχουν τα προβλήματα, αλλά πιστεύω ότι στην πορεία οι υγειονομικοί θα ανταποκριθούν στο καθήκον τους και θα εμβολιαστούν», δήλωσε.

«Η επέκταση της υποχρεωτικότητας είναι κάτι που βρίσκεται στο τραπέζι. Εφόσον οι συνθήκες το επιβάλλουν, μπορούμε να το προχωρήσουμε, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις. Αυτό που κάνουμε είναι να εκμεταλλετούμε το βασικό όπλο που έχουμε στα χέρια μας, το εμβόλιο».

Όπως τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης, υπάρχει σχεδιασμός και όλα τα σενάριο αξιολογούνται.

«Έκτακτα και επείγοντα χειρουργεία δεν σταμάτησαν καθόλου. Αναγκαστήκαμε να αναστείλουμε κάποια χειρουργεία που μπορούσαν να πάνε αργότερα, γιατί έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε κάποιες ειδικότητες για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία».

Τα προγραμματισμένα χειρουργεία θα συνεχίσουν κανονικά.

«Ο στόχος μας είναι να μην πάμε σε αναστολή των χειρουργείων», τόνισε.

Ο κ. Κοντοζαμάνης ξεκαθάρισε πως υπάρχει επάρκεια εμβολίων για την τρίτη δόση. «Έχουμε ένα χαρτοφυλάκιο εμβολίων που διασφαλίζει την πρόσβαση των πολιτών σε αυτά», δήλωσε. «Έχουμε την επάρκεια των εμβολίων για να προχωρήσουμε στην τρίτη δόση».

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε πως το μέτρο της αναστολής θα εφαρμοστεί οπωσδήποτε από την 1η Σεπτεμβρίου και δεν πρόκειται να δοθεί παράταση.

megatv.com

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2