ΡΟΗ 24/7:

Β. Παπαευαγγέλου: Αυξήθηκε σημαντικά το επιδημιολογικό φορτίο (ΒΙΝΤΕΟ)

papaevaggelou magiorkinis main26aug21

Πιέζεται το σύστημα υγείας

Σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου τους τελευταίους δύο μήνες του καλοκαιριού καταγράφουν οι επιστήμονες στην Ελλάδα, παρότι λένε ότι τις τελευταίες δύο βδομάδες υπάρχει μία σταθεροποιητική τάση στην πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. Όπως είπε απόψε, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, ο κυλιόμενος δείκτης των τελευταίων επτά ημερών παραμένει στα 3.200 κρούσματα ανά ημέρα, ενώ ο δείκτης θετικότητας είναι κι αυτός σταθερός στο 3,5.

Ωστόσο, σημείωσε ότι ο δείκτης αυτός είναι υψηλότερος κυρίως στα νησιά. «Υπάρχει αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στα νησιά και αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι έχουμε περισσότερα κρούσματα» ανέφερε και πρόσθεσε ότι θα είναι καθοριστικές οι επόμενες δύο εβδομάδες καθώς οι περισσότεροι θα γυρίσουν από τις διακοπές τους και υπάρχει ο κίνδυνος να μεταφέρουν το αυξημένο αυτό ιικό φορτίο στην ηπειρωτική χώρα.

Η ίδια πρόσθεσε ότι είναι σημαντικός ο αυτοέλεγχος με self test πριν από την αναχώρηση από τον τόπο διακοπών και κάλεσε τους νεότερους να τηρήσουν όλα τα μέτρα προστασίας όταν επιστρέψουν από τα νησιά αλλά και άλλες παραθεριστικές περιοχές.

Μάλιστα ανέφερε ότι θα ήταν καλό να γίνεται έλεγχος για τον κορωνοϊο μετά την επιστροφή μας από τις διακοπές και να αποφεύγουμε για τουλάχιστον 7 με 10 ημέρες τις αυξημένες κοινωνικές επαφές, τις επαφές στη δουλειά αλλά και στην οικογένεια. Όπως τόνισε, είναι πολύ σημαντικό «οι νεότεροι από εμάς, να μη συναντηθούμε με ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας ή όσους έχουν επιβαρυμένη υγεία για τις 7 με 10 αυτές ημέρες».

Ένα στοιχείο που φαίνεται ότι προβληματίζει τους επιστήμονες είναι ότι ανέβηκε ξανά η διάμεση ηλικία που αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων. Ενώ ηλικία αυτή ήταν κάτω από τα 25 έτη στις αρχές του καλοκαιριού έχει φτάσει και ξεπεράσει σε ορισμένες περιπτώσεις τα 30 έτη, δείγμα ότι πλέον υπάρχουν κρούσματα κορωνοϊού και σε μεγαλύτερες ηλικίες.

«Μόνο τον Αύγουστο καταγράφηκαν πάνω από 6.000 κρούσματα σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση των νοσηλειών αλλά και σε αύξηση των διασωληνώσεων στις ΜΕΘ». Επίσης πρόσθεσε ότι αυξήθηκε κατά 25% ο μέσος όρος των εισαγωγών την τελευταία εβδομάδα καθώς εισάγονται πλέον 267 άτομα ανά ημέρα, ενώ εκτιμάται ότι ο αριθμός όλων όσοι νοσηλεύονται σήμερα στην Ελλάδα με Covid-19 είναι 2.500 άτομα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το στοιχείο ότι περίπου οι μισοί, δηλαδή ποσοστό 45% των νοσηλευόμενων έχουν ηλικία άνω των 65 ετών.

Η κ. Παπαευαγγέλου προέβλεψε ότι την επόμενη εβδομάδα θα αυξηθούν οι νοσηλείες, οι διασωληνωμένοι αλλά και οι θάνατοι, χωρίς απαραίτητα να σημαίνει ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα.

Αναφερόμενη σε στοιχεία του ΕΟΔΥ είπε ότι μόνο το 5,2% των κρουσμάτων αφορά εμβολιασμένους και εξήγησε ότι η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων αλλά και όσων νοσηλεύονται ή χάνουν τη ζωή τους, αφορά ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ανησυχητικό είναι επίσης το στοιχείο που αφορά στην εμβολιαστική κάλυψη στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών. Όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου δεν φαίνεται να αυξάνεται ο αριθμός όσων εμβολιάζονται σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Τέλος, η ίδια έκανε σαφές ότι αν επικρατήσει η Δέλτα μετάλλαξη, «οι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν» και γι' αυτό κάλεσε ιδίως τους ανθρώπους άνω των 60 ετών που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να ενημερωθούν από τους γιατρούς τους και να εμβολιαστούν.

«Τα εμβόλια θα συμβάλλουν ώστε να μην νοσήσουν σοβαρά αλλά και να περιοριστεί σημαντικά ο έλεγχος της πανδημίας» τόνισε, και αναφερόμενη στον εμβολιασμό των εφήβων είπε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικός πριν ανοίξουν τα σχολεία, προσθέτοντας πως «ο εμβολιασμός τους είναι ασφαλής και θα τους βοηθήσει να επιστρέψουν στην κανονικότητα της σχολικής ζωής».

Σταθερός είναι ο αριθμός των νέων διαγνώσεων, η πίεση όμως στο σύστημα υγείας αυξάνεται και οι θάνατοι από λοίμωξη κατέγραψαν αύξηση 54%, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης και έκανε έκκληση στους νέους για εμβολιασμό σε υψηλό μάλιστα ποσοστό.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εντός της τελευταίας εβδομάδας αυξήθηκε κατά 16%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid-19 αυξήθηκε σε περισσότερες από 250 τις τελευταίες ημέρες, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων παραμένει μεγαλύτερο από 1.

Σχετικά με την παρέμβαση Δημόσιας Υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με αντιγονικά self-tests, ανέφερε πως μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περίπου 42 εκατομμύρια συσκευές σε περίπου 4,6 εκατομμύρια πολίτες. Έχουμε 32 εκατομμύρια ηλεκτρονικές δηλώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματίες υγείας είναι 85.000.

Β. Κοντοζαμάνης: "Ο νόμος αναστολής θα εφαρμοστεί"

Αυξάνεται ο εμβολιασμός των υγειονομικών και έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζομάνης, ξεκαθαρίζοντας για άλλη μία φορά ότι ο νόμος της αναστολής καθηκόντων από 1η Σεπτεμβρίου, για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, θα εφαρμοστεί.

Εξήγησε επίσης ότι επειδή οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα προπληρώνονται, όσοι τεθούν σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων θα αναζητηθούν τα ποσά ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Σχετικά με το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την λειτουργία από την επόμενη εβδομάδα του ΕΣΥ, είπε ότι είναι έτοιμα επιχειρησιακά σχέδια και έχει αποτυπωθεί η κατάσταση. Υπάρχει, είπε, και η πρόβλεψη για προσλήψεις προσωπικού, συγκεκριμένου χρόνου και με συγκεκριμένες συμβάσεις. Προσέθεσε ότι θα υπάρξει και νομοθετική ρύθμιση τις επόμενες ημέρες για υποστηρικτικές υπηρεσίες στα νοσοκομεία και στις δομές και για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού. Επίσης έχει σχεδιαστεί ο τρόπος ανακατανομής του προσωπικού μέσα στα νοσοκομεία, ώστε να λειτουργήσουν ομαλά. Τόνισε ακόμη ότι θα παραταθούν διατάξεις που ισχύουν λόγω πανδημίας που θα δίνουν δυνατότητα στους φορείς να μετακινούν προσωπικό για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Για τον εμβολιασμό ιδιωτών γιατρών και φαρμακοποιών, ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι ανήκουν στην κατηγορία των υγειονομικών και άρα θα υπάρξουν κυρώσεις διότι οφείλουν να εμβολιαστούν κατά της covid-19.

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2