ΡΟΗ 24/7:

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο Αλ. Τσίπρας - Ορκίζεται Πρωθυπουργός

papoulias tsipras 533 355

- Όλος ο διάλογος Παπούλια - Τσίπρα μπροστά στις κάμερες
- Λίγα λεπτά πριν τις 15.30 έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Αλέξης Τσίπρας
- Στην Ηρωδου Αττικού λίγοι οπαδοί του τον χειροκρότησαν
- Θα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και αμέσως μετά θα ορκιστεί με πολιτικό όρκο
- Αμέσως μετά θα παραλάβει τα "κλειδιά" του Μαξίμου από τον Αντώνη Σαμαρά

 

Λίγα λεπτά πριν τις 15.30 έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Αλέξης Τσίπρας για να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και να ορκιστεί με πολιτικό όρκο ως ο πρώτος αριστερός Πρωθυπουργός της Ελλάδα. Είναι ο πρώτος έλληνας Πρωθυπουργός που θα ορκιστεί με πολιτικό όρκο αλλά και... χωρίς να φοράει γραβάτα.

Την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έδωσε πριν από λίγο στον Αλέξη Τσίπρα ο Κάρολος Παπούλιας.
Ο κ. Τσίπρας, αφού δέχθηκε τα συγχαρητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας, του είπε:

«Σας ενημερώνω ότι μετά τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών συναντήθηκα με τον κ. Καμμένο, ο οποίος δήλωσε ότι θα στηρίξει τη νέα κυβέρνηση. Υπάρχει λοιπόν η δεδηλωμένη, που απαιτεί το Σύνταγμα και ελπίζω ότι η υπάρχουσα πλειοψηφία των 162 βουλευτών μπορεί να γίνει μεγαλύτερη».

Ο κ. Παπούλιας απάντησε: «Δεν έχω να κάνω τίποτα περισσότερο, παρά να σας αναθέσω την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αφού πρώτα σας ορκίσω».

Οι δύο συμφώνησαν ότι πρέπει να επισπευστούν οι διαδικασίες, όπως είπε ο κ. Τσίπρας αποχωρώντας από το γραφείο του ΠτΔ, γιατί υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ώστε, σε ένδειξη σεβασμού, να τον ενημερώσει για την απόφασή του να μην ορκιστεί με θρησκευτικό αλλά με πολιτικό όρκο. Η απόφαση αυτή δεν αφορά στην ορκωμοσία της κυβέρνησης, καθώς μπορεί κάποιοι να θέλουν να ορκιστούν από τον κ.κ. Ιερώνυμο.

Για την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να ορκιστεί με πολιτικό όρκο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, είναι ήδη ενήμερη και η Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο όρκος που θα δώσει είναι ο εξής:

«Δηλώνω στο άνομα στη τιμή και στην συνείδησή μου να τηρώ το Σύνταγμα και τους νόμους».

Την Τρίτη η ανακοίνωση και η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης

Αφού ορκιστεί πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας θα βάλει μπρος για να... σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση της χώρας. Μια κυβέρνηση που θα είναι προϊόν συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, όπως συμφώνησε στη συνάντηση που είχε με τον Πάνο Καμμένο το πρωί της Δευτέρας, η οποία θα έχει 162 έδρες αλλά όχι και τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ως αντιπρόεδρο.

Αυτό προκύπτει από τις πληροφορίες μετά τη συνάντηση που είχαν στην Κουμουνδούρου Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος, μια συνάντηση που έγινε μακριά από αδιάκριτα... βλέμματα και αυτιά, αφού οι δυο άνδρες έμειναν εντελώς μόνοι τους για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της συνεργασίας τους.

Στη νέα κυβέρνηση θα συμμετέχουν στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αλλά για την ώρα δεν είναι σαφές πόσα θα είναι αυτά ούτε και που θα τοποθετηθούν.

Όπως προκύπτει από την Κουμουνδούρου, στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι το νέο κυβερνητικό σχήμα να είναι μικρό και ευέλικτο. Θα γίνει συγχώνευση ομοειδών Υπουργείων και σε αυτά θα υπάρχουν Υπουργός, αναπληρωτές και όπου χρειαστεί υφυπουργοί.

Η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης και η ορκωμοσία της θα γίνει την Τρίτη. Κι αυτό γιατί θα πρέπει πρώτα να υπογραφεί το προεδρικό διάταγμα με τη νέα δομή της κυβέρνησης.

Την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου θα συγκληθεί σε Σώμα η Βουλή, θα εκλεγεί προεδρείο, θα γίνουν οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, θα δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης και στο επόμενο, άμεσο, διάστημα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο οποίος, όπως αναφέρουν πηγές της Κουμουνδούρου μπορεί να ανήκει και στην κεντροδεξιά...

 

newsit.gr

επιστροφή στην κορυφή