ΡΟΗ 24/7:

Το καφέ που ταΐζει ανθρώπους

cafe
10.000 άτομα τράφηκαν με 20.000 τόνους ανεπιθύμητων τροφίμων χάρη σε ένα ιδιότυπο σχέδιο: Το The real Junk Food Project είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε σε ένα καφέ της Βρετανίας και ταΐζει ανθρώπους με τρόφιμα που θα είχαν πεταχτεί από σούπερ μάρκετ, μανάβικα και τράπεζες τροφίμων. 
 

Ο Adam Smith, ιδρυτής του The Real Junk Food Project, στο Λιντς, αποφάσισε να δράσει κατά της «εγκληματικής ποσότητας απόβλητων τροφίμων» ενώ τόσοι άνθρωποι πεινούν. Στο καφέ του μαγειρεύονται φαγητά, σούπες και κέικ, και στη συνέχεια προσφέρονται στους ανθρώπους με αντίτιμο «ό,τι μπορούν». Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα χρήματα. Ακόμα κι αν δεν έχουν ούτε ένα κέρμα, μπορούν απλώς να βοηθήσουν με το πλύσιμο των πιάτων. 
 
Στους 10 μήνες που λειτουργεί, έχει τροφοδοτήσει περίπου 10.000 ανθρώπους με 20 τόνους ανεπιθύμητων τροφίμων, αξίας πάνω από 30.000 λίρες. Το εγχείρημα είχε τόσο μεγάλη απήχηση που ενέπνευσε άλλα 47 βρετανικά καφέ να κάνουν το ίδιο τους τελευταίους μήνες, ενώ η ιδέα εξαπλώνεται και στο Λος Άντζελες, τη Βραζιλία, τη Βαρσοβία και τη Ζυρίχη.
 
Ο κύριος Smith λέει πως αυτό το project είναι κάτι περισσότερο από φιλανθρωπία: «Φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά. Αρχίζουν να νοιάζονται για το τι συμβαίνει στην κοινωνία και στους άλλους ανθρώπους. Αυτό είναι επανάσταση».
 
Παρ' όλα αυτά υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει. Ο νόμος προβλέπει ότι τα τρόφιμα που λήγουν πρέπει να πετιούνται ακόμα κι αν δεν είναι χαλασμένα. Πολλά καταλήγουν στα σκουπίδια πριν την ημερομηνία λήξης. Έτσι πολλές φορές τα μαζεύουν κατευθείαν από τους κάδους ενώ παράλληλα δέχονται πόλεμο από ιδιοκτήτες κάποιων σούπερ μάρκετ. «Περίπου το 90% αυτών των τροφίμων είναι μια χαρά», λέει. Ωστόσο, κάτι αρχίζει να αλλάζει αφού ο κύριος Smith διαπραγματεύεται με μεγάλο σούπερ μάρκετ που θέλει να παρέχει τρόφιμα για το καφέ του ενώ έχει ήδη συμφωνήσει να βοηθήσει και η αλυσίδα εστιατορίων Nandos. 
 
Όταν τον ρωτάνε αν ανησυχεί μήπως ο νόμος στραφεί εναντίον του, αυτός έχει την απάντηση: «Η Επιθεώρηση Υγείας μάς έχει δώσει 3 από τα 5 αστέρια. Έχουμε ταΐσει 10.000 άτομα και ούτε ένα από αυτά δεν αρρώστησε». Όχι άλλοι γεμάτοι κάδοι και άδεια στομάχια. 
 


Πηγή : doctv.gr
 
Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 27 Ιανουαρίου 2015 15:51
επιστροφή στην κορυφή