xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

"ΙΣΧΥΡΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ": "Ειλικρινής διάλογος με λογικά επιστημονικά επιχειρήματα"

isxyr arist eldorada219

Οι θέσεις της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Αριστοτέλη επί της ΜΚΕ της Eldorado

Μία σειρά από προτάσεις διατυπώνει η Δημοτική Παράταξη "Ισχυρός Αριστοτέλης" στη συνάντηση-διαβούλευση για τη νέα Μελέτη Κοινωνικών Επιπτώσεων (ΜΚΕ) του νέου Επενδυτικού Σχεδίου της Eldorado Gold για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας.

Στο κείμενο που κατατέθηκε από το συνδυασμό του Αργύρη Τσακνή και δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρονται τα ακόλουθα:

"Κυρίες & Κύριοι

Κληθήκαμε σήμερα, έπειτα από πρόσκληση της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, ως παράταξη της μείζονoς αντιπολίτευσης του Δήμου Αριστοτέλη, να καταθέσουμε απόψεις σχετικά με την νέα Μελέτη Κοινωνικών Επιπτώσεων (ΜΚΕ), που γίνεται στα πλαίσια της νέα Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), την οποία συντάξει εταιρεία Eldorado Gold έπειτα από τη νέα σύμβαση που υπέγραψε με το Ελληνικό Δημόσιο και προκειμένου να αναζητήσει νέο επενδυτή για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας.

Σύσσωμοι, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξη μας, δηλώνουμε και συνυπογράφουμε με κατηγορηματικό τρόπο τα ακόλουθα:

⦁ Η απουσία οποιασδήποτε προηγούμενης πρόσκλησης για τη διαβούλευση της Κοινωνίας του Δήμου Αριστοτέλη προ της υπογραφής της νέας σύμβασης μεταξύ της μεταλλευτικής εταιρείας και του Ελληνικού Δημοσίου, καθιστά κατά τη γνώμη μας προσχηματική την παρούσα διαδικασία επί των κοινωνικών επιπτώσεων της σύμβασης, όσον αφορά την ουσία του θέματος. Είναι σαφές ότι ο μόνος λόγος που γίνεται η παρούσα διαβούλευση είναι η ανάγκη της μεταλλευτικής εταιρείας να αναζητήσει νέο επενδυτή και όχι το ενδιαφέρον της για την κοινωνία.
Τόσο η στάση του αρμόδιου Υπουργείου, να μη δεχτεί το Αίτημα – Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αριστοτέλη για συμμετοχή στην πολύμηνη διαβούλευση για τη νέα σύμβαση, όσο και η στάση της μεταλλευτικής εταιρείας να μη ζητήσει τότε τις απόψεις των εκπροσώπων της περιοχής που λαμβάνει χώρα η επένδυση, είναι αποτέλεσμα ασέβειας προς το σύνολο της τοπικής κοινωνίας. Σαφώς και η τοπική κοινωνία, για κάτι που αφορά το παρόν και το μέλλον του τόπου της, θα έπρεπε να παραβρεθεί στην διαβούλευση για τη σύμβαση που υπογράφηκε, τόσο διά των εκπροσώπων της στο Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και διά συλλόγων, φορέων και ομάδων πολιτών όλης της περιοχής.
Η παρούσα διαδικασία δυστυχώς δεν μπορεί να έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα ή συνέπεια επί των κοινωνικών επιπτώσεων του συμβασιοποιημένου έργου, αφού πλέον οι διαστάσεις του έργου είναι προαποφασισμένες και δε θεωρούμε ότι μπορούν πλέον να μετριαστούν οι επιπτώσεις της μελλοντικής μεταλλευτικής δραστηριότητας στην κοινωνία.
Παρόλα αυτά εμείς ως δημοτική παράταξη δίνουμε το παρόν, όπως και σε κάθε συζήτηση που καλούμαστε να συμμετάσχουμε, για να καταθέσουμε τις απόψεις, τις προτάσεις και τους προβληματισμούς μας.

⦁ Η προσπάθεια επιβολής του Επενδυτικού Σχεδίου της Eldorado Gold τα προηγούμενα χρόνια, έχει επιφέρει πολύ σοβαρές βλάβες στον κοινωνικό ιστό του τόπου και βαρύτατο πλήγμα της κοινωνικής συνοχής της περιοχής της βορειοανατολικής Χαλκιδικής και κυρίως του Δήμου Αριστοτέλη. Συγγενείς, φίλοι, συγχωριανοί, αλλά και ολόκληρα χωριά, ήρθαν σε σύγκρουση μεταξύ τους, αφού υπήρχε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ όσων είχαν άμεσο ή έμμεσο όφελος από την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας και όλων των υπολοίπων οι οποίοι έβλεπαν ορατό τον κίνδυνο της καταστροφής του τόπου τους.
Αν και η κοινωνική κατάσταση σαφώς βελτιώθηκε κατά την περίοδο διοίκησης της προηγούμενης δημοτικής αρχής, η οποία προσπάθησε να ενώσει τον κόσμο μέσα από τον τρόπο που λειτουργούσε, πολύ φοβόμαστε ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η σημερινή δημοτική αρχή του Δήμου Αριστοτέλη και οι σχέσεις της με την μεταλλευτική εταιρεία θα οδηγήσουν εκ νέου σε κλιμάκωση των κοινωνικών εντάσεων.

⦁ Η επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας όχι απλά δε μπορεί να συμπορευτεί με την βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή, αλλά αποτελεί απειλή για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις που ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με την τουριστική δραστηριότητα, αλλά και τεράστιο εμπόδιο για κάθε νέο επενδυτή στον τομέα του τουρισμού.
Η τουριστική δραστηριότητα στη Χαλκιδική, μαζί με όλα τα επαγγέλματα που συμπαρασύρει (οικοδομικά, εστίαση κ.λπ.), είναι μακράν η σημαντικότερη δραστηριότητα της όμορφης και ξακουστής για το τουριστικό της προϊόν Χαλκιδικής.
Κανένας όμως δε θα ήθελε να κάνει στο μέλλον διακοπές με μία περιοχή βαριάς βιομηχανίας.
Αυτό επιφέρει μία μόνιμη συγκρουσιακή σχέση των δύο αντίρροπων μορφών ανάπτυξης, οι οποίες εκφράζονται στην κοινωνία μέσω των ωφελούμενων από αυτές και ακολούθως, δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου, ο οποίος έχει χωριστεί σε αυτούς που θέλουν την επένδυση και είναι κυρίως από χωριά χωρίς τουριστική αξιοποίηση και σε αυτούς που δε θέλουν τη επένδυση και ανήκουν κυρίως στα αξιοποιημένα τουριστικά μέρη.

Το ίδιο συμβαίνει με την μελισσοκομία / γεωργία / κτηνοτροφία /αλιεία που είναι η άλλη μεγάλη επαγγελματική κατηγορία της Χαλκιδικής και η οποία μόνο κόστος έχει να πληρώσει από την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας και την συνακόλουθη επιβάρυνση του περιβάλλοντος (νερά, δέντρα, έδαφος).

Με το μισό δήμο χαρακτηρισμένο ως μεταλλευτική περιοχή, δεν μπορούμε να μιλάμε για ήπια μεταλλευτική δραστηριότητα, αλλά για πλήρως επιθετική για το τοπικό κοινωνικο-οικονομικό οικοσύστημα δραστηριότητα. Μ’ αυτόν τον τρόπο, δεν υπάρχουν ιδιαίτερα περιθώρια μελλοντικά βιώσιμης και αειφόρας ανάπτυξης, η οποία εκφράζεται από ιδιαίτερα σημαντικές μορφές ανάπτυξης για τη Χαλκιδική, που είναι όπως προαναφέραμε ο τουρισμός με τα δεκάδες επαγγέλματα που επηρεάζει, η μελισσοκομία, η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία κ.α.

⦁ Ακόμη ο Δήμος Αριστοτέλη μετράει τις πληγές από όλα τα τραγικά γεγονότα των προηγούμενων ετών, όπως ήταν η άδικη φυλάκιση αθώων πολιτών, ο διωγμός εκατοντάδων πολιτών με ανυπόστατες κατηγορίες που κατέπεσαν στα δικαστήρια, το κλείσιμο του Αστυνομικού Τμήματος της Ιερισσού και η παράνομη μεταφορά των βασικών υπηρεσιών του Δήμου εκτός της Ιερισσού, που είναι η πρωτεύουσα του Δήμου Αριστοτέλη. Όλα αυτά τα γεγονότα ήταν αποτέλεσμα των τότε κυβερνητικών πιέσεων προς την τοπική κοινωνία να δεχτεί μέσω καταστολής και ψυχικής βίας μία επένδυση που δεν επιθυμεί.
Δυστυχώς ακόμη και σήμερα δεν έχει ανοίξει (αδικαιολόγητα) το Αστυνομικό Τμήμα Ιερισσού, ούτε έχει εφαρμοστεί -με ευθύνη του Δημάρχου- η Απόφαση ΣτΕ για την επαναφορά των υπηρεσιών στην έδρα του Δήμου.
Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις βασικές υποδομές που βρίσκονται σε άθλια κατάσταση στο παραλιακό κομμάτι του Δήμου Αριστοτέλη (ιατρεία, δημόσιες υπηρεσίες, δρόμοι, λιμάνια), δε βοηθάνε καθόλου στη κοινωνική και οικονομική ζωή του δήμου, ενισχύουν τη δικαιολογημένη φιλυποψία των κατοίκων για όλα τα κέντρα εξουσίας και οδηγούν σε
υπ-ανάπτυξη όλη τη Προ του Άθω περιοχή.

⦁ Θεωρούμε επίσης βασίμως, ότι ο τρόπος που προσπαθεί να επηρεάσει την τοπική κοινωνία η μεταλλευτική εταιρεία, επιχειρώντας να “επιβάλει” με έμμεσο αλλά χαρακτηριστικό τρόπο συγκεκριμένες δημοτικές παρατάξεις στη διοίκηση του Δήμου Αριστοτέλη και να “βοηθήσει” δημοτικές αρχές που ανήκουν στην επιρροή της, είναι κάτι που όχι μόνο δε βοηθάει την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας, αλλά αυξάνει το διχασμό.

Στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου του 2019, πλειάδα στελεχών της Ελληνικός Χρυσός ενίσχυσαν το ψηφοδέλτιο της δημοτικής παράταξης ΟΜΟΦΩΝΙΑ και τόσο οι εργαζόμενοι της εταιρείας, όσο και όσοι επηρεάζονταν από αυτήν στήριξαν την συγκεκριμένη δημοτική παράταξη να κερδίσει τις εκλογές.

Σήμερα, έχουμε μία δημοτική αρχή στον Δήμο Αριστοτέλη, που “επαιτεί” κάθε τόσο διάφορα χρηματικά ποσά “εν είδει δωρεών” για τη κάλυψη δαπανών του Δήμου Αριστοτέλη, τα οποία δίνονται με την ανάλογη προβολή της μεταλλευτικής εταιρείας στα πλαίσια της “Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης”. Αντί η εταιρεία να κάνει κάποιο σοβαρό έργο υποδομών για να δείξει την κοινωνική της ευθύνη, φτάνει να καλύπτει έξοδα που αφορούν χλωοκοπτικά μηχανήματα, γλάστρες μέχρι και οστεοφυλάκια!

Στο πρόσφατο παρελθόν είδαμε προέδρους χωριών που ανήκαν σε συγκεκριμένη δημοτική παράταξη να προσλαμβάνονται στην μεταλλευτική εταιρεία και να βολεύουν και τα παιδιά τους. Αλήθεια ποιο το μήνυμα κοινωνικής ευθύνης στα συγκεκριμένα χωριά;

Αυτό σαφώς και δεν είναι κοινωνική εταιρική ευθύνη, αλλά κοινωνικός εμπαιγμός και μία προκλητική προσπάθεια εξαγοράς συνειδήσεων της τοπικής κοινωνίας.
Με τέτοιες τακτικές όχι μόνο η Ελληνικός Χρυσός δεν συμβάλλει στην εξομάλυνση της λειτουργίας της κοινωνίας, αλλά εξακολουθεί να συμβάλει αρνητικά και μάλιστα συνήθως με τρόπο προκλητικό για όλους.

Ο Ισχυρός Αριστοτέλης είναι υπέρ του να πληρώνει η εταιρεία αυξημένα μεταλλευτικά τέλη στον τοπικό Δήμο, για τη δραστηριότητά της στην περιοχή, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δεχτεί τον τρόπο με τον οποίο επιχειρεί η μεταλλευτική εταιρεία και η σημερινή δημοτική αρχή να προβάλουν την “κοινωνική εταιρική ευθύνη” μιας εταιρείας που δεν κινείται καθόλου κοινωνικά υπεύθυνα.

⦁ “Τραγικά θύματα” της όλης κατάστασης είναι και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία και στους εργολάβους που δραστηριοποιούνται εκεί. Αφότου συγκρότησαν “εκλογικούς στρατούς” και “δύναμη κρούσης” για τα συμφέροντα της μεταλλευτικής εταιρείας, σήμερα παλεύουν μόνοι τους να στηρίξουν βασικά εργασιακά τους δικαιώματα.

Η νέα σύμβαση που πρόσφατα υπογράφηκε μεταξύ της μεταλλευτικής εταιρείας και του Ελληνικού Δημοσίου δεν δεσμεύει για τίποτα την εν λόγω εταιρεία και τους εργολάβους της έναντι των εργαζομένων από την τοπική κοινωνία, αλλά ούτε έναντι των τοπικών προμηθευτών. Σε αυτό φέρουν βαρύτατες ευθύνες όλοι όσοι δεν κατάφεραν να εκπροσωπήσουν και να επιβάλουν τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας, με πρώτο τον Δήμαρχο Αριστοτέλη ο οποίος στήριξε τη νέα σύμβαση με την απόφαση του που πέρασε πλειοψηφικά στο Δημοτικό Συμβούλιο, παρότι αναγνώρισε μαζί με όλους τους συμβούλους του τα πολλαπλά της προβληματικά σημεία της για τον τόπο σε σχέση με τη προηγούμενη.

Ως παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Αριστοτέλη, σύσσωμος ο “Ισχυρός Αριστοτέλης” και όσοι τον στηρίζουν, δηλώνουμε για ακόμα μια φορά την πλήρη αντίθεσή μας με την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας και είμαστε κάθετα αντίθετοι με τη νέα Σύμβαση – έκτρωμα που πρόσφατα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Καλούμε την Πολιτεία και την Eldorado Gold να σεβαστούν -έστω και τώρα- την Γη του Αριστοτέλη και την Πύλη του Αγίου Όρους και να την προστατεύσουν από μία ενδεχόμενη περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική καταστροφή.

Καλούμε τέλος, τον νέο Επενδυτή να αφήσει στην άκρη τη σύμβαση που θα του δώσουν και να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους του τόπου και των πολιτών, για έναν ειλικρινή διάλογο με λογικά και επιστημονικά επιχειρήματα, με αλήθειες, με πρόθεση για εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου σύμφωνα με τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής, με σοβαρά έργα αποκατάστασης και σταδιακό αποχαρακτηρισμό μέρους της μεταλλευτικής περιοχής και κυρίως με πρόταση για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, που θα επιχειρήσει να κλείσει τις πληγές του παρελθόντος.

Ο Επικεφαλής
και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
της Δημοτικής Παράταξης
ΙΣΧΥΡΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ"

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2