ΡΟΗ 24/7:

Τσίπρας από ΔΕΘ: «Δεν θέλουμε να ευημερούν μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι» (βίντεο)

tsipras sun21

«Αν έχει το θάρρος ο κ. Μητσοτάκης, ας προκηρύξει εκλογές»

«Εμείς δεν θέλουμε να ευημερούν μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι. Αυτή είναι η διαφορά μας με τη ΝΔ», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στα πλαίσια της ΔΕΘ. Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, απαντώντας σε θέματα της επικαιρότητας, ενώ έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με τις χθεσινές του εξαγγελίες.

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «καλοδεχούμενοι οι αριθμοί της ανάπτυξης, αλλά δεν είναι για πανηγυρισμούς όταν γνωρίζουμε την κατάσταση στην πραγματική οικονομία», τονίζοντας ότι «μας ανησυχεί ότι βλέπουμε διπλό άλμα και στους ρυθμούς ανάπτυξης και στο εμπορικό ισοζύγιο», σημειώνοντας ότι αυτό σημαίνει πως εισάγουμε πολύ περισσότερα απ' όσα εξάγουμε, δηλαδή «υπάρχει σοβαρό πρόβλημα παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας και το μοντέλο χρειάζεται ριζικό αναπροσανατολισμό», ενώ επεσήμανε ότι πρέπει να παραχθεί πλούτος και κατά συνέπεια πρέπει να ενισχυθεί η παραγωγική βάση, τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, η γεωργία, να γίνουν επενδύσεις στην καινοτομία και να αξιοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό το Ταμείο Ανάκαμψης.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη μεσαία τάξη, ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι «αναγκαστήκαμε να επιβαρύνουμε τη μεσαία τάξη κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής μας θητείας» αλλά εξήγησε ότι «δεν ήταν επιλογή μας, αλλά εθνική ανάγκη για να βγει επιτέλους η χώρα απ' τα μνημόνια και να ρυθμίσουμε το χρέος. Εάν δεν είχαμε βγει απ' τα μνημόνια δεν θα είχε μειωθεί η ανεργία κατά 10%».
Απαντώντας για το πώς θα χρηματοδοτηθούν τα μέτρα που εξήγγειλε χθες, είπε ότι την περίοδο που διανύουμε υπάρχει η δυνατότητα να στηριχθεί η κοινωνία χωρίς ασφυκτική πίεση σε σχέση με τον δανεισμό της χώρας και το Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά και καθώς υπάρχει μπροστά μας το Ταμείο Ανάκαμψης, στο οποίο έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα. «Δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία», είπε χαρακτηριστικά.

«Αν έχει το θάρρος ο κ. Μητσοτάκης, ας προκηρύξει εκλογές»

Από την αρχή σχεδόν της συνέντευξης ο Αλέξης Τσίπρας προκάλεσε τον Πρωθυπουργό να προκηρύξει εκλογές. «Αν είναι τόσο ανεύθυνος ο Πρωθυπουργός - με δεδομένα τα στοιχεία της πανδημίας - ας κάνει εκλογές. Συνενοχή και συμμετοχή σε αυτή την ευθύνη από εμάς δεν θα την έχει... Σε κάθε περίπτωση εμείς είμαστε έτοιμοι», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση και συνέχισε: «Είχα πει και πέρυσι ότι εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης έχει με βάση το Σύνταγμα την ευθύνη να προκαλέσει εκλογές όποτε θέλει. Αν έχει το θάρρος κι αν τολμά ας τις προκηρύξει, στο χέρι του είναι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με πιθανές συνεργασίες για μια «προοδευτική διακυβέρνηση», την επόμενη των εκλογών, όποτε αυτές γίνουν, σημείωσε: «Το κρίσιμο ζήτημα είναι η χώρα να αποκτήσει προοδευτική κυβέρνηση που θα δώσει προοπτική στον τόπο εφαρμόζοντας ριζικά διαφορετική πολιτική προς όφελος της κοινωνίας που θα απαντήσει στο ζήτημα της διεύρυνσης των ανισοτήτων, στο αίσθημα της ανασφάλειας», τονίζοντας πως «το κρίσιμο δίλημμα είναι αν η χώρα θα συνεχίσει σε αυτή τη νεοφιλελεύθερη και αντικοινωνική κατεύθυνση που την οδηγεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη ή θα έχουμε προοδευτική κυβέρνηση με συγκεκριμένη στόχευση και πολιτικές που θα έχουν στόχο την κοινωνική συνοχή», ενώ αναφερόμενος για το ΚΙΝΑΛ, είπε πως «δεν θέλω να παρέμβω στις εσωτερικές διαδικασίες ενός άλλου κόμματος ή να τον διεμβολίσω, όπως κάνει ο κ. Μητσοτάκης» και προσέθεσε: «Από εκεί και μετά μεγαλύτερη σημασία από τα πρόσωπα έχουν οι πολιτικές. Άρα ο πολίτης πρέπει να εστιάζει στο πολιτικό διακύβευμα».
Παράλληλα ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει θέσει και τον στόχο και το πρόταγμα των επόμενων εκλογών: Θα έχουμε προοδευτική κυβέρνηση σε αυτή την κατεύθυνση, μια κυβέρνηση από την επομένη των εκλογών που είναι με απλή αναλογική ή θα υπάρξουν εκλογικοί εκβιασμοί, δεύτερες εκλογές και περιπέτειες», ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι είναι πεπεισμένος για τη νίκη του κόμματός του.

Έκκληση για εμβολιασμό

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια πάρα πολύ σαφή θέση και στάση στο ζήτημα του εμβολιασμού, όλοι οι Βουλευτές του είναι εμβολιασμένοι, ο κ. Πολάκης δεν επείσθη από κανένα, εμβολιάστηκε γιατί είχε δεσμευτεί ότι θα εμβολιαστεί και δεν είναι αντιεμβολιαστής», είπε ο κ. Τσίπρας για το θέμα του εμβολιασμού κάνοντας για άλλη μία φορά έκκληση εμβολιασμό των πολιτών, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος από το εμβόλιο, υπάρχει κίνδυνος αν κανείς υιοθετήσει θεωρίες συνωμοσίας ή ανορθολογικές απόψεις».

Για την κυβέρνηση η μικρομεσαία επιχείρηση είναι "ζόμπι"

Απαντώντας ο αρχηγός της αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είπε: «Ανεξαρτήτως των προθέσεων της κυβέρνησης υπάρχει κομβικής σημασίας ζήτημα: Αν περάσουν, όπως προβλέπεται, μέσα από το πλέγμα των συστημικών τραπεζών οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, τα χρήματα που αφορούν τον δανεισμό θα δοθούν στις επιχειρήσεις που και σήμερα δανείζονται, όμως η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων δεν θα μπορέσουν να περάσουν ούτε έξω από τα γκισέ των τραπεζών», υπογραμμίζοντας ότι «εμείς θα αξιοποιούσαμε την Αναπτυξιακή Τράπεζα, δεν θα περνούσαν τα χρήματα αυτά μέσα από τις συστημικές τράπεζες», ενώ προσέθεσε πως «στην αντίληψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης η μικρομεσαία επιχείρηση είναι "ζόμπι" και η μεγάλη πλειοψηφία τους πρέπει να κλείσει».

Να απαντήσει για το πόθεν έσχες του ο Πρωθυπουργός

«Είναι ένα θέμα που δεν αποτελεί ούτε ζήτημα παραπολιτικής ούτε ζήτημα κλειδαρότρυπας, είναι συνταγματική υποχρέωση των δημόσιων προσώπων να καταθέτουν πόθεν έσχες. Ιδιαίτερα αν είσαι Πρωθυπουργός οφείλεις να μην έχεις τίποτα να κρύψεις κι όταν υπάρχει οποιαδήποτε υποψία για αναληθές πόθεν έσχες οφείλεις να δώσεις απαντήσεις και όχι να στοχοποιήσεις τα ΜΜΕ που αναδεικνύουν το πρόβλημα, όχι να δημιουργείς κλίμα ποινικοποίησης της κριτικής. Είναι λάθος ο τρόπος που ο κ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζει το ζήτημα, πρέπει να δώσει επαρκείς εξηγήσεις», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς για το πόθεν έσχες του Πρωθυπουργού, προσθέτοντας: «Για μας είναι ζήτημα ισονομίας. Θα ήθελα να αναρωτηθείτε τι θα γινόταν σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα αν συνέβαινε αυτό ή τι θα γινόταν στην Ελλάδα αν συνέβαινε σε εμένα».

"Καρφιά" για την υπουργοποίηση Πλεύρη

«Η επιλογή Πλεύρη για τη θέση του υπουργού Υγείας που είχε ταχθεί αναφανδόν εναντίον των εμβολίων Η1Ν1, είχε ταχθεί εναντίον των οροθετικών γυναικών από Αφρική, ζητούσε αίμα στα σύνορα, και είχε πει δημόσια ότι δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να πείσει για να εμβολιαστούν έγινε υπουργός Υγείας την πιο κρίσιμη στιγμή της πανδημίας. Πώς εξηγείται;» είπε αναφορικά με την υπουργοποίηση του Θ. Πλεύρη, ενώ υπογράμμισε: «Έχει γραμμάτια να ξεπληρώσει ο κ. Μητσοτάκης αλλά είναι ανησυχητικό για την πορεία του τόπου». Παράλληλα κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι είναι οξύμωρο να μιλάει για πολιτικό κέντρο και να έχει υπουργοποιήσει τρία πρωτοκλασσάτα στελέχη του ΛΑΟΣ.

Εξαπατήθηκαν οι συνταξιούχοι

Σε ερώτηση για τους συνταξιούχους ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι στην παρουσία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δεν ακούστηκε η λέξη "συνταξιούχος" και τον κατηγόρησε ότι «τους εξαπάτησε με την 13η σύνταξη». «Είναι μία κοινωνική κατηγορία που εξαπατήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη όπως και η μεσαία τάξη. Είχε πει προεκλογικά ότι θα διατηρούσε τη δική μας 13η σύνταξη. Και όχι μόνο το αθέτησε αλλά αυτό το ένα δισ. το δίνει στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης με προοπτική μάλιστα να έχουμε 70 δισ. μαύρη τρύπα στο μέλλον» είπε.
Επίσης, αναφέρθηκε στο θέμα των εκκρεμών συντάξεων λέγοντας ότι «είχαμε παραλάβει 400.000 εκκρεμείς συντάξεις και καταφέραμε να τις μειώσουμε στο 70%».

Ευθύνες για τις πυρκαγιές

Για το θέμα της απόδοσης των ευθυνών για τις πυρκαγιές, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «θα ήταν εύκολο να πει κανείς ότι αποδόθηκε η ευθύνη στον Χρυσοχοΐδη και πήγε σπίτι του. Ωστόσο η ευθύνη είναι πολιτική, είναι βαθιά και έχει να κάνει με την αντίληψη της κυβέρνησης για το πώς θα θωρακίσει τη χώρα απέναντι στην κλιματική αλλαγή». Επεσήμανε πως «θα περίμενε κανείς ότι ο κ. Μητσοτάκης θα ένιωθε την ηθική υποχρέωση να έχει κάνει περισσότερα. Δεν μπορείς να βάλλεις κάποιον που δεν πιστεύει στον ρόλο του κράτους να είναι αποτελεσματικός στη διοίκησή του», ενώ δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τον Πρωθυπουργό ότι προτιμά να προσλαμβάνει αστυνομικούς για τα Πανεπιστήμια παρά πυροσβέστες.

Έλλειμμα εθνικής στρατηγικής από την κυβέρνηση

Απαντώντας για τα εθνικά θέματα και ειδικότερα για τα ελληνοτουρικά ο κ. Τσίπρας είπε: «Η κυβέρνηση έχει έλλειμμα εθνικής στρατηγικής. Τις επιδιώξεις της Τουρκίας τις γνωρίζουμε. Η Τουρκία θέλει να δημιουργεί χώρο, αυτό κάνει και με το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Το κρίσιμο όμως είναι ότι, μεσούσης της κρίσης για τα ελληνουτουρκικά, με το Ουρούτς Ρέις να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα, είδαμε να βγαίνει ο Υπουργός Επικρατείας και να λέει ότι το όριό μας είναι τα έξι μίλια. Τι μήνυμα πέρναγε τότε...» και προσέθεσε: «Η στρατηγική του κ. Μητσοτάκη είναι βλέποντας και κάνοντας. Έχασε μία ευκαιρία μετά την εκλογή Μπάιντεν, έπραξε λάθος που δεν αξιοποίησε την ευκαιρία για διάλογο».
Σχετικά με την εκκρεμότητα της κύρωσης των μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία, ανέφερε: «Πρόκειται για δειλία. Κρύβεται πίσω από προσχήματα. Είναι σε όλους φανερό ότι πολέμησε μια συμφωνία την οποία ο ίδιος προφανώς πίστευε, την πολέμησε υποκριτικά για να εκμεταλλευθεί ένα ρεύμα εκείνης της εποχής και σήμερα δεν τολμά να φέρει στη Βουλή την κύρωση τριών μνημονίων τα οποία δεν αφορούν κάτι αρνητικό, αλλά κάτι πολύ θετικό για τη χώρα, την υπεράσπιση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη και τα άλλα είναι συμφωνίες οικονομικού περιεχομένου», τόνισε, αναφέροντας ότι από αυτό έχει όφελος η Τουρκία, ενώ επισήμανε ότι «οφείλουν οι βόρειοι γείτονες μας να υλοποιήσουν το σκέλος που τους αφορά σε σχέση με τα εμπορικά σήματα, με τα σχολικά τους βιβλία, με τα αθλητικά τους σωματεία» και σχολίασε: «Ποιος θα τους πιέσει να τα υλοποιήσουν αυτά όταν δεν τολμάς να φέρεις σε κύρωση τρία μνημόνια επειδή έχεις μια ΚΟ που φοβάσαι ότι θα τη χάσεις. Τόσο αδύναμος και τόσο δειλός».

Τελευταία τροποποίηση στιςΚυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021 17:17
επιστροφή στην κορυφή