ΡΟΗ 24/7:

Την Τετάρτη η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ

enfia spiti

Σταϊκούρας: Δυνατότητα καταβολής διπλής δόσης στο τέλος του Οκτωβρίου

Την Τετάρτη αναμένεται να ξεκινήσει η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για το 2021, από την ΑΑΔΕ, που αφορά 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.
Τα φετινά εκκαθαριστικά θα είναι τα ίδια με τα περσινά για όσους δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2020, θα έχουν αυξομειώσεις για όσους απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητο, θα είναι «φουσκωμένα» για όσους τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους ενώ για πάνω από 1,3 εκατ. φορολογούμενους ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος κατά 50% ή ακόμη και 100%.

Η καταβολή της πρώτης δόσης θα ξεκινήσει στις 30 Σεπτεμβρίου, ωστόσο ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην τηλεόραση της Βουλής, δήλωσε ότι οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν τις δύο πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ στο τέλος Οκτωβρίου, χωρίς να έχουν κάποια επιβάρυνση, καθώς το χρονικό περιθώριο από την ημερομηνία ανάρτησης μέχρι την ημέρα καταβολής της πρώτης δόσης είναι στενό.

Για πάνω από 1,3 εκατ. φορολογούμενους ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος κατά 50% ή μηδενικός. Μάλιστα, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι είδαν το 2020 τα εισοδήματά τους να μειώνονται λόγω της υγειονομικής κρίσης θα διαπιστώσουν ότι φέτος θα πληρώσουν μισό φόρο για τα ακίνητά τους καθώς για πρώτη φορά πληρούν τα εισοδηματικά όρια που προβλέπονται για την εφαρμογή της έκπτωσης 50% στον ΕΝΦΙΑ.

Έκπτωση 50% δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον:

1. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
2. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.
3. Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, δεν υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τις 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τις 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Πλήρη απαλλαγή από το φόρο θα έχουν οι οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

1. Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
2. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Μηδενικό ΕΝΦΙΑ δικαιούνται και οι φορολογούμενοι που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές. Για να κατοχυρώσουν την απαλλαγή από το φόρο θα πρέπει να έχουν υποβάλει ή να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μέχρι και αύριο Τρίτη.

επιστροφή στην κορυφή