ΡΟΗ 24/7:

Τον Περιφερειάρχη της Β. Ιταλίας συνάντησε στην Τεργέστη ο Τζιτζικώστας

210923 Tergesti3

Εκδήλωση για το Μέλλον της Ευρώπης

Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Friuli Venezia Giulia της Βόρειας Ιταλίας Massimiliano Fedriga είχε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τεργέστη.
Στην ατζέντα της συνάντησης κυριάρχησαν τα ζητήματα της βέλτιστης αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων και του νέου ΕΣΠΑ 2021 – 2027, για την ταχύτερη ανάκαμψη της Ευρώπης μετά την πανδημία του κορονοϊού, της στήριξης των τοπικών οικονομιών, της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, αλλά και θέματα συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Περιφέρειας Friuli Venezia Giulia.
Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, «με την Τεργέστη με συνδέουν στενοί διαχρονικοί δεσμοί. Η πόλη έχει σημαντικές ομοιότητες και ανάλογα πλεονεκτήματα με τη Θεσσαλονίκη, με κυρίαρχη αναπτυξιακή υποδομή και για τις δυο πόλεις το λιμάνι τους. Η Περιφέρεια Friuli Venezia Giulia αποτελεί πρότυπο στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και μπορεί να αποτελέσει ένα παράδειγμα καλής πρακτικής για τις υπόλοιπες Περιφέρειες της Ιταλίας, ώστε οι απρόσωποι ευρωπαϊκοί πόροι να μετατρέπονται σε μετρήσιμο έργο για όλους τους πολίτες. Προσκάλεσα τον Περιφερειάρχη Massimiliano Fedriga να επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων των δυο Περιφερειών, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος και την ανάπτυξη συνεργασιών σε τομείς όπως το εμπόριο και η οικονομία, η αξιοποίηση των λιμένων, η ανάπτυξη της καινοτομίας, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση κ.ά. Επίσης, με τον κ. Fedriga είχαμε μια ουσιαστική συζήτηση για τα μείζονα ζητήματα αξιοποίησης του νέου ΕΣΠΑ, ώστε οι πόροι αυτοί να αξιοποιηθούν για τη στήριξη των τοπικών οικονομιών και για την ταχύτερη ανάκαμψη της Ευρώπης από την πανδημία του κορονοϊού, ενώ συζητήσαμε και ζητήματα στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, τα οποία θα διαμορφώσουν την επόμενη μέρα όλης της ΕΕ. Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών είναι κομβικός και ουσιώδης και ως Πρόεδρός της θέλω να πάρω τις απόψεις των Περιφερειαρχών της ΕΕ, προκειμένου από κοινού να διαμορφώσουμε το πιο κατάλληλο πλαίσιο για μια πιο δημοκρατική Ευρώπη, για μια Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες. Γι’ αυτό διοργανώνουμε σε όλη την Ευρώπη Τοπικούς Διαλόγους με τους πολίτες για το Μέλλον της Ευρώπης, κάνοντας πράξη τη δέσμευσή μας να φέρουμε την ΕΕ πιο κοντά στους πολίτες και να διαμορφώσουμε το κοινό μας σπίτι από κάτω προς τα πάνω, με βάση τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών».
Στη συνέχεια ο κ. Τζιτζικώστας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Κοινοβουλίου της περιοχής Piero Mauro Zanin, με τον οποίο συζητήθηκε η λειτουργία της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Friuli Venezia Giulia, ζητήματα της Αυτοδιοίκησης και η σπουδαιότητα των συλλογικών αυτοδιοικητικών οργάνων στην παραγωγή πολιτικής και έργου σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, καθώς και η συνεργασία της Αυτοδιοίκησης με την κεντρική διοίκηση.
Ο κ. Τζιτζικώστας ήταν κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση για το Μέλλον της Ευρώπης στην αίθουσα του Περιφερειακού Κοινοβουλίου στην Τεργέστη, με τη συμμετοχή νέων εκλεγμένων αυτοδιοικητικών και πολιτών, που κατέθεσαν τις απόψεις τους για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τη λειτουργία της ΕΕ, ενώ κατέθεσαν τους προβληματισμούς, τις προτάσεις και το όραμά τους για τη βελτίωση της ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και τη μείωση της «απόστασης» που χωρίζει τους πολίτες της Ευρώπης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

επιστροφή στην κορυφή