Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πανδημία: Ανησυχία για Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα (ΒΙΝΤΕΟ)

ENHMERWSH KORWNOIOS 23SEP21

Επεκτείνονται κατά τόπους τα περιοριστικά μέτρα λόγω αύξησης των κρουσμάτων

Η πανδημία εξακολουθεί να είναι εδώ, παρότι υπάρχει σταθεροποίηση, καθώς στη Βόρεια Ελλάδα καταγράφεται αύξηση από 11% έως 36% των νέων μολύνσεων από νόμο σε νόμο, όπως ανέφερε κατά την αποψινή ενημέρωση η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία έκανε λόγο για καμπανάκι κινδύνου όσον αφορά τη Βόρεια Ελλάδα, αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί ότι δεν θέλουμε να ζήσουμε αυτό που συνέβη πέρυσι στην εν λόγω περιοχή.

Η ίδια πρόσθεσε, παρουσιάζοντας και σχετικούς πίνακες, ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή με την νόσο Covid-19 στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα είναι ανεμβολίαστοι. Μάλιστα, όπως είπε, 55 από τους 59 ασθενείς που έχουν διασωληνωθεί και βρίσκονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι και μόνο τέσσερις είναι εμβολιασμένοι.

Ερωτηθείσα για το εάν υπάρχουν πανεπιστημιακές κλινικές ή πανεπιστημιακοί που ζήτησαν ή αρνούνται να συνεχίσουν να νοσηλεύουν περιστατικά κορωνοϊού, η αναπληρώτρια υπουργός ήταν κατηγορηματική. Τόνισε ότι από την αρχή αυτής της πανδημίας «όλοι μαζί Πανεπιστήμιο κι ΕΣΥ πορευθήκαμε για να την αντιμετωπίσουμε και σας διαβεβαιώ ότι έτσι θα συνεχίσουμε, δεν έχει γίνει καμιά αίτηση από πανεπιστημιακό νοσοκομείο για να μην δέχονται περιστατικά κορωνοϊού». Προφανώς τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία θα έχουν κι άλλα περιστατικά και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την εκπαίδευση των φοιτητών, η οποία θα συνεχιστεί κανονικά τόνισε.

Περιοριστικά μέτρα τίθενται σε ισχύ από αύριο στις 6 το πρωί έως και την 1η Οκτωβρίου στις Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Ξάνθης και Δράμας.

Οι περιοχές αυτές εντάσσονται στο επίπεδο 4 (κόκκινο) του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας, μετά την εκ νέου αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων και την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοΐού Covid-19 στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας ανά Περιφερειακή Ενότητα και δήμο σε εβδομαδιαία βάση. Επιπλέον αποφασίστηκε η παράταση των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, μέτρων για τις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Καβάλας και Αργολίδας, Παράλληλα, στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί) εντάσσεται η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που ισχύουν είναι τα εξής:

* Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.

* Απαγόρευση μουσικής καθ' όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Επίσης, τόσο στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των 20 ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο. Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.

Η καθηγήτρια, Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι υπάρχει σταθεροποίηση της επιδημίας στην χώρα αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπως η Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία όπου καταγράφεται αύξηση και μάλιστα σε κάποιους νομούς διπλασιασμός των κρουσμάτων, όπως στην Ξάνθη.

Επίσης τόνισε ότι η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι πλέον τα 34 έτη και πρόσθεσε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 20.000 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού σε όλη την επικράτεια. Η ίδια είπε ότι η εικόνα είναι ηπιότερη στην Θεσσαλονίκη αλλά η αύξηση των κρουσμάτων και σ' αυτή την μητροπολιτική περιοχή ανησυχεί τους επιστήμονες.

Όσον αφορά τον τρόπο μετάδοσης, είπε ότι η ενδοοικογενειακή μετάδοση και η μετάδοση μέσα από κοινωνικές εκδηλώσεις είναι η πιο συχνές, ενώ καταγράφεται πλέον μικρότερη διασπορά του κορωνοϊού στους χώρους εργασίας, καθώς υπάρχει ο σχετικός έλεγχος. Ο δείκτης θετικότητας κυμαίνεται σε όλη τη χώρα στο 1,16% και γίνονται 192.000 τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού ανά ημέρα.

Η κ. Παπαευαγγέλου παρατήρησε ότι υπάρχει αποκλιμάκωση στην πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, με εξαίρεση τη Βόρεια Ελλάδα όπου τα εξιτήρια παραμένουν λιγότερα από τις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 2.044 ασθενείς με κορονοϊό στα νοσοκομεία της χώρας ενώ το 37% από αυτούς είναι ηλικίας 45 με 65 ετών. Πρόσθεσε ακόμα ότι μειώθηκαν οι διασωληνωμένοι αλλά όχι και οι θάνατοι, ο αριθμός των οποίων παρέμεινε σταθερός.

Μιλώντας για τα self test στα παιδιά είπε ότι όπως φάνηκε από την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, δεν υπάρχει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού ανάμεσα στα παιδιά και πρόσθεσε ότι στις ηλικίες κάτω των 17 ετών δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση στις νοσηλείες. Μάλιστα ανέφερε εμφατικά ότι δεν ισχύει αυτό που ακούγεται ότι ένα στα τρία ή τέσσερα παιδιά έχουν κορωνοϊό καθώς πραγματικός αριθμός είναι πολύ μικρότερος, όπως διευκρίνισε.

Για μία ακόμη φορά αναφέρθηκε στα μέτρα προστασίας και την αξία του ελέγχου (testing) μιλώντας για μία έρευνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, σχετική με την διασπορά του στελέχους Δέλτα η οποία μειώθηκε κατά 85% στο σχολικό περιβάλλον όταν τα παιδιά έκαναν συχνό test και φορούσαν μάσκα. Το συχνό testing παραμένει σημαντικό γιατί μειώνει την διασπορά του ιού στο σχολικό περιβάλλον, τόνισε ενώ παράλληλα ανέφερε ότι όλο και περισσότεροι έφηβοι εμβολιάζονται. Όπως είπε, ήδη ένα ποσοστό 24% κάτω των 18 ετών, δηλαδή περίπου ένα στα τέσσερα παιδιά αυτής της ηλικίας έχει πλέον λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, εξηγώντας ότι στατιστικά παρατηρείται στη νότια Ελλάδα πιο υψηλό ποσοστό των παιδιών που εμβολιάζονται.

Αναφέρθηκε εκτενώς στα παιδιά, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στα παιδιά δεν έχει παρουσιάσει αύξηση, και επανέλαβε την έκκληση για πιστή εφαρμογή των κανόνων αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τη μείωση των κρουσμάτων στη σχολική κοινότητα.

Ευχάριστο, όπως είπε, είναι το γεγονός ότι ο εμβολιασμός των εφήβων προχωρά.

Σε φάση σταθεροποίησης και ίσως μικρής συρρίκνωσης βρίσκεται η επιδημία στην Ελλάδα, κάτι που βλέπουμε για τέταρτη συνεχή εβδομάδα, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. Παρατηρούνται επίσης σαφή σημεία βελτίωσης στην πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας.

Υπογράμμισε ότι βρισκόμαστε σε δεύτερη εβδομάδα με υψηλό αριθμό εκτελούμενων τεστ, συνεπώς «θα πρέπει να βλέπουμε με προσοχή τους αριθμούς των διαγνώσεων οι οποίοι δείχνουν ήπια αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα». Ενθαρρυντικό χαρακτήρισε το γεγονός ότι οι θετικότητες κινούνται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Οι επιστήμονες, όμως, έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στην αύξηση της επιδημικότητας σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, που καταγράφονται ήδη χαμηλότερες θερμοκρασίες τη νύχτα. «Δυστυχώς σε όποιες από αυτές τις περιοχές καταγράφονται χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού αναμένουμε, με σημαντική βεβαιότητα, ταχύτερη αύξηση της επιδημίας, καθώς και υψηλότερη νοσηρότητα», υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης. Επανέλαβε ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης αυτής της δυναμικής παραμένει η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης.

Σχετικά με την παρέμβαση για προσυμπτωματικό έλεγχο με αντιγονικά self-tests μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περίπου 50,8 εκατομμύρια συσκευές σε περίπου 4,7 εκατομμύρια πολίτες. Έχουν γίνει 37 εκατομμύρια ηλεκτρονικές δηλώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματίες υγείας είναι 104.000.

Η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα και στον κόσμο

Ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε μικρή αύξηση, που πιθανώς οφείλεται στη μεγάλη αύξηση των εκτελούμενων τεστ, είπε ο καθηγητής.

Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 5% περισσότερες διαγνώσεις. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε σημαντική μείωση με περίπου 11% λιγότερους θανάτους από την προηγούμενη εβδομάδα. Σημεία ήπιας αλλά σταθερής βελτίωσης παρουσιάζει η πίεση στο σύστημα υγείας.

Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εντός της τελευταίας εβδομάδας μειώθηκε περίπου 6%, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid υποχωρεί σε λιγότερες από 200 ανά ημέρα. Το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων υποχωρεί σταθερά, κάτω από την μονάδα.

Έως σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 230 εκατ. μολύνσεις και περισσότεροι από 4,7 εκατ. θάνατοι με νόσο Covid-19 σε παγκόσμια κλίμακα. Ο ρυθμός νέων διαγνώσεων δείχνει πτωτική τάση με 8% μείωση εντός της τελευταίας εβδομάδας. Καταγράφηκαν περίπου 501.000 διαγνώσεις ανά ημέρα. Ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε επίσης μείωση της τάξεως του 9% και καταγράφηκαν περίπου 8.000 ανά ημέρα.

Η επιδημία στην Ευρώπη δείχνει τάσεις σταθεροποίησης στις διαγνώσεις και 4% αύξηση στους θανάτους.

Πιο συγκεκριμένα ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων κινείται στο επίπεδο των 117.000 διαγνώσεων ανά ημέρα, ενώ ο ρυθμός των θανάτων αυξήθηκε σε περίπου 1.690 ανά ημέρα.

Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες οι 22 έδειξαν βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης, ενώ σημαντική επιδείνωση παρατηρείται στις περισσότερες Βαλκανικές χώρες.

Τελευταία άρθρα από τον/την Halkidiki Focus

Halkidikifocus 2014-2020