Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΚΑΝΑ: 4ος κύκλος σεμιναρίων αστυνομικών σε πρακτικές ήπιας αστυνόμευσης

okana

Θα επιμορφωθούν άλλα 300 στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.

 

Ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), στο πλαίσιο της πράξης ΕΣΠΑ «Ενέργειες ευαισθητοποίησης για αστυνομικούς σε θέματα εξαρτήσεων», εγκαινιάζει τον τέταρτο κύκλο επιμόρφωσης στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας σε πρακτικές ήπιας αστυνόμευσης εξαρτημένων ατόμων από ψυχοτρόπες ουσίες.

Πρόκειται για μια σειρά εβδομαδιαίων μαθημάτων, που θα διεξαχθούν από 2 έως 7 Φεβρουαρίου στις Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις Αττικής και Θεσσαλονίκης και στις Αστυνομικές Διευθύνσεις Πάτρας, Λαμίας, Κοζάνης, Κομοτηνής, και από 9 έως 14 Φεβρουαρίου, σε Λάρισα, Τρίπολη, Ηράκλειο και Ιωάννινα. Στόχος του προγράμματος είναι η εκπαίδευση αστυνομικών «πρώτης γραμμής» στην ήπια αστυνόμευση εξαρτημένων ατόμων, υπό το πρίσμα της μείωσης της βλάβης και με γνώμονα την προστασία της υγείας τόσο των χρηστών όσο και των ιδίων, έχοντας ως απώτερο σκοπό την καλύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου των ναρκωτικών στην Ελλάδα.

Η εκπαιδευτική δομή του προγράμματος έχει σε μεγάλο βαθμό διαδραστικό χαρακτήρα και είναι σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να ανταποκρίνεται τόσο στις εθνικές ανάγκες όσο και στα πρότυπα που ακολουθούν διεθνείς οργανισμοί σε θέματα εκπαίδευσης ενηλίκων και ειδικών κατηγοριών επαγγελματιών, αξιοποιώντας παράλληλα την οργάνωση και εμπειρία του ανθρώπινου δυναμικού της ΕΛ.ΑΣ.

Η δομή του προγράμματος βασίζεται στο Εγχειρίδιο Ήπιας Αστυνόμευσης των Εξαρτήσεων, που δημιουργήθηκε από στελέχη του Οργανισμού και βασίζεται στην εμπειρία που αποκτήθηκε τους προηγούμενους μήνες από τη διοργάνωση αντίστοιχων σεμιναρίων σε διάφορες πόλεις της χώρας, όπου επιμορφώθηκαν περισσότεροι από 270 αστυνομικοί σε θέματα εξαρτήσεων. Το νέο υλικό που θα διανεμηθεί στους συμμετέχοντες και έχει τη δυνατότητα συνεχούς ανανέωσης, αναμένεται να εμπλουτίσει τις γνώσεις και τις τεχνικές τους όσον αφορά στην ψύχραιμη και αποτελεσματική αντιμετώπιση εξαρτημένων ατόμων σε καταστάσεις κινδύνου, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τον ρόλο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στις διδακτικές ενότητες του νέου σεμιναριακού κύκλου εξετάζονται θέματα όπως, μεταξύ άλλων: οι διεθνείς τάσεις, η νομοθεσία διεθνών οργανισμών και Ε.Ε, τα συστήματα προσφοράς και ζήτησης εξαρτησιογόνων ουσιών, η αστυνόμευση εγκληματολογικά βεβαρημένων περιοχών, οι συνθήκες διαβίωσης και η συμπεριφορά των εξαρτημένων, ζητήματα συνεργασίας με υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας καθώς και θέματα αυτοπροστασίας κα χειρισμού στερητικών συνδρόμων.

Το εκπαιδευτικό προσωπικό των σεμιναρίων απαρτίζεται από διακεκριμένους επιστήμονες και στελέχη του Οργανισμού, υπό την καθοδήγηση των επιστημονικά υπευθύνων του προγράμματος, Αθανάσιου Δουζένη, Αναπληρωτή Καθηγητή Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και Σοφίας Βιδάλη, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Εγκληματολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τελευταία άρθρα από τον/την Κική Δημαρόγλου

Halkidikifocus 2014-2020