ΡΟΗ 24/7:

Σουλτς: Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες - Τσίπρας: 'Εχουμε σχέδιο

sults tsipras

- Χρόνο ζήτησε από τον Μάρτιν Σουλτς ο πρωθυπουργός
- Συζητήσαμε ειλικρινά - Ελπίζω να παραμείνετε στην ευρωπαίκή πορεία, είπε στον Αλέξη Τσίπρα ο Σουλτς
- Δυο ώρες κράτησε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Μάρτιν Σουλτς
- Εγκάρδια υποδοχή του επεφύλαξε ο έλληνας πρωθυπουργός

 

Μαραθώνια ήταν η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Μάρτιν Σουλτς στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Σουλτς εφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου στις 14.30 και η συνάντηση ολοκληρώθηκε δυο ώρες αργότερα!

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για έναν πολύ καλό του φίλο και όπως είπε η πρώτη του επισκεψη σηματοδοτεί την αξία της λαϊκής κυριαρχίας. Χαρακτήρισε χρήσιμη και επικοδομητική την συνάντηση.
Ο Πρωθυπουργός είπε ότι διαβεβαίωσε τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου ότι θα βάλει τέλος στην φοροδιαφυγή των κατεχόντων. «Διαπραγματευόμαστε για μια αναγκαία και επωφελή λυση. Η διαβούλευση αυτή για να είναι ουσιαστική χρειάζεται χρόνο. Κοινός μας στόχος η επιστροφή στην ανάπτυξη, στην απασχοληση στην επιστροφή της κοινωνικής συνοχής. Η Ευρώπη θα προχωρήσει και θα κοιτάξει μπροστά σε ένα καλύτερο μέλλον με εκατέρωθεν εμπιστοσύνη. Η Ευρωπη θα ξεπεράσει την κρίση».

Ο κ. Σουλτς είπε:

«Πρέπει να πω ότι για μένα είναι ιδιαίτερη τιμή να είμαι ο πρώτος επίσημος προσκλεκλημενος σας στην Ελλάδα. Πρέπει να σας πω ότι δεν ειναι η πρώτη μου επίσκεψη εδώ. Κατά το παρελθον είχα προσκληθεί και από άλλες κυβερνήσεις. Ειναι όμως σαφές ότι την Κυριακή που μας πέρασε για την δική σας χωρα προέκυψαν εξελιξεις. Διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν δεσμοί με την ΕΕ και θέλω να σας πως ότι κατά την διαρκεια της θητειας μου σπάνια αισθάνθηκα ότι συζητούσα τόσο ειλικρινά. Συμφωνήσαμε σε πολλά θέματα αλλά υπάρχουν και άλλα που χρήζουν συζήτησης. Ηρθα στην Ελλάδα γιατί πιστεύω ότι είναι πιο σημαντικό να συζητάμε μεταξύ μας και όχι ο ένας για τον άλλον. Αυτή την επιλογή μου βλέπω ότι την επιβεβαιώνετε κι εσείς. Ειστε αποφασισμένος να πατάξετε την φοροδιαφυγή. Αυτό όμως που συζητήσαμε είναι ο αγώνας κατά της κοινωνικής αδικίας. Στην Ελλάδα οι πλούσιοι έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και πλήρωσαν οι πολλοί. Είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί σε αυτό τον τομέα ως ευρωκοινοβούλιο».

Ο κ. Σουλτς επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν θέματα στα οποία να διαπίστωσε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα είναι απόλυτη. «Εγω σήμερα διαπίστωσα ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θα ακολουθησει τον δικό της δρόμο αλλά θα συζητήσει. Βεβαίως και πιστεύω οτι οι συζητήσεις θα συνοδεύονται και από διαφωνίες αλλά η Ελλάδα διαπίστωσα ότι αποζητά λύσεις από κοινού με τους εταίρους της. Σας είμαι ευγνώμων κ. Πρωθυπουργέ που συζητήσαμε όλα αυτά τα θέματα. Η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να ανοίξει διάλογο με τους εταίρους της και χαίρομαι γι' αυτό. 'Ηταν κουραστική η συζήτηση αλλά χαίρομαι. Θα επαναλάβω ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως χώρα που έδωσε πολλά στην ιστορία της Ευρώπης κατά την διάρκεια των αιώνων αλλά αυτό δεν αρκεί. Αλλωστε η Ελλάδα χάρισε τη νίκη και κατά της στρατιωτικής δικτατορίας. Πολλοί άνδρες και γυναίκες θυσίασαν την ζωή τους. Η Ελλάδα έχει και σήμερα να προσφέρει πολλά στην Ευρώπη. Αυτή είναι και η υποχρέωσή σας ως πρωθυπουργού», κατέληξε.

Νωρίτερα υποδεχόμενος τον κ. Σουλτς ο πρωθυπουργός είπε:

«Είστε φίλος της Ελλάδας αλλά είστε και φίλος δικός μου. Πιστεύω στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και μπορεί να βρεθεί μια συνεννόηση με την Ευρώπη στα ζητήματα που αφορούν και τις δύο πλευρές». Πρόσθεσε: «Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα βρούμε μια λύση για το κοινό μας μέλλον».

 

newsit.gr

επιστροφή στην κορυφή