ΡΟΗ 24/7:

Κίνητρα για ηλεκτρονικές συναλλαγές

POS chr

Αλλαγές και στη φορολοταρία εξετάζει το οικονομικό επιτελείο

Νέα κίνητρα για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, αλλά και ριζικές αλλαγές στο ισχύον καθεστώς της φορολοταρίας προωθεί από τις αρχές του 2022 το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών βάζουν τις τελευταίες «πινελιές» στο νέο πλαίσιο κινήτρων που θα δοθεί για ηλεκτρονικές πληρωμές σε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες στις οποίες παρατηρούνται υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής.

Συγκεκριμένα, στο «στόχαστρο» των ελεγκτικών υπηρεσιών μπαίνουν επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών αλλά και τεχνικά ή επιστημονικά επαγγέλματα.

Με βάση το σχέδιο, που θα κατατεθεί στη Βουλή μαζί με το τελικό κείμενο του νέου κρατικού προϋπολογισμού τον επόμενο μήνα, από τον Ιανουάριο του 2022 και έως το 2025 το 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως θα εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων.

Όσον αφορά τη λίστα των επαγγελματιών για τους οποίους θα ισχύει το ανωτέρω κίνητρο, σε αυτή -μεταξύ άλλων- περιλαμβάνονται:

* Δικηγόροι * Αρχιτέκτονες * Ιδιωτικοί ερευνητές * Εργολάβοι κηδειών και καύσης νεκρών * Εργολάβοι κλιματισμού, θέρμανσης και υδραυλικών * Νοσηλευτές, νοσηλεύτριες-αποκλειστικές * Ξυλουργοί * Συνεργεία καθαρισμού και συντήρησης κτηρίων * Επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας παιδιών * Γραφεία ενοικίασης πολυτελών αυτοκινήτων * Οδηγοί ταξί * Επιδιορθωτές ρούχων και άλλων υφασμάτων * Επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων και σκαφών αναψυχής * Ψυκτικοί και επισκευαστές εγκαταστάσεων ψύξης * Επαγγελματίες που παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες * Φωτογράφοι * Εργολάβοι σκυροδέματος.

Οι αποδείξεις από γιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς, κτηνιάτρους θα μετράνε διπλά στο όριο του 30% του εισοδήματος το οποίο θα πρέπει να καλύπτουν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικές αποδείξεις για να μην επιβαρυνθούν με έξτρα φόρο, ενώ από το μέτρο θα εξαιρούνται τα φαρμακευτικά έξοδα και τα έξοδα νοσηλείας.

Επίσης και οι δαπάνες για ιατρικές, οδοντιατρικές και κτηνιατρικές υπηρεσίες θα μετρούν διπλά στο ελάχιστο όριο δαπανών 30% με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Νέα φορολοταρία

Στο «κυνήγι» των ηλεκτρονικών αποδείξεων μπαίνει και η φορολοταρία με την πλήρη αναμόρφωση του ισχύοντος πλαισίου, που στόχο θα έχει να δίνεται διαφορετική στάθμιση, ανάλογα με το ποσοστό του εισοδήματος που καταναλώνεται και με το οικογενειακό εισόδημα. Με τον τρόπο αυτό πολίτες με χαμηλότερο οικογενειακό εισόδημα και με περισσότερα τέκνα θα έχουν προσαύξηση στον αριθμό των λαχνών και άρα μεγαλύτερη πιθανότητα από πριν να κερδίσουν.

Το σχέδιο που επεξεργάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι τα βραβεία της φορολοταρίας κάθε μήνα θα κλιμακώνονται και θα φτάνουν έως και τις 50.000 ευρώ, ενώ Χριστούγεννα θα υπάρχει ιδιαίτερη φορολοταρία με βραβεία έως και 100.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα σε κάθε φορολοταρία 1.000 τυχεροί κερδίζουν από 1.000 ευρώ, με κόστος 12 εκατ. ευρώ ετησίως για τον κρατικό προϋπολογισμό.

με πληροφορίες από naftemporiki.gr

επιστροφή στην κορυφή