ΡΟΗ 24/7:

Αυτοδιοίκηση πιο χρήσιμη στους πολίτες

KEDE BELLIDEIO 141021A

Σε εξέλιξη Ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη

Η Αυτοδιοίκηση της χώρας συναντήθηκε και πάλι σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), μετά από ενάμιση χρόνο από κοντά και τρία χρόνια μετά το προηγούμενο συνέδριο, τηρώντας αυστηρά όλα τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, για τον περιορισμό της διάδοσης της πανδημίας του covid-19.

Οι αιρετοί της χώρας για τρεις συνεχείς ημέρες θα συζητήσουν για όλα όσα εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία των δήμων, για τις συνέπειες που αφήνει πίσω της η πανδημία, για την μετεξέλιξη του ίδιου του θεσμού, για τον μετασχηματισμό των πόλεων σε όφελος της καθημερινότητας των πολιτών.

Δ. Παπαστεργίου, πρόεδρος ΚΕΔΕ: Είμαστε σήμερα εδώ για να δώσουμε το κοινό δυναμικό παρόν μας και το ξεκάθαρο στίγμα μιας Αυτοδιοίκησης, που αλλάζει και μετασχηματίζεται, προς όφελος των πολιτών

«Η αλήθεια είναι πως η πανδημία μας έκανε να χαθούμε. Και σήμερα και πάλι, δια ζώσης, διεξάγεται το Ετήσιο Συνέδριό μας, που τόσο έχουμε ανάγκη, τηρώντας όλα τα αναγκαία υγειονομικά πρωτόκολλα» επεσήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ καλωσορίζοντας τους 700 περίπου συνέδρους και καλεσμένους, συμπληρώνοντας: «Σήμερα είμαστε εδώ, όχι μόνοι μας, αλλά μαζί με τη HELEXPO, στη ΔΕΘ, συνδιοργανώνοντας την πρώτη Ψηφιακή Έκθεση Τεχνολογίας BEYOND 4.0., θέλοντας με τον τρόπο αυτό να δώσουμε από κοινού το κοινό δυναμικό μας παρόν και το ξεκάθαρο στίγμα μιας Αυτοδιοίκησης που αλλάζει και μετασχηματίζεται προς όφελος των πολιτών.

Θέτουμε λοιπόν τον πήχη των προσδοκιών μας πολύ ψηλά, και με αφετηρία το Συνέδριο της Θεσσαλονίκης κάνουμε ως Αυτοδιοίκηση ένα νέο δυναμικό ξεκίνημα. Ο κόσμος αλλάζει, και εμείς δεν έχουμε την πολυτέλεια να παρακολουθούμε από τη θέση του απλού θεατή την αλλαγή αυτή. Τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε σε τολμηρές ανατροπές και δημιουργικές αλλαγές. Αλλαγές που θα μας λύσουν τα χέρια, και θα μας επιτρέψουν να είμαστε ακόμη πιο χρήσιμοι στους πολίτες μας.

Φιλοδοξία μας είναι αυτές τις μέρες να διαμορφώσουμε από κοινού με τα υπουργεία που συνεργαζόμαστε, και όλους βέβαια τους συμμετέχοντες, ένα πλαίσιο που θα μας επιτρέψει να πρωταγωνιστήσουμε σε μια δημιουργική αλλαγή την επόμενη μέρα».

Ο κ. Παπαστεργίου δεν παρέλειψε να εκφράσει την αμέριστη συμπαράστασή του στους κατοίκους της Κρήτης, που επλήγησαν από τον πρόσφατο σεισμό. Παράλληλα εξέφρασε την απεριόριστη συμπάθειά του στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά και της ευχήθηκε να είναι ακόμα πιο δυνατή και να βγει ακόμα πιο δυνατή από την περιπέτεια της υγείας της.

Κωνσταντίνος Ζέρβας, δήμαρχος Θεσσαλονίκης: Τα οκτώ σημεία που συνθέτουν τις βασικές προκλήσεις και προτεραιότητες της Αυτοδιοίκησης

Τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσα στις νέες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημική κρίση αλλά και το σύγχρονο πλαίσιο των διεκδικήσεών της σκιαγράφησε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, χαιρετίζοντας τις εργασίες του συνεδρίου.

Υπογράμμισε την αναγκαιότητα σειράς αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στην Αυτοδιοίκηση με επίκεντρο την αποκέντρωση, την επένδυση στη γνώση και στην καινοτομία, την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης και τις υποδομές.

Ο κ. Ζέρβας, ειδικότερα προσδιόρισε οκτώ σημεία που συνθέτουν τις βασικές προκλήσεις και προτεραιότητες της Αυτοδιοίκησης: Διοικητική μεταρρύθμιση, Μητροπολιτικό μοντέλο διοίκησης στα μεγάλα αστικά συγκροτήματα, ψηφιακός μετασχηματισμός και μετατροπή των πόλεων σε smart cities, διαχείριση απορριμμάτων, ανακύκλωση, κυκλική οικονομία, ανταπόκριση και προσαρμογή στην πρόκληση της κλιματικής κρίσης, συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη, βέλτιστη αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, αναβάθμιση της καθημερινότητας του πολίτη – ποιότητα ζωής.

Ο κ. Ζέρβας μίλησε ακόμη για την αναγκαιότητα αξιοποίησης πόρων και χρηματοδοτικών εργαλείων με τον συντομότερο και αποδοτικότερο δυνατό τρόπο, χωρίς τη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις που στο παρελθόν οδηγούσαν σε μειωμένες απορροφητικότητες. Παράλληλα έθεσε ως στόχο άμεσης προτεραιότητας την καθιέρωση αποδοτικότερων τρόπων αναφορικά με τις προσλήψεις στους ΟΤΑ αλλά και με την επανεκπαίδευση και την επανακατάρτιση των εργαζομένων.

Ξεχωριστή αναφορά, τέλος έκανε σε ότι αφορά στις πρόσθετες πιέσεις που δημιουργεί η άνοδος του ενεργειακού κόστους, ζητώντας από τη μία πλευρά οικονομική ενίσχυση για τις καταναλώσεις ενέργειας προς τους ΟΤΑ και προτείνοντας από την άλλη στρατηγικές με στόχο τη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος.

Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, πρόεδρος ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας, Δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη: Από τις απαντήσεις υπουργείου και κυβέρνησης στα θέματα που μας απασχολούν θα φανεί το αύριο της Αυτοδιοίκησης

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης επισήμανε τα σοβαρά θέματα που απαιτούν σοβαρές απαντήσεις, όπως οι νέες αρμοδιότητες στους δήμους, η καταστατική θέση των αιρετών, τα οικονομικά των ΟΤΑ, τα νέα αναπτυξιακά εργαλεία των Δήμων, το «Αντώνης Τρίτσης», το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ, η ψηφιακή διακυβέρνηση και η λειτουργία των έξυπνων πόλεων, η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, η προστασία του περιβάλλοντος, η διαχείριση των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης, η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, η πολιτική προστασία και λοιπά.

«Από τις απαντήσεις και τις θέσεις του υπουργείου και της κυβέρνησης στα θέματα αυτά, που είναι τόσο σοβαρά, θα φανεί και το αύριο της Αυτοδιοίκησης στην πατρίδα μας», υπογράμμισε ο κ. Καϊτεζίδης και συμπλήρωσε:

«Σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχύτητα, η Αυτοδιοίκηση πρέπει να πάρει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που της αξίζει και που τον δικαιούται. Πρέπει να εκσυγχρονιστεί άμεσα το θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία των δήμων, έτσι ώστε να συγκλίνουν και όχι να αποκλίνουν από το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Στέλιος Πέτσας, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών: Νέες επιχορηγήσεις στους ΟΤΑ – Αυξάνεται ο χρηματοδοτικός φάκελος του «Αντώνης Τρίτσης»

Με βάση την εξέλιξη του προϋπολογισμού και σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Εσωτερικών θα είναι σε θέση μέχρι τέλος του έτους να προχωρήσει σε επιπλέον χρηματοδότηση των δήμων, πέραν της συμπληρωματικής χρηματοδότησης, που κατανέμεται με σημερινή απόφασή του στους δήμους της χώρας ύψους 107 εκ. ευρώ.

Αυτό ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ.

Σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας ο κ. Πέτσας είπε ότι δόθηκαν 237,1 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των δήμων που είχαν απώλειες εσόδων και αύξηση δαπανών «κι αν χρειαστεί, το υπουργείο Εσωτερικών είναι εδώ μέχρι το τέλος της χρονιάς για να βοηθήσει ξανά».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ακόμη ότι το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», με την ευελιξία που δόθηκε από τον Μάρτιο του 2021 και μετά, έχει έναν ονομαστικό προϋπολογισμό 3.125.000.000 € για εντάξεις έργων. Μετά δε από συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο αλλά και με τον πρωθυπουργό, θα αυξηθεί και άλλο ο χώρος. Όχι στα επίπεδα του 6,1 δις ευρώ, τα οποία έχουν υποβληθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», σίγουρα όμως θα είναι μέχρι 1 δις ευρώ παραπάνω.

Επίσης ο κ. Πέτσας, χαρακτήρισε το 2022 έτος αναμόρφωσης των ΚΑΠ, με στόχο, όπως είπε, «να αρθούν οι δυσλειτουργίες, να βελτιωθούν τα σημεία που έχουν αποδειχθεί ότι δουλεύουν και να διορθωθούν εκείνα που δεν δουλεύουν, ώστε να υπάρξει πιο δίκαιη κατανομή. Ταυτόχρονα θα είναι και μία σημαντική προσπάθεια για την αύξηση των ΚΑΠ ώστε να αρχίσει σιγά σιγά να αντιστρέφεται η πορεία συρρίκνωσης των τελευταίων ετών».

«Δεν μιλάω για μαξιμαλιστικές αυξήσεις, μιλάμε, όμως, για ρεαλιστικές και όχι συμβολικές αυξήσεις και πιστεύω το 2022, με τη δική σας συμβολή, με καλή διάθεση, με πνεύμα συνεργασίας, όχι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις θα βρούμε αυτό το οποίο μπορεί να υποστηρίξει και το οικονομικό μας επιτελείο και θα κάνει και τι δικιά σας δουλειά πιο εύκολη», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.

Ανδρέας Βύρας, πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου : «Έχουμε εγκαινιάσει μια νέα εποχή στις σχέσεις Κυπριακής και Ελληνικής Αυτοδιοίκησης» 

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου, Ανδρέας Βύρας Δήμαρχος Λάρνακας επισήμανε τους άρρηκτους δεσμούς που συνδέουν τις δύο Ενώσεις, υπογραμμίζοντας ότι «φέτος, ιδιαίτερα με την επίσκεψη του προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, και της αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ, στην Κύπρο στις αρχές Σεπτεμβρίου, νιώθω ότι έχουμε εγκαινιάσει μια νέα εποχή στις σχέσεις μεταξύ μας», η οποία ξεκίνησε ήδη με τη συνδιοργάνωση της Έκθεσης BEYOND 4, η οποία πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στα πλαίσια του συνεδρίου της ΚΕΔΕ.

Επίσης ο κ. Βύρας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του «προς όλους τους Ελλαδίτες συναδέλφους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την κυβέρνηση της Ελλάδος, αλλά κυρίως στον ελληνικό λαό, για τη συνεχή συμπαράσταση στο εθνικό μας θέμα».

Απόστολος Τζιτζικώστας πρόεδρος ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας: Ενωμένοι μπορούμε να διεκδικήσουμε πολλά περισσότερα για την Αυτοδιοίκηση 

Από τις Βρυξέλλες όπου διεξάγεται η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Δήμων και Περιφερειών, χαιρέτισε τις εργασίες του συνεδρίου, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Αναφερόμενος στην εξαιρετική συνεργασία ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ, επεσήμανε ότι ενωμένοι μπορούμε να διεκδικήσουμε πολλά περισσότερα για την Αυτοδιοίκηση. «Ήρθε η ώρα στην Ελλάδα να κάνουμε το επόμενο βήμα, να μεταβούμε από την περιφερειακή και τοπική Αυτοδιοίκηση στην εποχή της της τοπικής και περιφερειακής διακυβέρνησης» όπως είπε.

Γιώργος Πατούλης, α΄ αντιπρόεδρος ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Αττικής: Κοινός μας στόχος η μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης

«Κοινός μας στόχος, η μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης και η υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου λειτουργίας, με την Τοπική και Περιφερειακή Διακυβέρνηση, στην πρώτη γραμμή», επεσήμανε στο χαιρετισμό του ο α΄ αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτησαν επίσης ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας–Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου Ανδρέας Κιτρομηλίδης και ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας.

Στο συνέδριο τοποθετήθηκαν επίσης οι εξής εκπρόσωποι κομμάτων:

Γιώργος Στεργίου, γραμματέας Πολιτικής επιτροπής ΝΔ, Κώστας Ζαχαριάδης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Ευαγγελία Θεοφάνη Λιακούλη, βουλευτής ΚΙΝΑΛ, ο Χρήστος Κατσιώτης, βουλευτής ΚΚΕ και Ευάγγελος Φανίδης, βουλευτής Ελληνικής Λύσης.

επιστροφή στην κορυφή