sonia banner

ΡΟΗ 24/7:

Παρουσία Κικίλια η Γενική Συνέλευση της ΠΟΞ

GS 2021 POX new

Τα "αγκάθια" για τους ξενοδόχους

Η συνολική αποτίμηση της θερινής σεζόν που τώρα ολοκληρώνεται και τα μεγάλα «αγκάθια» που θα βρει μπροστά του ο κλάδος μέχρι και την ερχόμενη άνοιξη, απασχόλησαν την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021, στο Electra Palace Athens, με σύσσωμη τη συμμετοχή των Μελών της, παρουσία του υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια και των Προέδρων ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσου και ΞΕΕ Αλέξανδρου Βασιλικού.    
   
Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Γ.Σ. τονίστηκε η σημασία της συνέχισης της στενής συνεργασίας με την Πολιτεία και όλους τους συναρμόδιους φορείς, καθώς και η αναγκαιότητα υλοποίησης ολοκληρωμένης δέσμης μέτρων για τις κατηγορίες των ξενοδοχείων που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Παράλληλα ζητήθηκε η αξιοποίηση του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παράταση των κρατικών ενισχύσεων, λόγω της πανδημίας, έως και την 30η Ιουνίου του 2022.

DS6 2926 GS POX OCT21 
«Στο τέλος της μέρας αποδεικνύεται πάντα, πως κανένας δεν μπορεί μόνος του, όσο μεγάλος κι αν είναι. Χρειάζεται να ενωθούν πολλές δυνάμεις για να φέρουμε χειροπιαστά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Αυτό αποδείχθηκε και στη φετινή σεζόν. Πήγε καλύτερα απ’ όσο αναμενόταν και όλοι είμαστε μέρος αυτής της επιτυχίας διότι έπαιξαν πολλοί παράγοντες ρόλο», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος και αναφέρθηκε στους λόγους που συνέβαλαν στη θετική αποτίμηση της θερινής τουριστικής περιόδου. Σημείωσε ωστόσο, ότι συνολικά, μετά από δύο χρονιές πανδημίας, η μεσοσταθμική μείωση τζίρου αγγίζει το 55 με 60% για τις επιχειρήσεις, σε σχέση με το 2019 και εκτίμησε ότι συνεπώς, θα απαιτηθούν τρεις με πέντε χρονιές για να οδηγηθούν στην πλήρη οικονομική ανάκαμψη.      
   
«Ένας Αύγουστος δεν μπορεί να βγάλει όλα τα «σπασμένα». Μπορεί να δημιουργεί θετικές εντυπώσεις, αλλά επιχειρηματίες και εργαζόμενοι δεν ζουν με εντυπώσεις. Ζουν από το τι μένει τελικά στο ταμείο της επιχείρησης, του μαγαζιού, του ξενοδοχείου» τόνισε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε ότι «ο αγώνας επιβίωσης των ξενοδοχείων δεν έχει τελειώσει».   
   
«Όσοι είναι έξω από το χορό πάντα λένε πολλά τραγούδια. Όμως μόνον όποιος μπαίνει στα «παπούτσια» του ξενοδόχου μπορεί να κατανοήσει τον καθημερινό αγώνα που δίνουμε όλοι και πολύ περισσότερο οι συνάδελφοι των 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχείων. Και εδώ επιτρέψτε μου να σταθώ σε μια πολύ κρίσιμη παράμετρο αυτού του καθημερινού αγώνα. Αν ανάκαμψη σημαίνει παίρνω ανάσα, γεμίζω δύναμη για να συνεχίσω και να φτάσω στην ανάπτυξη, αυτή την ανάσα είναι πολύ δύσκολο να την πάρει κανείς με τη σφιχτή θηλιά των δανειακών υποχρεώσεων στο λαιμό του», υπογράμμισε ο κ. Τάσιος.  Τόνισε δε, απευθυνόμενος προς τον αρμόδιο υπουργό, ότι ως γιατρός θα «πρέπει να βρει τη σωστή αγωγή για τις πολλές ασθένειες που ταλαιπωρούν διαχρονικά τον κλάδο, από το λαβύρινθο των συναρμοδιοτήτων με άλλα υπουργεία, μέχρι την ανεξέλεγκτη λειτουργία της βραχυχρόνιας μίσθωσης».    
 
Από την πλευρά του, ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας προσερχόμενος στη Γενική Συνέλευση, ευχαρίστησε για την πρόσκληση και δήλωσε τα εξής: «Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση στη Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, με τη συμμετοχή 52 Ενώσεων με πολύ μεγάλη ιστορία 73 χρόνων. Είναι τιμή μου που συμμετέχω, που καλούμαι να συμπορευτώ μαζί σας. Ο τουρισμός είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας και μαζί θα βρίσκουμε λύσεις σε όποια προβλήματα προκύπτουν. Η χώρα έδωσε πολύ μεγάλη μάχη μέσα στην πανδημία να προφυλάξει το τουριστικό της προϊόν, να ενισχύσει την τουριστική εμπειρία, να αναβαθμίσει υποδομές. Αυτό θα κάνουμε με δημόσιες επενδύσεις 320 εκ. ευρώ για τον τουρισμό, μέσα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Καταλαβαίνουμε ότι το Υπουργείο Τουρισμού έχει πολλές συναρμοδιότητες και με άλλα Υπουργεία. Η δική μας δουλειά είναι, με σωστή στρατηγική να προχωράμε μπροστά με σταθερά και διεκδικητικά βήματα. 1 στα 4 ευρώ του ΑΕΠ της χώρας προέρχονται από τον τουρισμό.
Είμαστε εδώ με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας και για κάποια θέματα που έρχονται από το παρελθόν. Μαζί θα στηρίξουμε πρώτα απ’ όλα τους εργαζόμενους στον τουρισμό και όλα τα επαγγέλματα που κινούνται γύρω από τον τουρισμό. Στρατηγικοί εταίροι και συμπαίκτες μας σε αυτήν την προσπάθεια, είστε εσείς οι ξενοδόχοι».  

GS POX KIKILIAS TASIOS OCT21

Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2021 21:28
επιστροφή στην κορυφή

hotel-sonia.gr